maandag 19 december 2016

Vrachtwagen rijdt in op kerstmarkt Berlijn 12 doden en 48 gewonden (Xe vận tải lao nhanh vào chợ Giáng Sinh ở Berlin làm 12 người chết và 48 người bị thương)

   Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
premium
Foto: afp

LIVE BLOG

Vrachtwagen rijdt in op kerstmarkt Berlijn

Gisteren, 20:29 Onze Redactie
BERLIJN - Een vrachtwagen is maandagavond ingereden op een kerstmarkt in Berlijn. Daarbij zijn zeker twaalf doden gevallen en raakten meerdere mensen gewond. 48 mensen liggen in het ziekenhuis. De Duitse politie, die uitgaat van een gerichte aanslag, heeft de bestuurder aangehouden. De bijrijder is omgekomen.

    VOLG HIER ONS LIVE BLOG
    De vrachtwagen reed volgens omstanders voor de Gedächtniskirche in Charlottenburg, dicht bij de Kurfürstendam, op hoge snelheid door de kerstmarkt. Ze spreken van snelheden rond de 65 kilometer per uur, terwijl er geen weg in de buurt was.


    Foto: ANP

    De chauffeur zou zigzaggend over de markt reed. Mogelijk wilde hij zoveel mogelijk slachtoffers maken.
    Advertentie

    De nationaliteit van de aangehouden verdachte is nog niet bekend, laat de politie weten.

    Hulpverleners voeren een gewonde af.
    Hulpverleners voeren een gewonde af.
    Foto: Hollandse Hoogte

    'Afschuwelijk'

    „Een afschuwelijke aanslag haalt ons uit de kerststemming”, zo reageerde namens de Duitse regering minister Schmidt (Landbouw). „Onze gevoelens en gedachten zijn bij de slachtoffers. Bij de doden, hun familie en de gewonden. God heeft ons geen angst, maar kracht, liefde en bezonnenheid gegeven.”
    De vrachtauto waarmee de aanslag is gepleegd, heeft een Pools kenteken. De bestuurder kon enige tijd later worden aangehouden. De bijrijder is ter plaatse overleden, laat de politie weten. Hij heeft de Poolse identiteit. Hoe hij aan zijn einde kwam, is onduidelijk. Vanaf ongeveer 16.00 uur zou er geen contact meer met hem mogelijk zijn geweest, berichtte de Berliner Zeitung. De media speculeerden dat de man mogelijk is overvallen.

    Foto: AP

    'Het werd donker'

    Een Britse ooggetuige vertelt aan Sky News dat ze op vakantie is in Berlijn en net een wijntje dronk bij een stalletje, toen ze een harde klap hoorde. Ze zag alle kerstverlichting naar beneden komen en daarna boorde de vrachtwagen zich door de stalletjes. "Het werd helemaal donker."
    De toeriste vertelt dat ze enorm veel geluk heeft gehad. “We moesten even zitten, omdat ik slechte knieën heb. We zaten toevallig op een trapje verderop, maar we zagen dat het tentje waar we wijn hadden gehaald compleet is verwoest.”

    Geen Nederlanders

    Er zijn geen aanwijzingen dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn. Diverse reisorganisaties benaderen klanten die in Berlijn zitten met de vraag of ze in veiligheid zijn. Ze bieden mensen die voor de komende dagen een reis naar de stad hebben geboekt, aan die om te boeken of te annuleren.
    Het dreigingsniveau in Nederland verandert niet na de vermoedelijke aanslag. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) volgt de ontwikkelingen op de voet. De aanslag in Berlijn past in het dreigingsbeeld, liet een zegsman maandagavond weten.
    ,,We hebben eerder bij gemeenten al gevraagd om aandacht voor kerstmarkten en eventuele maatregelen. Bij grote evenementen worden zonodig inrijbeperkende maatregelen genomen. De aanslag in Berlijn past in het dreigingsbeeld; het dreigingsniveau gaat niet omhoog.''
    Het dreigingsniveau in Nederland is 'substantieel'. Dat betekent dat de kans reëel is dat er een aanslag in Nederland plaatsvindt, maar dat er geen concrete aanwijzingen zijn.

    Nice

    De aanslag doet denken aan die in Nice, afgelopen juli.
    Daar vielen 86 doden toen een vrachtwagen inreed op publiek op de drukke boulevard van de kuststad.

    Duitsland op scherp

    De politie in Duitsland kondigde onlangs nog extra maatregelen rond kerstmarkten aan vanwege de aanhoudende dreiging.
    Deze maand werden twee tieners van vijftien en zeventien jaar oud gearresteerd die een aanslag zouden hebben willen plegen. Ook heeft een „religieus geradicaliseerde” jongen van twaalf geprobeerd een aanslag met een spijkerbom te plegen op de kerstmarkt in de Duitse stad Ludwigshafen.
    Bent u in Berlijn en heeft u iets gezien? Mail ons via nieuwsdienst@telegraaf.nl.

    Foto: Twitter 

    http://www.telegraaf.nl/buitenland/27269995/__Vrachtwagen_rijdt_in_op_kerstmarkt_Berlijn__.html

    Nieuws

    ‘Poolse truck mogelijk gekaapt’ (Xe vận tải của Ba Lan có thể đã bị cướp)

    Gisteren, 23:59
    De eigenaar van het transportbedrijf waar de truck vandaan kwam, zou sinds maandagmiddag geen contact meer met de chauffeur hebben gehad. Onze correspondent Rob Savelberg heeft het laatste nieuws over de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn.

    http://www.telegraaf.nl/tv/nieuws/buitenland/27271649/___Poolse_truck_mogelijk_gekaapt___.html

       Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
    premium
    Foto: EPA

    ’Verdachte als vluchteling binnengekomen’ (Nghi phạm người Pakistan giả làm người tỵ nạn vào nước Ðức hồi tháng 2 năm 2016)

    1 uur geleden
    BERLIJN - De man die is aangehouden na de vermoedelijke aanslag met een vrachtwagen op een kerstmarkt in Berlijn is waarschijnlijk in februari als vluchteling Duitsland binnengekomen. Bronnen bij de Duitse veiligheidsdiensten hebben dat in de nacht van maandag op dinsdag gemeld aan het Duitse persbureau dpa.

      Complete duidelijkheid is er nog niet, omdat de verdachte verschillende namen heeft gebruikt en zijn identiteit daarom niet zonder twijfel vaststaat. Het zou gaan om een Pakistaan of Afghaan, volgens de bronnen. De Duitse krant Die Welt meldde eerder dat het zou gaan om een Pakistaan.

      http://www.telegraaf.nl/buitenland/27272054/___Verdachte_is_vluchteling___.html

      Geen opmerkingen:

      Een reactie posten