zaterdag 5 december 2015

De vele gezichten van Mars + Rivierbedding op Mars blijkt lavaspoor

De vele gezichten van Mars

zandhoostattoos630‘De rode planeet.’ Dat is de bijnaam die in bijna geen enkele tekst over Mars ontbreekt. Maar met die simpele omschrijving doen we deze buurwereld van de aarde geen recht. Want hij beschikt over een behoorlijk kleurrijk, gevarieerd en soms zelfs bizar oppervlak, zo laten deze foto’s zien.
Bij de foto hierboven: dit surrealistische Martiaanse duinlandschap, dat wel wat lijkt op een getatoeëerd stuk huid, is te danken aan kleine zandhozen die geregeld over het oppervlak van de planeet razen. Klik hier voor meer informatie.
Mars: kraterkrullenDeze foto toont een deel van de bodem van het Hellasbassin, waarin allerlei vormen te zien zijn. Die zijn volgens wetenschappers het gevolg van materie die ooit heeft gestroomd. Hoe ze daarbij deze opmerkelijke krullen hebben kunnen vormen, is niet duidelijk. Klik hier voor meer informatie.
Mars: steencirkelsHoe kon deze vreemde, stenen vorm ontstaan in het Marsoppervlak? “Geologen denken dat er eerst een krater was, gevuld met materiaal dat hard werd,” meldt een wetenschapper van het HiRISE-team via e-mail. “Vervolgens erodeerde de krater zelf weg, waardoor alleen de vulling achterbleef.” Klik hier voor meer informatie.
Mars: paarse duinenDeze indrukwekkende partij sikkelduinen bevindt zich in een krater die zich nét op het noordelijk halfrond van Mars bevindt. Wetenschappers van het team achter de Mars Reconnaissance Orbiter-camera HiRISE, die de foto maakte, vertellen erover: “De windrichting gaat van linksboven naar rechtsonder. De duinen rusten op een rotsbodem, maar we weten niet of ze momenteel nog ‘wandelen’.” Klik hier voor meer informatie.
Mars: chololade met ijsDit chocolade-achtige landschap bevindt zich in een krater op het zuidelijk halfrond van Mars. Klik hier voor meer informatie.
Deze en meer intrigerende foto’s van het Marsoppervlak, gemaakt door de HiRISE-camera van de Mars Reconnaisance Orbiter, vind je in KIJK 4/2010, in de winkel van 12 maart t/m 7 april 2010.
Beeld: NASA/JPL/University of Arizona
facebooktwittermailfacebooktwittermail
Categorie: Artikelen | Reacties: 1 Tags: , , , ,

http://www.kijkmagazine.nl/artikel/marsfotos/

Rivierbedding op Mars blijkt lavaspoor

marslavaspoor630De kans dat we ooit Marsmannetjes vinden, is wat afgenomen. Voor leven op deze planeet is namelijk water nodig en wat lange tijd voor opgedroogde rivierbedding is aangezien, lijkt toch meer op een oud lavaspoor.
Op de zuidwestflank van de vulkaan Asraeus Mons liep een spoor wat erg veel op een rivierbedding leek. Door de vorming van kleine eilandjes in het spoor en door verschillende aftakkingen in het patroon dachten veel wetenschappers lange tijd dat er op deze vulkaan ooit een rivier heeft gelegen. De sporen waren typisch voor erosie door stromend water.
Maar nieuwe foto’s, gepresenteerd tijdens Lunar and Planetary Science Conference in het Space Flight Centre van de NASA, richtten zich vooral op het uiteinde van de bedding, die nog nooit goed was gefotografeerd. En daaruit bleek dat het spoor waarschijnlijk toch door lavastromen is veroorzaakt. “Het kanaal is hier overdekt, als een soort lavatunnel. Daarin zitten verschillende, typische gaten”, zegt Jacob Bleacher, die meewerkte aan het onderzoek.
Deze gaten zijn in het verleden ontstaan doordat lava hier als het ware doorheen is geperst. Dat heeft een apart patroon achtergelaten op het Marslandschap; een patroon dat een normale rivier nooit achterlaat. Gelukkig voor de liefhebbers van buitenaards leven is er nog hoop: Bleacher sluit niet uit dat de andere uitgesleten sporen op Mars wél door stromend water zijn veroorzaakt.
Een aantal van de meest indrukwekkende foto’s van het Marsoppervlak vind je in KIJK 4/2010, te verschijnen op 12 maart.
Bronnen: JPL/NASA, via PhysOrg.com
Beeld: NASA/JPL/University of Arizona
facebooktwittermailfacebooktwittermail
Categorie: Nieuws | Reacties: Plaats een reactie Tags: , ,

http://www.kijkmagazine.nl/nieuws/rivierbedding-op-mars-blijkt-lavaspoor/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten