vrijdag 22 maart 2024

Zeker 62 doden bij schietpartij in concertzaal Moskou

Zeker 62 doden bij schietpartij in concertzaal Moskou

In een volle concertzaal in Moskou hebben zeker vier mensen in legerkleding het vuur geopend op de menigte. Ook waren er explosies en brak er een grote brand uit. Volgens Russische media zijn er zeker 62 doden en 146 gewonden. De islamitische terreurgroep IS zegt achter de aanslag te zitten.

De schietpartij vond plaats in een voorstad van Moskou, in de Crocus City Hall rond 20.30 uur plaatselijke tijd (18.30 uur Nederlandse tijd). Mogelijk loopt het dodental nog flink op. Tientallen gewonden  zijn er slecht aan toe, zegt de Russische minister van Volksgezondheid. 

Hoeveel mensen er aanwezig waren is niet duidelijk. De zaal biedt ruimte aan een kleine 7000 mensen. Op het moment van de aanslag stond een concert op het punt van beginnen. 

Zwaarbewapende schutters

Op beelden is te zien hoe enkele zwaarbewapende schutters kalm door de hal van het gebouw lopen en van korte afstand het vuur openen op mensen die zich verschuilen in een hoekje:

Vlammen uit het dak

Op andere beelden is te zien hoe er vlammen uit het dak van het gebouw komen en zijn er in de verre omtrek rookwolken te zien.  Russische media meldden kort na de aanslag dat er ongeveer honderd mensen in het gebouw waren die door de vlammen niet naar buiten konden. Onduidelijk is of ze inmiddels zijn geëvacueerd.

Ook in andere delen van Moskou is de politie in verhoogde staat van paraatheid. Rond het vliegveld en op metrostations zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen.  Alle evenementen en bijeenkomsten in Rusland stad zijn dit weekend afgelast.

Twee weken geleden waarschuwde de Nederlandse ambassade in Moskou op basis van Amerikaanse inlichtingen nog voor een verhoogd risico op aanslagen in de Russische hoofdstad.  Amerikaanse media melden nu dat de Amerikaanse diensten Rusland hebben gewaarschuwd en dat ze hun informatie toen hebben gedeeld met de Russische veiligheidsdiensten.

Claim IS 

Enkele uren na de aanslag claimde terreurgroep IS de verantwoordelijkheid voor de aanslag, die gericht zou zijn op 'een grote bijeenkomst van christenen'. Ook beweert de mediatak van de islamitische terreurgroep dat de aanvallers 'veilig zijn ontkomen.'  Volgens Amerikaanse nieuwsmedia beschouwt de VS deze claim als geloofwaardig.  

Russische media: 40 doden bij schietpartij in concertzaal Moskou© Aangeboden door RTL Nieuws

Reactie Oekraïne

Oekraïne, dat in oorlog is met Rusland, heeft volgens het kantoor van president Volodymyr Zelensky niks te maken met het incident. Eerder zeiden de Verenigde Staten geen aanwijzingen te hebben dat de regering in Kyiv bij de schietpartij betrokken was. Moskou vraagt zich nu af waarom Washington zo snel een dergelijke conclusie kon trekken.

Ook Russen die met Oekraïne vechten tegen het regime van de onlangs herkozen Russische president Vladimir Poetin zeggen niet achter de aanval te zitten. 

Zeker 62 doden bij schietpartij in concertzaal Moskou (msn.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten