woensdag 27 maart 2024

Hoe een miljoenenstad de hele nacht op 1 megabatterij draait

 

Hoe een miljoenenstad de hele nacht op 1 megabatterij draait


Hoe een miljoenenstad de hele nacht op 1 megabatterij draait© Aangeboden door Change Inc.

Saoedi-Arabië is aan de kust van de Rode Zee nieuwe toeristenresorts voor zo’n anderhalf miljoen mensen aan het bouwen. Alle hotels, winkels, horeca, woningen, het vliegveld en andere gebouwen draaien straks 24 uur per dag op zonne-energie. Dat kan dankzij een megabatterij van Huawei, die de enorme stad de hele nacht van stroom voorziet.

De toekomstige toeristenstad Amaala aan de Rode Zee. | Credit: Red Sea Global

Huawei kennen we vooral van de smartphones, 5G-technologie en de beschuldigingen van spionage en datadiefstal voor de Chinese overheid. Maar het Chinese bedrijf met 210.000 medewerkers is ook bezig wereldwijd een grote speler in energieopslag te worden. Het ontwikkelt, produceert en levert grote en kleine batterijsystemen, zowel voor de industrie als huishoudens, die gestapeld en aan elkaar gekoppeld kunnen worden om meer opslagcapaciteit te krijgen.

Helft van Nederland

In 2021 won het Chinese bedrijf de aanbesteding voor de groene energievoorziening van het Rode Zee-project in Saoedi-Arabië. Dat megaproject komt aan de noordwestkust van het land, het gebied dat door de regering is omgedoopt tot Neom. Daar wordt bijvoorbeeld ook een 170 kilometer lange wolkenkrabber gebouwd: The Line. Het Rode Zee-project behelst de bouw van een compleet nieuwe toeristenstad op een strook van 200 kilometer langs de zee en op 90 ongerepte eilanden. De bouw begon in 2019 en moet in 2030 klaar zijn. Dan staan er onder meer 50 hotels met 8.000 kamers, 1.000 villa’s op 22 eilanden en zes steden aan de kust. In totaal beslaat deze toeristenstad 28.000 vierkante kilometer, ongeveer de helft van de oppervlakte van Nederland. De stad telt straks 1 miljoen inwoners en kan jaarlijks 1,5 miljoen toeristen ontvangen. Vorig jaar werd het eerste deel van het Rode Zee-project opgeleverd.

Grootste energieopslag ter wereld

Dit futuristische project moet geheel op groene, hernieuwbare energie gaan draaien. Om dat mogelijk te maken bouwt Huawei in de woestijn een zonnepark van 400 megawatt. Ter vergelijking: het grootste zonnepark van Nederland heeft een vermogen van 144 megawatt. Overdag wordt die stroom ingezet om de megastad van stroom te voorzien. Tegelijkertijd wordt die opgeslagen in een batterij van 1300 megawattuur. Die bestaat uit een park van honderden batterijcontainers in de woestijn, die samen een groene energiecentrale vormen. Ter vergelijking: de grootste batterij die nu in Nederland staat heeft een opslagcapaciteit van 68 megawattuur. Samen vormen zonnepark en batterij het grootste energieopslagproject ter wereld.

“Er staan geen generatoren, er zijn geen kolen- of gascentrales. De hele stad draait overdag op zonnepanelen en draait dankzij de batterij ook ’s nachts op zonne-energie”, vertelde Chief Technology Officer Bouke van der Weerdt van Huawei tijdens zonnevakbeurs Solar Solutions.

Kijk hier hoe de bouw van de megabatterij voor het Rode Zee-project vordert:

Netten bouwen

De combinatie is ook het grootste micro-elektriciteitsnet ter wereld. Volgens Van der Weerdt gaat Huawei dit soort systemen vaker aanleggen, ook in Europa. Het kan met windturbines, zonnepanelen en batterijen een compleet net bouwen, onafhankelijk van fossiele stroom en bestaande netten. Ook in Europa zorgt het groeiende aanbod van wind- en zonne-energie voor meer congestie en minder stabiliteit op het net. Batterijen worden op alle manieren ingezet om dat net te ontlasten en op 50 Herz spanning te houden, zowel voor als achter de meter. Daar zitten volgens Van der Weerdt verschillende verdienmodellen aan vast. Van slim handelen op de stroommarkt, door de batterij te ontladen als de prijs hoog is en te laden als de prijs laag is, tot het opvangen van pieken en dalen op het net. Iets waar netbeheerders graag voor betalen. Ook bedrijven die willen uitbreiden, maar geen grotere netaansluiting krijgen, nemen steeds vaker hun toevlucht tot batterijen.

Snel herstel na storing

Steeds meer wind- en zonneparken krijgen ook geen aansluiting meer op het net. Ook die zijn gebaat met de bouw van zelfstandige microgrids. Huawei noemt dat netvorming. In België gaat het bedrijf daar mee beginnen in een project met netbeheerder Elia, dat snel herstel van het stroomnet na een black-out beoogt. “Stel dat je een storing krijgt in het elektriciteitsnet. Alles valt uit en heel Brussel en heel Antwerpen komen zonder stroom te zitten. Een denkbaar scenario. Dan heb je een systeem nodig om dat elektriciteitsnet snel vanuit het niets weer op te bouwen”, vertelt Van der Weerdt. “In de huidige situatie duurt dat met een gas- of een kolencentrale een half uur. Met batterijen kunnen we dat binnen een kwartier.”

Hoe een miljoenenstad de hele nacht op 1 megabatterij draait (msn.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten