vrijdag 30 augustus 2013

Brievenbusfirma's in Nederland aanpakken

vr 30 aug 2013, 16:11
|
lees voor

Belastingontwijking multinationals aangepakt


DEN HAAG - Het kabinet gaat brievenbusfirma's in ons land aanpakken die niets anders doen dan geld doorsluizen. Ook worden belastingverdragen met arme landen opnieuw onder de loep genomen. De ministerraad stemde vrijdag in met een voorstel hiertoe van minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Frans Weekers (Financiën).

Er wordt een reeks maatregelen genomen. Zo moeten brievenbusfirma's (bedrijven die alleen op papier in Nederland gevestigd zijn vanwege het fiscale klimaat en waar alleen geld doorstroomt) hun binding met ons land versterken. Bijvoorbeeld door hier geld aan te houden, een bankrekening te nemen en een bestuur te kiezen dat voor de helft in ons land woont. Uit onderzoek kwam eerder naar voren dat brievenbusfirma's circa 3 miljard bijdragen aan de economie.
Volgens Ploumen ontwijken grote internationale bedrijven belastingen door „gebruik te maken van lacunes in belastingverdragen in combinatie met verschillen tussen nationale belastingregels”. Hierdoor lopen arme landen belastinginkomsten mis, terwijl ze het geld hard nodig hebben voor onderwijs en infrastructuur, aldus de minister.
Het tweede spoor waar het kabinet op inzet is steun aan arme landen. Zo wil het aan belastingverdragen met 23 arme en middeninkomenslanden antimisbruikbepalingen toevoegen. Verder zullen de belastingdiensten in arme landen geholpen worden en moeten deze landen in internationale organisaties beter hun stem kunnen laten horen.
Het kabinet wil via internationale samenwerking de problematiek aanpakken, omdat landen eenzijdig te weinig kunnen uitrichten. Al erkent Weekers ook dat dit een moeilijke zaak is omdat landen sterk vasthouden aan hun fiscale soevereiniteit. Hij meent dat de nu genomen stappen goed zijn voor de reputatie van ons land en benadrukte dat er verder geen maatregelen meer volgen tegen brievenbusfirma's.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/21852740/__Kabinet_pakt_multinationals_aan__.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten