donderdag 31 oktober 2013

Nederlandse Justitie wil de Vietnamese student uit Deventer alsnog uitleveren aan VS

Lee Vu, de Vietnamese student uit Deventer.Foto: Ronald Hissink

do 31 okt 2013, 21:00 | 4 reacties
|
lees voor

Justitie wil student alsnog uitleveren aan VS

door Bart Mos
Den Haag - Het ministerie van Justitie gaat in beroep tegen het besluit van de rechter om Lee Vu, de Vietnamese student uit Deventer die uitgeleverd dreigde te worden aan de VS, dit jaar zijn studie in Nederland te laten afmaken.

    Justitie maakt hierbij gebruik van een zogeheten 'spoedappel', waardoor de rechtszaak al komende dinsdag dient, middenin de tentamenweek van de 23-jarige student hotelmanagement.
    Bart Stapert, de advocaat van Vu, noemt het onbegrijpelijk dat Justitie nu plotseling zo’n haast heeft. "Er is geen enkel spoedeisend belang. Lee werkt al een jaar lang ruimhartig mee aan het onderzoek. Het lijkt alsof ze mijn cliënt maximaal dwars willen zitten. Hij moet zich kunnen concentreren op zijn tentamens."

    Omvangrijke computerfraude

    Volgens justitie in de VS is Lee Vu (23) betrokken bij een omvangrijke computerfraude, waarbij Amerikaanse bedrijven en consumenten voor tenminste driekwart miljoen euro zijn opgelicht. Amerikaanse Justitie wil hem daarom naar de VS halen om te berechten, en het Nederlandse ministerie van Justitie werkt daar aan mee. Maar volgens zijn advocaat heeft Lee Vu helemaal niets met de computerfraude te maken. Een (eveneens Vietnamese) kamergenoot, die inmiddels mét buit gevlucht is naar zijn geboorteland, zou jarenlang misbruik gemaakt hebben van Lee's computer. De dader heeft daarover zelfs een bekentenis afgelegd.
    De rechtbank in Den Haag vonniste twee weken geleden dat de belangen van de Amerikaanse autoriteiten niet worden geschaad als de uitlevering wordt uitgesteld tot na het examen van zijn studie hotelmanagement, komende zomer. Het ministerie van Justitie was donderdagavond onbereikbaar voor commentaar.

    Gerelateerde artikelen
    Ads by Google
    Lees ook

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten