dinsdag 12 maart 2024

30 adembenemende natuurwonderen in de wereld

 

30 adembenemende natuurwonderen in de wereld (msn.com)

30 adembenemende natuurwonderen in de wereld©Shutterstock


Onze planeet is rijk aan indrukwekkende landschappen en bijzondere natuurwonderen dat ontdekkers, avonturiers en reizigers tijden lang heeft gefascineerd. Of je nu een ervaren globetrotter bent of gewoon verrast wilt worden: deze galerij toont de verbluffende diversiteit en pracht die moeder natuur te bieden heeft.

Van enorm hoge bergen tot schitterende onderwaterwerelden: deze 30 natuurwonderen zijn een van de mooiste plekken op aarde. Klik verder om ze allemaal te ontdekken!


Marble Caves©Shutterstock


In Patagonië vinden we de Marble Caves (marmergrotten), ook bekend als de 'Marble Cathedral'. Deze grotten zijn meer dan 6000 jaar lang vervormd door watererosie en calciumcarbonaat heeft ze een bijzondere en verbluffende kleur gegeven. 

Thor's Well©Shutterstock


Thor's Well, vernoemd naar de Noorse god van de donder, geeft een uniek effect van de in- en uitstroom van water. Dit natuurwonder, gelegen aan de kust van de Amerikaanse staat Oregon, is ontstaan nadat een onderzeese grot was ingestort.

White Sands National Monument©Shutterstock


Het White Sands National Monument, gelegen in de Amerikaanse staat New Mexico, bestaat voor 40% uit duinen met witte gipskristallen. Deze unieke duinen bestaan uit mineraalresten van een nabijgelegen meer en de wind geeft het terrein vorm, waardoor er een bijzonder verschijnsel ontstaat.

Dode Zee©Shutterstock


De Dode Zee ligt op 430 meter beneden zeeniveau, wat het het laagst gelegen meer op aarde maakt. Het is uniek vanwege het hoge zoutgehalte, wat het onmogelijk maakt om te duiken of zinken. 

Fuji©Shutterstock


De berg Fuji, gelegen ten zuidwesten van Tokio, is een van Japan's drie heilige bergen. Deze actieve vulkaan, met een hoogte van 3776 meter, barstte voor het laatst uit in het jaar 1707 en heeft talloze kunstenaars geïnspireerd met haar iconische uitstraling. 

Caño Cristales©Shutterstock


De Caño Cristales-rivier in Meta (Colombia), ook de 'Vloeibare regenboog' genoemd, is een unieke verschijning. Voor de helft van het jaar heeft het rode, blauwe, groene en gele kleuren, dankzij een unieke plant genaamd 'Macarenia clavigera' die op de bodem groeit.

Waitomo©Shutterstock


Waitomo, een dorp gelegen op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland, beschikt over omvangrijke grottenstelsels. Ze werden eind 19e eeuw geopend voor het publiek en bieden een magische ervaring met duizenden glimwormen die de grotten verlichten.

Nā Pali Coast©Shutterstock


Nā Pali Coast in Hawaï betovert haar bezoekers met weelderige groene kliffen, terrassen, valleien en watervallen. Ze strekken zich uit over een 17 kilometer lange kustlijn die tot aan de Stille Oceaan reikt. 

Antelope Canyon©Shutterstock


Antelope Canyon, gelegen in de Amerikaanse staat Arizona, staat bekend om haar smalle looppaden en zeldzame, golvende patronen op zandstenen muren. Om deze prachtige smalle 'slot canyons' (smalle kloven) te verkennen, moeten bezoekers door bevoegde reisorganisaties worden begeleid die worden aangewezen door de organisatie 'Navajo Nation Parks & Recreation'.

Trango Towers©Shutterstock


De Trango Towers in Pakistan, behorend tot 's werelds hoogste kliffen, is zijn een uitdaging voor klimmers en basejumpers. Ze liggen op 6200 meter boven zeeniveau en de rotstoppen van graniet bieden een prachtig uitzicht, zeker tijdens zonsopkomst en -ondergang. 

Kliffen van Moher©Shutterstock


De Kliffen van Moher in Ierland strekken zich uit over 8 kilometer en geven een adembenemend uitzicht geeft op de Atlantische Oceaan. Vanwege hun pracht zijn deze kliffen in verscheidene films opgenomen. 

Angélwaterval©Shutterstock


Met een hoogte van 979 meter is de Angélwaterval de hoogste waterval ter wereld, die zich op de Auyan (een tafelberg in Venezuela) in het Nationaal park Canaima bevindt. Lokale bewoners noemen het de 'Duivelsberg' en de jungle eromheen zorgt ervoor dat hij alleen met een vliegtuig te bereiken is. 

Vulkanisch eiland Jeju met lavagrotten©Shutterstock


Het vulkanische eiland Jeju, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, beschikt over lavagrotten en rotsformaties. Het ligt aan de zuidkust van Zuid-Korea en is bereikbaar per boot of vliegtuig. 

Preikestolen©Shutterstock


Preikestolen ('preekstoel') is een iconische bezienswaardigheid in Noorwegen, dat zo genoemd wordt vanwege haar vorm. Het is namelijk een platte en bijna perfect vierkante rots van 25 bij 25 meter. Na een wandeling van anderhalf uur naar de top van de Kjerag kunnen bezoekers genieten van een prachtig panoramisch uitzicht op de Lysefjord en omliggende bergen.

Malediven©Shutterstock


Door het kristalheldere water en witte stranden blijven de Malediven een gewilde bestemming. Dit paradijs, dat bestaat uit 1190 eilanden die in de Indische Oceaan liggen, wordt omringd door koraalriffen en -zand, wat zorgt voor een oase van divers zeeleven. Vanuit sommige eilanden straalt er natuurlijk licht vanwege het bioluminescerende (lichtgevende) plankton dat er leeft. 

Salar de Uyuni©Shutterstock


Salar de Uyuni, gelegen in Bolivia, is met zo'n 6545 vierkante kilometer de grootste zoutvlakte ter wereld. Het bestaat uit wit zout, met cactus bezaaide eilanden en rotsformaties. Tijdens het regenseizoen stromen dichtbij gelegen wateren over, wat resulteert in betoverende, reflecterende poelen, vooral als er flamingo's bij zijn.  

Perito Morenogletsjer©Shutterstock


Waar gletsjers normaal gesproken snel smelten, is dat bij Perito Moreno in het Nationaalpark Los Glacieres niet het geval. Sinds de 19e eeuw is het ijs minstens 800 meter opgeschoven en zou het de impact van klimaatverandering moeten kunnen doorstaan. 

Mount Everest©Shutterstock


De Mount Everest, gelegen op de grens tussen Nepal en China, is met een hoogte van 8849 meter de hoogste berg op aarde. De top bereiken is een uitdaging waarin maar weinig mensen zijn geslaagd. 

Socotra©Shutterstock


Socotra is een unieke plek, dat bekend is om het bijzondere leven en landschap die nergens anders te vinden zijn op de wereld. Dit eiland, dat van continentale oorsprong is en bij Jemen hoort, wordt geroemd om haar drakenbomen die een unieke vorm hebben. Bezoekers kunnen Socotra per boot bereiken. 

Parícutin©Shutterstock


Paricutín is een jonge vulkaan in Mexico dat dat twee dorpen in de as legde toen het voor het eerst uitbarstte in 1943. 'Paricutín', wat  'wonder' betekent, heeft zijn naam te danken aan de mensen die de snelle vorming van deze vulkaan ontdekten. Door de jaren heen is hij tot 2280 meter gegroeid. In 1952 stopte de uitbarsting. 

Victoriawatervallen©Shutterstock


De Victoriawatervallen, gelegen in Nationaalpark Zambezi in het westen van Zimbabwe, zijn de breedste ter wereld. Het herbergt olifanten en witte neushoorns. Ze zijn twee keer zo breed en diep als de Niagarawatervallen, met water dat je van ver weg kunt horen en mist die je op 48 kilometer afstand kunt zien. 

Pamukkale©Shutterstock


'Pamukkale' betekent 'kasteel van katoen' in het Turks. Deze plek, gelegen in Denizli (Turkije), staat bekend om zijn mineraalrijke kalkterrassen met warmwaterbronnen. Het ligt vlakbij het oude Romeinse kuuroord Hierapolis, waar bezoekers een goed onderhouden gebleven theater en antieke zwembaden kunnen verkennen. 

Lake Hillier©Shutterstock


Lake Hillier ligt op het grootste eiland van de Recherche-archipel in West-Australië. Het meer is kenmerkend vanwege de roze kleur, een unieke eigenschap die wordt veroorzaakt door speciale bacteriën die in het water leven en rode pigmenten produceren, wat voor een levendig contrast met de Indische Oceaan zorgt. 

Niagarawatervallen©Shutterstock


De Niagarawatervallen bestaan uit een groep van drie watervallen tussen Ontario (Canada) en New York (VS). De grootste waterval, de Horseshoe Falls, heeft een verval van 50 meter. Bezoekers kunnen van het prachtige uitzicht genieten en met een boot onder de watervallen door varen. 

Uluru©Shutterstock


Uluru, gelegen in Australië, is een 348 meter hoge rotsformatie dat 550 miljoen jaar geleden is ontstaan. Voor lokale bewoners is hij heilig. Hij verandert van kleur en tijdens de zonsopgang en -ondergang reflecteert hij paarse, rode en oranje tinten. 

Noorderlicht©Shutterstock


Het noorderlicht, bekend vanwege de kleurrijke en dansende stralen bij de noordpoolcirkel, ontstaat wanneer er deeltjes van de zonnewind in aanraking komen met de aardatmosfeer. Hoe krachtiger de zonnewind, hoe beter het licht te zien is. 

Hạ Longbaai©Shutterstock


De Ha Longbaai beschikte over 1500, uit groene kalksteen bestaande eilanden die zo'n 500 miljoen jaar geleden tot stand gekomen zijn. Hij ligt in de Golf van Tonkin nabij het noordoosten van Vietnam en is een gewilde bestemming voor wandelaars en duikers. 

Groot Barrièrerif©Shutterstock


Het Groot Barrièrerif, een van de beste duikbestemmingen ter wereld, strekt zich uit over 2896 kilometer en bestaat uit meer dan 3000 individuele riffen. Het is een uniek ecosysteem waarin zeeschildpadden, walvissen, zeekoeien en zeesterren leven. 

Grand Canyon©Shutterstock


Dit enorme natuurwonder werd miljoenen jaren geleden door gletsjers gevormd. De Grand Canyon is 445 kilometer lang, wat een prachtig uitzicht biedt en de mogelijkheid geeft tot het doen van populaire activiteiten, zoals wandelen en raften in de Coloradorivier. 

Zhangjiajie National Forest Park©Shutterstock


Zhangjiajie National Forest Park, China's eerste nationale natuurpark, hebben de makers van Avatar geïnspireerd, die een paar bergen in het park de naam 'Hallelujah Mountains' gaven. Met gigantische bergtoppen, indrukwekkende grotten en een geweldig uitzicht is het ook een bijzondere plek voor bezoekers. De hoogste berg in het park is Doupeng, met een hoogte van 1890 meter. 

Bron: (Globstart)

30 adembenemende natuurwonderen in de wereld (msn.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten