vrijdag 30 september 2011

Leider al-Qaeda Arabisch Schiereiland gedood

vr 30 sep 2011, 10:47

Leider al-Qaeda Arabisch Schiereiland gedood


SANAA - De in Amerika geboren Anwar al-Awlaki, een prominente leidinggevende van het terreurnetwerk al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland (AQAP), is om het leven gebracht. Dat meldde het Jemenitische ministerie van Defensie vrijdag.

    Anwar al-Awlaki Anwar al-Awlaki Foto: AFP
    Goed geïnformeerde militaire bronnen meldden dat Awlaki werd gedood tijdens een raketaanval. Die zou in de nachtelijke uren zijn uitgevoerd door een Amerikaans toestel.
    De radicaalislamitische geestelijke Awlaki wordt er onder meer van verdacht te hebben meegewerkt aan de poging op eerste kerstdag 2009 een passagiersvliegtuig op te blazen tijdens een vlucht van Amsterdam naar Detroit. In de afgelopen jaren hebben de veiligheidsdiensten van onder meer de Verenigde Staten en Jemen meerdere keren tevergeefs geprobeerd Awlaki te doden. Zo vuurde een Amerikaanse drone in mei een raket af op een schuilplaats van Awlaki in Jemen. Hij ontsnapte toen nog aan de dood.
    Een rechtbank in Jemen veroordeelde Awlaki in januari bij verstek tot 10 jaar gevangenisstraf wegens het aanzetten tot moord op buitenlanders. Awlaki was ooit een gematigde prediker, maar hij radicaliseerde volgens de Britse omroep BBC in de periode rond de terreuraanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001.
    Awlaki dook op in video's op internet, waarin hij volgelingen opriep tot jihad. Zelfmoordaanslagen waren volgens hem acceptabel op basis van het islamitische recht. De heilige oorlog tegen niet-moslims zou een plicht zijn voor moslims.
    In 2006 verbleef Awlaki in een gevangenis in Jemen. Sinds december 2007 was hij spoorloos.
    Radicaalislamitische terreurbewegingen verloren in het afgelopen jaar naast Awlaki nog een een aantal andere belangrijke leiders. Zo werd Osama bin Laden, de nummer 1 van al-Qaeda, in mei gedood door Amerikaanse commando's. Dat gebeurde in de Pakistaanse garnizoensstad Abbottabad. Awlaki gold als een van de mogelijke opvolgers van Bin Laden.
    http://www.telegraaf.nl/buitenland/10648506/__Topfiguur_al-Qaeda_gedood__.html?p=17,1

    vr 30 sep 2011, 13:22

    VS bevestigen dood al-Qaedaleider


    WASHINGTON - Twee hoge Amerikaanse functionarissen hebben vrijdag in Washington de dood bevestigd van Anwar al-Awlaki, een prominente leidinggevende van het terreurnetwerk al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland (AQAP).

      Anwar al-Awlaki Anwar al-Awlaki Foto: AFP
      De extremist werd om het leven gebracht met behulp van een drone van de CIA. Deze Amerikaanse inlichtingendienst voerde al vaker aanvallen op terreurverdachten in Jemen uit met behulp van onbemande toestellen die op afstand worden bestuurd.

      Geen opmerkingen:

      Een reactie posten