vrijdag 28 april 2017

Nederland : Koning Willem-Alexander vierde 50ste Verjaardag in Tilburg + Koningspaar aan tafel met medejarigen + Koningsdag 2017 kouder dan... Kerst !
Foto: ANP

Koning: prachtige verjaardag

Gisteren, 12:56
TILBURG - UPDATE 17.00 uur - Een opgetogen en jarige koning Willem-Alexander heeft aan het eind van zijn bezoek aan Tilburg iedereen bedankt. „Dit is Tilburg, dit is het hart van Brabant. Jullie zijn boven jezelf uitgestegen. Het was een feest mijn verjaardag hier met jullie allemaal te vieren.”  Foto: ANP

  Het koninklijk gezelschap arriveerde even na 11.00 uur per trein in de Brabantse stad om er Koningsdag te vieren. Kort daarvoor stelde de koning vanuit de trein met een bericht en een foto een instagramaccount in gebruik. Het Koninklijk Huis had al een Facebookaccount, een Twitteraccount en een YouTubekanaal.

  Beveiliging

  Er was in Tilburg veel politie en beveiliging op de been, maar het gezelschap zag er ontspannen uit en deed mee met veel activiteiten. Ook Amalia, Ariane en Alexia, de dochters van de koning, schudden tientallen handen met mensen in het publiek. De ’grote’ prinsessen en de prinsen lieten zich eveneens niet onbetuigd bij alle activiteiten.

  Outfit Máxima

  Tijdens de wandeling, die ruim twee uur duurde, waren er veel verwijzingen naar de Tilburgse cultuur en tradities, zoals textiel, carnaval, kermis, onderwijs en techniek maar ook Roze Maandag, een onderdeel van de Tilburgse kermis. Het ensemble, van Jan Taminiau, dat koningin Máxima droeg tijdens het bezoek aan Tilburg is vanaf vrijdag te zien in het TextielMuseum.

  Een concert met Brabantse/Tilburgse artiesten als Guus Meeuwis, Gers Pardoel en Kenny B op een vol Piusplein vormde het slot van de koninklijke wandeling door de stad. Burgemeester Peter Noordanus zei in zijn afscheidswoord erg trots te zijn op „mijn Tilburgers”, die er een „geweldig feest” van hebben gemaakt. De gemeente denkt dat er enkele tienduizenden mensen aanwezig waren.
  Uit de Koningsdag-enquête van bureau Ipsos in opdracht van de NOS blijkt dat steeds meer mensen (zeven op de tien) zijn te spreken over de manier waarop Willem-Alexander zijn rol als koning invult.

  Drukte boven verwachting

  Het bezoek van de koninklijke familie aan Tilburg heeft donderdag zo'n 150.000 bezoekers getrokken. Dat is de inschatting van de gemeente. Die had vooraf gerekend op 70.000 tot 100.000 gasten voor het verjaardagsfeest van de koning. ,,Maar dit soort bezoekersaantallen zijn we wel gewend, bijvoorbeeld op de Roze Maandag tijdens de kermis. Daar draaien we onze hand niet voor om'', zei een woordvoerster na afloop.
  Tilburg kijkt terug op een ,,grandioos feest'' dat in een prettige sfeer verliep. ,,Zelfs de weergoden waren ons behoorlijk gunstig gezind.'' Alleen aan het einde van het bezoek viel wat regen.


  http://www.telegraaf.nl/binnenland/28063605/__Koning__prachtige_verjaardag__.html

     Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
  premium


  Foto: ANP

  Koningspaar aan tafel met medejarigen

  4 uur geleden
  AMSTERDAM - Koning Willem-Alexander zet vrijdag de festiviteiten ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag voort met een bijzonder diner in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Daar komen 150 ’mede jarigen’ samen om bij Willem-Alexander en koningin Máxima aan tafel aan te schuiven.

   Voor het etentje kwamen ruim elfduizend aanmeldingen binnen van mensen die net als de koning op 27 april zijn geboren. Voorwaarde voor opgave was echter niet alleen het delen van de geboortedag, maar ook het hebben van een ’kroonjaar’. Van de genodigden zijn er vijftig precies even oud als de koning, en de overige honderd zijn dit jaar bijvoorbeeld 25, of 35 of 75 geworden.

   Na het eten komt het koningspaar met de gasten naar buiten voor het maken van een groepsfoto. Geen gewone maar een ’gigapixel’ opname. Het hof nodigt iedereen die ook met de koning op de foto wil, uit om rond 21.45 uur naar de Dam te komen. De gigapixel foto is namelijk honderd keer zo scherp als een gewone foto waardoor iedereen die zich op de Dam bevindt zichzelf heel scherp kan terugvinden.
   Aansluitend gaan de deuren van het paleis vijftig uur open voor het publiek, tot zondagavond middernacht. In het paleis is ook een speciale tentoonstelling ingericht waarin wordt teruggeblikt op de voorbije vijftig jaar. De 12.500 beschikbare gratis toegangskaarten zijn overigens al allemaal vergeven. De nachtelijke uurtjes van vrijdag en zaterdag gingen het laatst van de hand.

    http://www.telegraaf.nl/binnenland/28066790/__Koningsdiner_medejarigen__.html

      Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
   premium
   Foto: ANP

   Koningsnacht de koudste sinds 1954

   Koningsdag weer kouder dan kerst

   Gisteren, 17:53
   DE BILT - Net geen 11 graden was het donderdag in De Bilt. En daarmee was Koningsdag kouder dan de beide kerstdagen. Toen tikte het kwik 11,7 en 11,8 graden aan.

    Dat meldt Weeronline.nl. Vorig jaar was Koningsdag (10,7 graden) ook kouder dan de eerste en tweede kerstdag van 2015, toen het 14 en 14,4 graden was. Dat was de eerste keer dat de feestdag kouder was dan kerst sinds de eerste Koninginnedag in april, in 1949.

    Kouder op 27 dan op 30 april

    De kans op koud weer is met de verschuiving van Koninginnedag naar Koningsdag toegenomen. Op 27 april is het gemiddeld (sinds 1949) ruim een graad kouder dan op 30 april. Ook regent het vaker op 27 april dan op 30 april.
    Al was het dit jaar niet de koudste koninklijke feestdag. Koningsdag 2017 staat wel in de top-10. Maar voor wie erop gekleed was, was het best lekker weer. De buien die af en toe vielen duurden kort en de zon was regelmatig te zien.

    Bibberen in Lauwersoog

    Het koudst was het vandaag in Lauwersoog (Groningen). Daar steeg het kwk niet boven de negen graden. De ‘hoogste’ temperatuur werd genoteerd in Arcen (Limburg): 12,4 graden. Tijdens hagelbuien viel de temperatuur op verschillende plaatsen terug tot een graad of 5.

    Op één na koudst koningsnacht

    De dag begon in het binnenland zonovergoten, na een erg koude Koningsnacht. Voor het eerst sinds 1996 heeft het in De Bilt gevroren tijdens onze koninklijke feestnacht (Koninginnenacht/Koningsnacht). Met -2,0 graden was het ook de op één na koudste koninklijke feestnacht sinds 1949. Alleen in 1954 was het nog kouder.

    http://www.telegraaf.nl/binnenland/28065444/__Weer_kouder_dan_kerst__.html

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten