maandag 9 oktober 2017

'Testbaan Hyperloop (supertrein van Elon Musk) in Nederland is mogelijk' [Thử nghiệm "xe lửa siêu tốc" (của cha đẻ Space X) ở Hòa Lan]


Volledig scherm
Een van de voertuigen die meedeed aan een wedstrijd voor toepassingen met de Hyperloop. © REUTERS


'Testbaan hyperloop in Nederland is mogelijk'

OnderzoekNederland kan een testtraject voor de hyperloop aanleggen, toont nieuw onderzoek aan. De meest geschikte locatie voor een traject van in totaal vijf kilometer is de Vogelweg in Flevoland.



Met hyperlooptechnologie, een idee van Tesla-oprichter Elon Musk, kunnen personen en goederen op termijn door een vacuümbuis vervoerd worden met een snelheid tot 1200 kilometer per uur. Nederland heeft al vaker aangegeven deel uit te willen maken van de ontwikkeling van dit nieuwe vervoersmiddel. De supersnelle vacuümtrein zou moeten worden aangelegd tussen Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Den Bosch, Arnhem en Lelystad. 

Positief beeld

Nu schetst het rapport, dat verkeersminister Schultz vanavond naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, daadwerkelijk een positief beeld over de maatschappelijke en economische waarde van een testbaan.   
Volgens Schultz ontstaan door de test honderden nieuwe banen die bij test en ontstaat bij ons kennis over de technologie. ,,Bedrijven kunnen deze kennis vastleggen in (deels Nederlandse) intellectuele eigendomsrechten. Daarnaast kunnen Nederlandse bedrijven de kennis en expertise die ze opdoen in een testfase uitbaten."

Commercieel haalbaar?

De tests moeten leiden tot meer duidelijkheid over de commerciële haalbaarheid van een hyperloop. Ook kan worden bekeken hoe hoge snelheidswissels, voertuigen en stations het beste ontworpen kunnen worden. Daarnaast moet blijken of het systeem voldoende veiligheid, capaciteit en comfort kan bieden en hoe de kosten zich zullen ontwikkelen. 
De ontwikkelingen rond de hyperloop zijn sinds de lancering van het idee in 2013 snel gegaan. Twee bedrijven – Hardt uit Delft en Hyperloop One uit de Verenigde Staten – hebben aangegeven dat zij een locatie zoeken om het hyperloopconcept te testen en certificeren voor personen- en goederenvervoer. 

https://www.ad.nl/politiek/testbaan-hyperloop-in-nederland-is-mogelijk~a2413866/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten