zaterdag 2 september 2023

Oekraïne: zelfgeproduceerde wapens reiken steeds verder tot 1500 km

Oekraïne: zelfgeproduceerde wapens reiken steeds verder

Oekraïense militairen oefenen met een drone.Beeld © ANP / Anadolu Agency

Oekraïne kan met zelfgeproduceerde wapens intussen doelen bestoken op een afstand van 1500 kilometer. Het eigen raket- en droneprogramma werpt zijn vruchten af, zegt Oleksiy Danilov van de Oekraïense Nationale Veiligheids- en Defensieraad.

De Oekraïners krijgen ook wapens van het Westen, maar die mogen niet worden gebruikt om doelen op Russisch grondgebied aan te vallen. Bij het gebruik van Oekraïense wapens gelden zulke beperkingen niet. Danilov zei dat veel bedrijven zich inmiddels bezighouden met de productie van drones. "Dat zal resultaten opleveren", voorspelde hij op de radio.

Relatief goedkoop

De Russische strijdkrachten gebruiken ook drones om doelen aan te vallen in Oekraïne. Experts zeggen dat de massale inzet van de onbemande toestellen allerlei voordelen heeft voor de aanvaller. Zo zijn drones relatief goedkoop om te produceren, terwijl soms dure munitie gebruikt moet worden om ze neer te halen. Bovendien moet de verdedigende partij lastige keuzes maken over waar luchtverdedigingsmiddelen worden ingezet.

In deze video leggen we uit hoe drones werden ontwikkeld tot een geducht wapen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne:

Oekraïne: zelfgeproduceerde wapens reiken steeds verder | RTL Nieuws

Geen opmerkingen:

Een reactie posten