donderdag 28 maart 2013

ROC’s aan de Chinees ,koksopleidingen voor de Chinese keuken

do 28 mrt 2013, 09:25
 

ROC’s aan de Chinees

door Harrie Nijen Twilhaar

ZWOLLE - Roc’s moeten zo snel mogelijk starten met gespecialiseerde koksopleidingen voor de Chinese keuken. Als gevolg van een schreeuwend tekort aan Chinese topkoks, worden nu via bemiddeling van het uwv werkloze Nederlandse koks ingeschakeld om in de restaurants Oosterse gerechten te bereiden.



    Bestuurslid Frank Chan in een Chinese keuken. „Hollandse koks moeten dit vak nog leren." Foto: FotoPersBuro Frans Paalman
    Dat stelt de Vereniging Chinese Horeca Ondernemers (VCHO) die met deze ontwikkeling niet blij is. Volgens de vereniging hebben „Hollandse” koks zonder specifieke opleiding van Oosterse gerechten geen kaas gegeten.
    VCHO wil daarom in samenwerking met roc’s een gedegen Aziatische koksopleiding starten, zodat de ruim 3000 Chinese restaurants op middenlange termijn ook professioneel gekwalificeerde en opgeleide Nederlandse koks kunnen werven. „Tot die tijd moet het echter voor de Chinese restauranthouders mogelijk blijven om koks uit China over te laten komen”, zegt bestuurslid Frank Chan.
    Tot nu toe konden Chinese restaurants gediplomeerde koks uit China met een werkvergunning voor drie jaar naar Nederland halen. „Door de verslechterende economische situatie en de toenemende werkloosheid wil het uwv nu liever Nederlandse werkzoekende koks inzetten voor de Chinese keuken”, zegt Chan. „Zonder ervaring worden die gerechten vaak smakeloos en zonder passie opgediend. ”.
    De organisatie vindt dit onacceptabel en vreest dat de kwaliteit van Chinese restaurants hiermee een flinke deuk oploopt. „We hebben minstens 2000 topkoks nodig. Daarom is er met de Chinese roc-opleiding haast geboden.”
    De MBO-Raad, de vereniging van roc’s, adviseert de Chinese restauranthouders om vooral contact op te nemen met de mbo-scholen. „Samen kunnen we kijken of de wensen van de Chinese horeca in een bestaande opleiding voor kok kan worden opgenomen, of dat er een nieuwe moet komen ”, aldus woordvoerder Marije Hulsbosch.


    Lees ook

     

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten