zaterdag 16 maart 2024

ART (Asphalt Recycling Train) : Deze geniale uitvinding van Rijkswaterstaat eet asfalt op en poept het weer als nieuw uit

 

Deze geniale uitvinding van Rijkswaterstaat eet asfalt op en poept het weer als nieuw uit


Rijkswaterstaat asfalt recycling trein© Rijkswaterstaat

Je hond zal het er vast niet mee eens zijn, maar nadat iets gegeten is, is het een tweede keer vaak niet zo lekker meer. Ongeacht hoe het naar buiten komt. Excuses aan de beelddenkers. Rijkswaterstaat is het duidelijk eens met de viervoeters, want ze hebben nu een trein die oud asfalt eet en daarna weer uitpoept als een verse nieuwe laag. Zo wordt asfalt ter plekke gerecycled.

De trein heet Asphalt Recycling Train, maar jij mag hem ART noemen. De trein verwarmt eerst de deklaag van het asfalt. Hierdoor smelt het asfalt en eet de trein het verwarmde goedje op. Eenmaal in de buik van de trein wordt het asfalt losgewoeld en gemengd met nieuwe grondstoffen. Hierna kan de laag weer terug op het wegdek en mag de wals eroverheen om de nieuwe laag glad te trekken.

Na zes uurtjes is het asfalt weer nieuw

Volgens Rijkswaterstaat kan zes uur later de weg weer open, al is dat natuurlijk afhankelijk van de lengte van de weg. Als het ding van Utrecht naar Amsterdam rijdt, zal de snelweg wat langer dicht zijn. De trein heeft in ieder geval al een parkeerplaats langs de snelweg vernieuwd. Rijkswaterstaat is erg tevreden met de resultaten tot nu toe.

De uitvinding is best geniaal, want je hoeft geen nieuw asfalt te produceren, omdat je het oude spul opnieuw gebruikt. Alleen de ruwe materialen heb je nodig om onder het oude asfalt door te mengen. Daarnaast hoeven er geen vrachtwagens op en neer te rijden om het nieuwe materiaal aan te leveren en het oude spul weg te halen.

65 procent minder uitstoot

Doordat alleen de trein aan het werk is, zou er 65 procent minder CO2 worden uitgestoten bij het vernieuwen van het asfalt. Over stikstof zegt RWS niets. En het wordt nog leuker voor Moedertje Natuur. Later dit jaar komt er een nieuwe machine die waterstof omzet in elektriciteit. Daarmee stoot de grote groep werknemers in oranje overalls waarschijnlijk meer vieze luchtjes uit dan de ART.


https://twitter.com/i/status/1768301192424071506

Geen opmerkingen:

Een reactie posten