donderdag 28 maart 2013

Kabinet geeft cijfers: 75 drones bij Defensie

do 28 mrt 2013, 08:05
|
lees voor


Kabinet geeft cijfers: 75 drones bij Defensie


AMSTERDAM - Het ministerie van Defensie beschikt over 75 drones, onbemande vliegtuigjes, die regelmatig ook in Nederland worden ingezet. Het exacte aantal was eerder onduidelijk.

    An MQ-1B Predator from the 46th Expeditionary Reconnaissance Squadron takes off from Balad Air Base in Iraq Foto: Reuters
    Dat schrijft de Volkskrant. De 75 Ravon-toestellen kunnen video-opnamen maken met dag- en nachtcamera's en maximaal een uur in de lucht blijven. Het Openbaar Ministerie leent de toestellen van Defensie voor politiespeurwerk, zoals bij opsporing van vermisten en het oprollen van hennepkwekerijen. In 2012 gebeurde dat bij veertien operaties.
    In tegenstelling tot de Verenigde Staten kent Nederland geen geheim commandocentrum: de Nederlandse piloten besturen de drones vanaf de plek waar ze de toestellen oplaten. De politie kijkt vanaf het bureau mee naar de beelden.
    Kamerlid Gerard Schouw (D66) stelde vorige week schriftelijke vragen aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie over de privacy van burgers en de precieze inzet van de drones in Nederland.

    http://www.telegraaf.nl/binnenland/21429126/__Defensie_heeft_75_drones__.html

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten