vrijdag 1 september 2023

James Webb en Hubble publiceren foto’s van Supernova 1987A

James Webb en Hubble publiceren foto’s van Supernova 1987A

 

James Webb e Hubble divulgam fotos da Supernova 1987A
James Webb en Hubble publiceren foto’s van Supernova 1987A (NASA, ESA, R. Kirshner (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics and Gordon and Betty Moore Foundation), and M. Mutchler and R. Avila (STScI) // NASA, ESA, CSA, M. Matsuura (Cardiff University), R. Arendt (NASA’s Goddard Spaceflight Center & University of Maryland, Baltimore County), C. Fransson)

De James Webb Ruimtetelescoop is erin geslaagd nieuwe details van de Supernova (SN 1987A) vast te leggen met behulp van zijn infraroodcamera. Ondertussen heeft de Hubble Ruimtetelescoop de nieuwe beelden ‘gevierd’ die door James Webb zijn verkregen door observaties van dezelfde Supernova te delen, die het al sinds de jaren 90 bestudeert.

+Elon Musk onthult dat X (Twitter) video- en audiogesprekken zal ondersteunen
+NASA benadrukt indrukwekkende Supermaanafbeelding

Een ‘supernova’ wordt gekenmerkt door een krachtige en lichtgevende stellaire explosie. SN 1987A bevindt zich op ongeveer 168.000 lichtjaar afstand van de Grote Magelhaense Wolk, de grootste satellietgalaxie van ons Melkwegstelsel.

Op de nieuwe afbeelding van de betreffende Supernova is een centrale structuur te zien die lijkt op een ‘slot’. Volgens de NASA is dit centrum gevuld met gas- en stofklonten die zijn uitgestoten door de explosie van de supernova, en dit stof is zo dicht dat zelfs het infrarode licht dat door James Webb is gedetecteerd, er niet doorheen kon dringen.

De nieuwe waarneming zou nieuwe inzichten kunnen bieden in hoe supernova’s in de loop van de tijd evolueren, in samenwerking met de herhaalde observaties sinds de jaren 90 door Hubble, die hebben geholpen om licht te werpen op de laatste stadia van stellaire evolutie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten