donderdag 28 maart 2024

Reizen: de mooiste UNESCO-natuurgebieden in Zuid-Amerika

 

Reizen: de mooiste UNESCO-natuurgebieden in Zuid-Amerika


Zuid-Amerika, kraamkamer van de wereld

©Aangeboden door Showbizz Daily Netherlands

Vandaag nemen we je mee naar Zuid-Amerika. Bereid je voor om overweldigd te worden door 15 van de mooiste natuurparken van dit continent!


1. De Amazone©Aangeboden door Showbizz Daily Netherlands

In het Centraal-Amazonegebied floreren uiteenlopende levensvormen, waaronder elektrische vissen. Volgens UNESCO fungeert dit waterrijke ecosysteem als toevluchtsoord voor kwetsbare soorten zoals de arapaima, zeekoe, kaaiman en rivierdolfijnen. Het gebied strekt zich uit over Brazilië, Guyana, Suriname, Frans- Guyana, Venezuela, Colombia, Ecuador, Bolivia en Peru.

Foto: Ivars Utināns / Unsplash


2. Galápagos-eilanden (Ecuador)©Aangeboden door Showbizz Daily Netherlands

De eilanden voor de kust van Ecuador zijn wereldwijd bekend vanwege hun bijzondere flora en fauna, en waren van essentieel belang voor Charles Darwin's evolutieonderzoek. Ze zijn een paradijs voor biologen en natuurliefhebbers.

Foto: Nathalie Marquis / Unsplash


3. Paaseiland (Chili)©Aangeboden door Showbizz Daily Netherlands

Paaseiland, ook bekend als Rapa Nui, is een afgelegen eiland in de Stille Oceaan en maakt deel uit van Chili. Het staat bekend om zijn verspreide grote stenen beelden, genaamd "moai".

Foto: Thomas Griggs / Unsplash


4. Los Glaciares Nationaal Park (Argentinië)©Aangeboden door Showbizz Daily Netherlands

Het Nationaal Park Los Glaciares werd in 1981 als eerste opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit natuurgebied biedt een spectaculaire natuurlijke pracht met indrukwekkende bergpieken en talloze gletsjermeren.

Foto: Hans-Jürgen Weinhardt / Unsplash


5. Ischigualasto / Talampaya Natuurparken (Argentinië)©Aangeboden door Showbizz Daily Netherlands

De aaneengesloten parken in centraal Argentinië herbergen het meest complete continentale fossielenbestand van het Trias-tijdperk, met fossielen van voorouderlijke zoogdieren, dinosauriërs en planten.

Foto: Kirill Burov / Unsplash


6. Fernando de Noronha (Brazilië)©Aangeboden door Showbizz Daily Netherlands

De pieken van de Zuid-Atlantische onderzeese bergkam vormen de Fernando de Noronha archipel en het Rocas atol nabij de Braziliaanse kust. Ze zijn cruciaal voor zeeleven, inclusief tonijnen, haaien, schildpadden, en tropische zeevogels.

Foto: Ze Paulo Gasparotto / Unsplash


7. Los Katios (Colombia)©Aangeboden door Showbizz Daily Netherlands

Sinds 1994 prijkt Nationaal Park Los Katios op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit uitgestrekte gebied herbergt een schat aan biodiversiteit, inclusief bedreigde soorten zoals de reuzenmiereneter en Midden-Amerikaanse tapir.


8. Nationaal Park Huascarán (Peru)©Aangeboden door Showbizz Daily Netherlands

Het Nationaal Park Huascarán, met de hoogste tropische berg Huascarán op 6.768 meter boven zeeniveau, is rijk aan gletsjers, gletsjermeren, thermale bronnen en diverse flora en fauna, waaronder brilberen en Andescondors.

Foto: Aline Rodrigues / Unsplash


9. Nationaal park Iguazú (Brazilië)©Aangeboden door Showbizz Daily Netherlands

Dit park, dat grenst aan Nationaal Park Iguazú in Argentinië, omvat 's werelds grootste waterval, met een halfronde waterval van 80 meter hoog en 2.700 meter breed. Het herbergt zeldzame flora en fauna in subtropisch regenwoud.

Foto: Muhammed Ballan / Unsplash


10. Puyehue National Park (Chili)©Aangeboden door Showbizz Daily Netherlands

Dit park en biosfeerreservaat in het Chileense deel van Patagonië zijn beroemd om hun vulkanische landschappen, bossen en rijke variëteit aan planten en dieren. Het werd in 2007 erkend als een UNESCO Biosfeerreservaat.

Foto: Vladimir Fedotov / Unsplash


11. Pantanal (Brazilië)©Aangeboden door Showbizz Daily Netherlands

Het Pantanal conservatiegebied in Centraal-West Brazilië bestaat uit vier beschermde gebieden met een totaaloppervlak van 187.818 hectare. Het omvat diverse ecosystemen, rivieren en een overvloed aan flora en fauna.

Foto: David Waite / Unsplash


12. Discovery Coast (Brazilië)©Aangeboden door Showbizz Daily Netherlands

De Discovery Coast in Bahia en Espírito Santo, Brazilië, omvat acht beschermde gebieden van ruim 112.000 hectare Atlantisch Woud en bijbehorende bossen, met 's werelds rijkste biodiversiteit.

Foto: Jonathan Borba / Unsplash


13. Los Alerces (Argentinië)©Aangeboden door Showbizz Daily Netherlands

Het Los Alerces Nationaal Park in Noord-Patagonië, onthult een adembenemend terrein met morenen, keteldalen, heldere meren, weelderige bossen en alpenweiden.

Foto: Julieta Mansilla / Unsplash


14. Canaima (Venezuela)©Aangeboden door Showbizz Daily Netherlands

Nationaal Park Canaima bevindt zich in Zuidoost-Venezuela, aan de grens met Guyana en Brazilië. Dit park is wereldwijd bekend om zijn Tafelbergformaties, ook wel tepui genoemd.


15. Quebrada de Humahuaca (Argentinië)©Aangeboden door Showbizz Daily Netherlands

De Quebrada de Humahuaca-vallei, gelegen langs de Camino Inca, is een historische handelsroute met sporen van prehistorische gemeenschappen, het Inca-rijk en onafhankelijkheidsstrijd gedurende 10.000 jaar. De rotsformaties hebben bijzondere kleuren.

Foto: Transly Translation Agency / Unsplash



Reizen: de mooiste UNESCO-natuurgebieden in Zuid-Amerika (msn.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten