zondag 29 oktober 2017

De 10 mooiste natuurwonderen in Europa [10 kỳ quan thiên nhiên đẹp nhất Ấu châu]

De 10 mooiste natuurwonderen in Europa

Je staat op het randje van een klif en een mijlenver uitzicht strekt voor je uit. Of je kijkt in de ijzige nacht omhoog naar een wonderlijk schouwspel van kleuren in de lucht. Voor deze overweldigende natuurervaringen hoef je niet per se een oceaan over te steken! Europa heeft heel veel bijzondere plekjes in de natuur, als je ze weet te vinden. Daarom voor jou: 10 natuurwonderen in Europa en hoe je ze kunt vinden!

1. Sprookjesachtige watervallen

De Plitvicemeren in Kroatië
Het nationaal park Plitvicemeren in Kroatië is misschien wel het mooiste natuurpark in Europa. Het bestaat uit een lager gelegen gedeelte met meren en uit hoger gelegen meren. In het lagere stuk kun je over een steigerpad langs de watervallen lopen. Vooral in de herfst kleurt dit natuurgebied sprookjesachtig mooi. In het park zijn verschillende wandelroutes uitgezet.
Hoe reis je naar de Plitvicemeren?
Dit natuurwonder ligt niet erg dichtbij een luchthaven. Het beste kun je vliegen naar Zagreb. Daarvandaan is het met de auto ongeveer 2 uur rijden naar het park. Ook gaan er bussen vanuit Zadar, die ongeveer 2,5 uur over de reis doen.

2. Een lichtgevende zeegrot

De Blauwe Grot in de Adriatische zee
We blijven nog even in Kroatië, want daar valt nog een natuurwonder te bewonderen. De Blauwe Grot, Modra špilja in het Kroaats, is een mooie grot die rond het middaguur helder blauw oplicht. Dat komt door de zon die weerkaatst op het kalksteen op de bodem van de grot. Je kunt het licht ook onder water zien!
Hoe reis je naar de Blauwe Grot?
Als je de Blauwe Grot wilt zien, vlieg dan naar Split. Daarvandaan kun je met een veerpont naar de eilanden Hvar of Vis. Vanaf deze eilanden worden boottochten georganiseerd naar het blauwe wonder.

3. Een ontmoeting tussen 2 zeeën

Grenen in het topje van Denemarken
Foto van um.cx via Foter.com / CC BY-SA
Grenen wordt het noorderlijkste topje van Denemarken genoemd en is een natuurwonder omdat hier twee zeeën tegen elkaar aanstromen, namelijk het Kattegat (vanuit het oosten) en Skagerrak (vanuit de Noordzee in het westen). Je kunt hier op het uiterste puntje zanderig land staan en de golven van twee kanten tegen elkaar zien botsen. Ook is Grenen geroemd om de vele vogelsoorten en het mooie licht. Daarom zijn grenen en het zuidelijker gelegen Skagen populair onder kunstenaars.
Hoe kom je naar Grenen?
Om naar Grenen te komen kun je vliegen naar Aalborg. Daarvandaan is het nog ongeveer anderhalf uur rijden met de auto naar het topje. Er is ook een treinverbinding via Frederikshavn.

4. Duizelingwekkende kliffen

De Kliffen van Moher in Ierland
Driehonderd miljoen jaar oud zijn de kliffen van Moher in Ierland, die uitkijken over de Atlantische Oceaan. Het hoogste punt is O’Brien’s toren die 214 meter boven het water uitsteekt. Durf jij naar beneden te kijken?
Hoe reis je naar de Kliffen van Moher?
Shannon Airport ligt het meest dichtbij de kliffen. Vanuit Shannon is het ongeveer 65 kilometer rijden. Er gaan ook bussen. Vaak is het goedkoper en kun je een overstap vermijden door te vliegen naar Cork. Cork ligt op ongeveer 180 kilometer afstand van de Kliffen van Moher. Met het openbaar vervoer is dit wat ver, maar met een (huur)auto kun je deze trip wel maken.

5. Een spectaculaire bergtop

De Matterhorn boven het stadje Zermatt
De Matterhorn is één van de meest beroemde bergen in de wereld en dat komt vooral door de bijzondere vorm. De berg is wel eens vergeleken met een piramide of zelfs een cobra. Met 4478 meter is de berg niet de hoogste van Europa, maar wel een flinke uitdaging voor klimmers. Doe dit dan ook niet tenzij je ervaren bent! Het gebied rond de Matterhorn is een wandel- en klimparadijs en er zijn veel routes te vinden van verschillende moeilijkheidsgraden, maar allemaal met een mooi uitzicht op deze bijzondere bergtop.
Hoe reis je naar de Matterhorn?
De Matterhorn ligt op de grens van Zwitserland en Italië. De makkelijkste reis naar de Matterhorn gaat via Genève (240 km afstand) of Zürich (225 km afstand). Reis met de trein naar Zermatt, een autovrij en idyllisch stadje aan de voet van de berg.

6. Kille schoonheid

IJsformaties in Eisriesenwelt
Niet alle natuurwonderen bevinden zich boven de grond. Eisriesenwelt in Werfen, Oostenrijk, is een mooi voorbeeld van de schoonheid die je kunt vinden onder de grond in Europa. Deze koude grot is de grootste ijsgrot ter wereld. Langs een lang pad loop je de berg op en zie je het mooie uitzicht, om vervolgens het donker van de grot te betreden. Een kilometer aan prachtige ijsformaties kun je bekijken met een gids die je weetjes over de grot verteld. En als je dan weer in de warme buitenlucht komt, lijkt het allemaal wel een droom geweest.
Hoe reis je naar Eisriesenwelt?
Vlieg naar Salzburg Airport. Daarvandaan is de Eisriesenwelt ongeveer 60 kilometer. Je kunt met de auto door de bergen rijden, maar ook de trein nemen naar Werfen en daarvandaan een shuttlebus naar de grot. De grot is jaarlijks open van mei t/m oktober. Houd hier dus rekening mee!

7. Water boven water

Sørvágsvatn stroomt in de oceaan in de Faeröer
Sørvágsvatn, ook wel Leitisvatn genoemd, is een bijzonder meer op de mooie Faeröer. Deze eilanden zijn in zichzelf al een natuurwonder met steile kliffen, prachtige uitzichten en walvissen en dolfijnen in de zee. Sørvágsvatn is het grootste meer op deze eilanden, maar is extra bijzonder doordat het meer bóven de oceaan ligt. Namelijk 30-40 meter boven het water. Hoewel door de waterval Bøsdalafossur water van het meer in de oceaan stroomt, zal het meer niet snel leeglopen doordat de 100 meter hoge omringende kliffen als een soort badkuip fungeren. Door deze hoge randen lijkt het meer nog hoger boven de oceaan te liggen dan het eigenlijk doet. Deze optische illusie is prachtig om te zien.
Hoe reis je naar Sørvágsvatn?
Het meer is verrassend goed te bereiken. Vlieg naar Vágar Airport en je ziet het al vanuit het vliegtuig. De luchthaven ligt namelijk tegen het meer aan!

8. Een mysterieus zeefort

De ingang van Fingal’s Grot in Schotland
Fingal’s grot, vernoemd naar een gedicht van de Schotse dichter James Macpherson, is een bijzonder fenomeen dat doet denken aan _Giant’s Causeway _in Ierland. Het verschil is dat de basaltpilaren van dit natuurwonder een grot vormen. Het is de enige in zijn soort. Vanaf de kust kun je dagtochten boeken die je met een boot langs het eiland Staffa, de grot en omliggende mooie plekjes brengt. De ligging van de grot in de ruwe zee en de omringende eilanden van basaltpilaren maken de hele ervaring nog specialer!
Hoe reis je naar Fingal’s grot?
Fingal’s grot ligt aan de westkust van Schotland, vlakbij Isle of Mull. Om naar dit eiland te komen, kun je vliegen naar Glasgow en vervolgens de trein nemen. Deze 3 uur durende reis brengt je langs prachtige Schotse uitzichten en brengt je rechtstreeks naar de pont naar Mull. Vanaf Mull kun je tochten boeken naar de grot.

9. Natuurlijke warmte

Idyllische warmwaterbron in Toscane
Warmwaterbronnen vind je op verschillende plekken in Europa, maar die in Toscane, Italië zijn bijzonder door de prachtige omgeving waarin ze liggen. Kleine watervalletjes, omringende bossen, kalkstenen muren en natuurlijke warmwatermeertjes. Daar kun je helemaal tot rust komen! Saturnië is een populaire plek voor toeristen om de termes te beleven, maar San Filippo is minder toeristisch en heeft een indrukwekkende omgeving.
Hoe reis je naar de warmwaterbronnen in Toscane?
Jij ziet het ook wel zitten om met je voeten in natuurlijk warm water te relaxen? Dan kun je vliegen naar Rome of Florence. Rome ligt iets dichterbij Saturnië en Florence iets dichterbij Terme San Filippo.

10. Een kleurrijk schouwspel

Het dansende Noorderlicht boven Tromsø
Van lekker warm in Toscane gaan we nu naar héél erg koud! Om dit natuurwonder te bekijken moet je namelijk de kou trotseren. Maar dat is het waard! Het Noorderlicht is een natuurlijk fenomeen waarbij deeltjes van de zon hun energie kwijtraken in de lucht. De energie die vrijkomt laat zich zien in dansende lichten tegen de donkere lucht. Werkelijk ongelofelijk om te beleven!
Hoe reis je naar het Noorderlicht?
Je kunt het Noorderlicht vanuit verschillende plekken bewonderen, maar één van de bekendste plekken is Tromsø in Noorwegen. Je kunt vanaf Amsterdam met één overstap naar Tromsø vliegen. Daarvandaan kun je verschillende Arctic Experience tours boeken bij lokale organisaties met bijvoorbeeld ook sledehondentochten.

Wil jij deze natuurwonderen ook ontdekken? Bekijk actuele vluchtprijzen op vliegwinkel.nl. Ook inspiratie opdoen voor buiten Europa? Bekijk onze top 10 natuurreizen en ga op zoek naar jouw favoriete natuurwonder!

https://www.vliegwinkel.nl/reisgids/10-natuurwonderen-in-europa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten