De meest verrassende archeologische ontdekkingen
De meest verrassende archeologische ontdekkingen (msn.com)
Verborgen schatten, voorwerpen van duizenden jaren oud of menselijke resten... elk jaar zijn er weer archeologische ontdekkingen die wetenschappers intrigeren en het publiek verbazen. Kijk mee terwijl we de vijftien meest recente en verrassende vondsten langsgaan.
In Frankrijk is bij onderzoek in de buurt van Pontarlier een volledig Merovingisch dorp aan het licht gekomen. De bouw gaat terug tot een periode tussen de 6e en de 8e eeuw. Het dorp beslaat enkele hectaren en heeft een houten kerk waarvan alleen de fundamenten over zijn.
In april 2021 werd door een archeologische missie een 'verloren stad van goud' bij Luxor in Egypte ontdekt. Het ging om een van de grootste antieke steden van het land, genaamd Aten, die in het tweede millennium voor Christus gebouwd werd. Archeologen konden verschillende delen van de stad blootleggen, zoals het koninklijk paleis en begraafplaatsen voor dieren.
In Turkije dateert de opgegraven Gobekli Tepe van meer dan elf millennia geleden. Dat is nog voor de tijd van het jagen en verzamelen. De plaats is mogelijk de oudste constructie in de wereld. De ontdekking heeft nieuwe vragen opgeroepen over de chronologie van de prehistorie die wetenschappers gewoonlijk aanhouden.
In het zuidoosten van de Verenigde Staten zijn menselijke voetafdrukken ontdekt die rond de 23.000 jaar oud zijn. Ze lijken vooral van kinderen en tieners afkomstig te zijn. Deze ontdekking verandert alles, want ze getuigt van een veel vroegere menselijke aanwezigheid op het Amerikaanse continent dan tot nu toe werd aangenomen.
En dan komen we bij een andere ontdekking die de kaarten van de menselijke prehistorie opnieuw herschikt. Uit DNA-analyse van een vrouw wier botten in een grot in Indonesië gevonden werden, bleek dat ze deel uitmaakte van een groep jagende nomaden, maar dat er ook een genetische band was met Aziatische bevolkingsgroepen. Hieruit blijkt dat een tot nu toe onbekende migratie van Europa naar de Aziatische regio van de Stille Oceaan heeft plaatsgevonden.
De oudste bekende grotschildering is van een wild zwijn. Ook deze vondst is gedaan in Indonesië: op het eiland Sulawesi. De tekening werd in 2017 ontdekt en is ongeveer 45.000 jaar oud. Het werd echter pas in 2021 bevestigd dat dit daadwerkelijk het oudste prehistorische kunstwerk op de planeet is.
Een echte archeologische schat werd onlangs ontdekt in de Grot der Verschrikkingen, gelegen in de Judeese Woestijn in Israël. Preventieve opgravingen om plunderingen tegen te gaan hebben geleid tot de ontdekking van een 6000 jaar oud kinderskelet, 2000 jaar oude Bijbelse perkamenten, oude muntstukken, en bovendien de oudste mand van de wereld die meer dan tien millennia geleden gemaakt werd, nog voordat aardewerk ontstond.
Midden in de lockdown van 2020 werden in de necropolis van Saqqara, Egypte, honderd sarcofagen uit het eerste millennium voor Christus ontdekt. Kort daarvoor werden al veertien andere sarcofagen vanuit een put naar boven gehaald.
Terwijl Peruaanse boeren volop bezig waren een meer dan 3000 jaar oude tempel van voor de Spaanse kolonisatie te vernielen, haastten archeologen zich om te redden wat er te redden viel en ontdekten een 15 meter lange muurschildering van een gigantische spin. Het dier werd van oudsher met vruchtbaarheid geassocieerd. Deze ontdekking betekent een belangrijke vooruitgang in de kennis van de precolumbiaanse culturen.
In Datong, in het noorden van China, zijn de botten gevonden van een knuffelend paar. Volgens het uitgevoerde onderzoek zou het paar geleefd hebben in de tijd van de Noordelijke Wei-dynastie, tussen de 4e en 6e eeuw. De aanwezigheid van een ring aan de vinger van de vrouw lijkt de hypothese te bevestigen dat het om een echtpaar ging.
Mocht je er niet bewust van zijn, weet dan dat het konijn een waardevolle helper van de mens kan zijn bij archeologische opgravingen. In het voorjaar van 2021 onthulden konijnen bij het graven van hun hol, op het eiland Skokholm in Wales, oeroude artefacten. In het bijzonder werd een afgekante steen gevonden die gebruikt werd door gemeenschappen uit het Laat-Mesolithicum (ongeveer 5000 jaar voor Christus).
In de kelder van een verlaten bioscoop in Verona, Italië, is een kleine historische stad ontdekt. Het Romeinse gebouw uit de keizertijd onthult een weelderige en intacte versiering van fresco's en mozaïeken, evenals een complex verwarmingssysteem. Reden genoeg om het de bijnaam 'klein Pompeii' te geven.
Een vijftigtal juwelen en relikwieën uit de bronstijd werden geheel bij toeval gevonden in een bos in Zweden. De wetenschappers die deze voorwerpen analyseerden, meenden dat ze moesten toebehoren aan een vrouw van hoge status. Deze archeologische ontdekking is de belangrijkste van de laatste jaren en kan de kennis over de zogenaamde Deense bronstijd vergroten.
Door het smelten van gletsjers, een indirect effect van de opwarming van de aarde, komen in Noorwegen archeologische schatten aan het licht: in april 2020 onthulden onderzoekers honderden artefacten uit de Vikingtijd, waaronder kleding, schoenen en hoefijzers. Onlangs werd een soortgelijke ontdekking van 6000 jaar oude voorwerpen gedaan op het ijsveld van Langfonne.
En als afsluiting nog een leuke curiositeit: hier zie je een geoglief van ongeveer dertig meter die een jonge kat voorstelt in de provincie Nazca, Peru. Deze wonderlijke tekening, die je het best vanuit een vliegtuig kunt bewonderen, werd gemaakt door de Paracas, de beschaving die voorafging aan de Nazcacultuur.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten