donderdag 17 juli 2014

Zeker 154 Nederlanders omgekomen Aan boord van het vliegtuig van Malaysia Airlines dat crashte in Oekraïne

Foto: Reuters


do 17 jul 2014, 22:49
|
lees voor

Zeker 154 Nederlanders omgekomen

SCHIPHOL - 
Aan boord van het vliegtuig van Malaysia Airlines dat crashte in Oekraïne zaten zeker 154 Nederlanders. Dat zei vicepresident van Malaysia Airlines Europa Huib Gorter donderdagavond tijdens een persconferentie. Aan boord waren verder 27 Australiërs, 23 Maleisiers, 11 mensen uit Indonesië, 6 uit Groot-Brittannië, 4 Duitsers, 4 Belgen, 3 uit de Filipijnen en 1 Canadees. Van 47 mensen is nog niet duidelijk waar ze vandaan komen.
Aan boord waren ook 15 bemanningsleden. „Het betreurt ons ten zeerste dat vlucht MH17 verongelukt is boven Oekraïne.” Volgens Gorter meldde de Oekraïense luchtverkeersleiding dat om 14.15 uur het contact met het vliegtuig is verbroken. Het toestel vloog toen op ongeveer 50 kilometer van de Russische- Oekraïense grens.
Malaysia Airlines heeft een lokaal noodnummer geopend: 070-3487770. Er zouden geen overlevenden zijn.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/22868559/__Zeker_154_NL_ers_omgekomen__.html


do 17 jul 2014, 22:43
|
lees voor

Rutte: vlaggen vrijdag halfstok

DEN HAAG - 
Alle hoofdgebouwen van de rijksoverheid moeten vrijdag de Nederlandse vlag halfstok hangen. Daarom heeft minister-president Mark Rutte verzocht. Hij deed de vlaginstructie uitgaan wegens de vliegramp in Oekraïne waarbij veel Nederlandse slachtoffers zijn te betreuren.
    Foto: ANP
    Gemeenten, provincies en de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigingen in het buitenland zijn verzocht de vlag ook halfstok te hijsen.
    Bij een dergelijke vlaginstructie zijn burgers vrij om het voorbeeld te volgen.

    http://www.telegraaf.nl/binnenland/22868532/__Vlaggen_vrijdag_halfstok__.html

    do 17 jul 2014, 20:28
    |
    lees voor

    Koning: diep getroffen door vreselijk nieuws

    Koning Willem-AlexanderKoning Willem-Alexander

    DEN HAAG - 
    Koning Willem-Alexander is ,,diep getroffen door het vreselijke nieuws over het neerstorten van vlucht MH17 boven Oekraïens grondgebied". Dat liet hij donderdagavond via de Rijksvoorlichtingsdienst weten.
    (video)
    ,Net als de rest van Nederland volgen mijn echtgenote en ik het nieuws op de voet", aldus Willem-Alexander. Het echtpaar hoopt dat er snel meer duidelijkheid komt. ,,Wij leven intens mee met familie, vrienden, collega's en bekenden van de slachtoffers en met hen die nog in onzekerheid zijn of hun geliefden aan boord van het toestel waren."
    http://www.telegraaf.nl/binnenland/22867402/__Koning__diep_getroffen__.html

    Foto: AFP


    do 17 jul 2014, 23:52
    |
    lees voor

    Alleen op Tenerife meer Nederlandse doden

    AMSTERDAM - 
    Bij de vliegtuigramp in Oekraïne kwamen donderdag zeker 154 Nederlanders om het leven. Daarmee is het een van de grootste vliegtuigrampen met Nederlandse doden uit de geschiedenis. In maart 1977 kwamen in Tenerife 238 Nederlanders om het leven bij een vliegtuigcrash. Een overzicht:
      27 maart 1977: Vliegramp Tenerife. Op de luchthaven van Tenerife botsen een Amerikaanse en een Nederlandse Boeing op elkaar. 583 mensen, onder wie 238 Nederlanders, komen om.
      17 juli 2014: In Oekraïne stort een toestel van Malaysia Airlines neer. De oorzaak is nog niet bekend. Mogelijk is het toestel uit de lucht geschoten. Aan boord zijn 283 passagiers, onder wie zeker 154 Nederlanders. Alle inzittenden komen om.
      7 juni 1989: SLM-ramp: Op de luchthaven van de Surinaamse hoofdstad Paramaribo stort een toestel neer van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Het vliegtuig heeft 187 inzittenden aan boord. Alle 9 bemanningsleden en 167 passagiers komen om. De meeste inzittenden zijn Surinaamse Nederlanders die op familiebezoek wilden gaan.
      12 mei 2010: Een Airbus A330 stort op 12 mei 2010 in de Libische hoofdstad Tripoli neer. De crash kostte 103 mensen het leven, onder wie 70 Nederlanders. Een Nederlandse jongen van 9 overleefde de ramp als enige.
      21 december 1992: Vliegramp Faro. Bij het Portugese Faro stort een vliegtuig neer van de Nederlandse vliegmaatschappij Martinair. Van de 327 passagiers komen 56 mensen om, vooral Nederlanders.
      http://www.telegraaf.nl/binnenland/22868884/__Alleen_op_Tenerife_meer_doden__.html

      Foto: Reuters


      do 17 jul 2014, 20:13
      |
      lees voor

      'Gebruikte route is meest voorkomende route'

      BRUSSEL - 
      De route van vlucht MH17 van Malaysia Airlines van Amsterdam naar Kuala Lumpur is de meest voorkomende route voor vluchten tussen Europa en Zuid-Oost-Azië. Dat stelt de Europese vereniging voor piloten, European Cockpit Association (ECA), donderdag in een persbericht naar aanleiding van de vliegtuigcrash van het toestel vlakbij de Oekraïense-Russische grens. De organisatie roept de Europese autoriteiten op om onmiddellijk maatregelen te treffen om alle vluchten die over die regio vliegen veilig te stellen.
        De pilotenvereniging is geschokt door het nieuws. „Onze gedachten zijn bij de familieleden en vrienden van de passagiers en bemanningsleden en collega's aan boord vlucht MH17.”
        http://www.telegraaf.nl/binnenland/22867278/___Meest_voorkomende_route___.html
        Boven het vliegtuig van president Poetin, onder een boeing van Malaysia Airlines.Boven het vliegtuig van president Poetin, onder een boeing van Malaysia Airlines.Foto: AFP


        do 17 jul 2014, 21:13

        Presidentieel toestel Poetin mogelijk doelwit

        MOSKOU - 
        De neergeschoten Boeing van Malaysia Airlines is mogelijk verward met het vliegtuig van de Russische president Poetin. Volgens een anonieme bron vlogen de twee toestellen kort na elkaar via dezelfde route.
          De bron zegt tegen persbureau Interfax dat het vliegtuig van Poetin niet ver van het ramptoestel vloog. "De twee toestellen lijken veel op elkaar. Hun contouren zijn hetzelfde en ze zijn ongeveer even groot. Ook de kleuren lijken van afstand veel op ekaar."
          http://www.telegraaf.nl/buitenland/22867552/___Poetin_mogelijk_doelwit_ramp___.html

          do 17 jul 2014, 20:51
          |
          lees voor

          'President Porosjenko belde met Rutte'

          DEN HAAG - 
          De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft donderdagavond premier Mark Rutte gebeld over de vliegtuigcrash. Hij noemde de gebeurtenis een terroristische daad en bood aan dat Nederlandse experts deel gaan uitmaken van een internationale onderzoekscommissie die onderzoek moet gaan doen naar de ramp. Dit zei de Oekraïense ambassadeur in Nederland, Olexander Horin.
            Petro Porosjenko, president van Oekraïne.Petro Porosjenko, president van Oekraïne.Foto: EPA
            Ook vertegenwoordigers uit Maleisië zullen deel uitmaken van de commissie, alsmede leden van de internationale burgerluchtvaartorganisatie ICAO. Horin wijst erop dat de tragedie met het Maleisische toestel nu al het derde incident in korte tijd is waarbij een vliegtuig door de separatisten naar beneden is gehaald. In het laatste geval moeten ze gedacht hebben dat het een Oekraïens vliegtuig was, stelt Horin.
            Volgens de ambassadeur heeft een separatistenleider donderdag op internet verklaard dat de separatisten een Oekraïens legervliegtuig hebben neergeschoten in het gebied waar het Maleisische toestel is gecrasht. Oekraïne zegt echter geen legervliegtuig te missen. ,,Het toestel kwam neer in gebied niet ver van Donetsk dat door de separatisten wordt gecontroleerd. Die hebben het gebied nu ook volledig afgeschermd'', volgens Horin. Over de toedracht is van onafhankelijke bron nog geen helderheid.
            Ambassadeur Horin liet verder weten alle slachtoffers en hun familieleden te condoleren met deze tragische gebeurtenis als gevolg van ,,een criminele actie''.
            http://www.telegraaf.nl/binnenland/22867404/___Porosjenko_belde_met_Rutte___.html

            Premier Mark Rutte geeft een korte verklaring op Schiphol over de in de Oekraine gecrashte Boeing van Malaysia AirlinesPremier Mark Rutte geeft een korte verklaring op Schiphol over de in de Oekraine gecrashte Boeing van Malaysia AirlinesFoto: ANP


            do 17 jul 2014, 22:14
            |
            lees voor

            Rutte: deze dag eindigt gitzwart

            SCHIPHOL - 
            Deze prachtige zomerse dag eindigt in alle opzichten gitzwart. Zo omschreef premier Mark Rutte donderdagavond op Schiphol de crash van het vliegtuig van Malaysia Airlines boven Oekraïne. ,,Het dramatische nieuws over de vlucht van Amsterdam naar Kuala Lumpur is maar nauwelijks te bevatten'', zei Rutte, die vlak daarvoor teruggekeerd was vanuit het buitenland naar Nederland. Na de EU-top in Brussel woensdag was zijn vakantie begonnen.
            (video)

            Rutte: 'Gitzwarte dag'

              ,,Ik ben er geschokt en kapot van en heel Nederland is in diepe rouw. Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers, nabestaanden, familie en vrienden." Hij benadrukte dat het van belang is dat er snel duidelijkheid komt voor de nabestaanden. Rutte zei zich daarvoor nog donderdagavond te voegen bij het crisisteam in Den Haag. ,,Daar zal ik proberen mijn steentje bij te dragen."
              http://www.telegraaf.nl/binnenland/22868157/__Rutte__dag_eindigt_gitzwart__.html



              do 17 jul 2014, 22:23
              |
              lees voor

              'Rebellen belden met Rusland over crash'

              KIEV - 
              Separatisten uit de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk hebben vlak na de vliegtuigcrash in het oosten van Oekraïne gebeld met een inlichtingenmedewerker uit Rusland. De Oekraïense veiligheidsdienst SBU heeft een transcript vrijgegeven van het vermeende telefoongesprek, meldden Oekraïense media.
              Uit het gesprek blijkt dat de separatisten per abuis het vliegtuig hebben neergeschoten. „Het is 100 procent zeker een passagiersvliegtuig”, zei een van de separatisten geschrokken. Het gesprek had ongeveer 20 minuten na de vliegtuigcrash plaats. De verbinding was korte tijd verbroken, toen de separatisten de brokstukken onderzochten.
              Volgens de SBU is het een telefoongesprek tussen Igor Bezler, een commandant van de Volksrepubliek en vermeend Russisch inlichtingenofficier, en Vasili Geranin, een kolonel bij de Russische militaire inlichtingendienst.
              Als het echt een gesprek was tussen de separatisten en Rusland, dan is duidelijk dat de separatisten het vliegtuig hadden aangezien voor een militair toestel. Op het moment dat de Rus Geranin naar aangetroffen wapens vraagt, reageert Bezler met: „Die zijn er niet. Er zijn civiele items, medische spullen, handdoeken, toiletpapier.”
              http://www.telegraaf.nl/binnenland/22868188/___Rebellen_belden_over_crash___.html

              do 17 jul 2014, 20:26
              |
              lees voor

              Obama: vreselijke tragedie

              De Amerikaanse president ObamaDe Amerikaanse president ObamaFoto: AFP
              WILMINGTON - 
              De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag zijn medeleven betuigd met de slachtoffers van vlucht MH17 van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Hij zegde de Oekraïense overheid steun toe bij het onderzoek naar de toedracht van de crash.
              (video)
              De Amerikaanse autoriteiten bekijken volgens hem nog of er Amerikanen aan boord waren van het toestel van Malaysia Airlines. Persbureau Interfax repte eerder van zeker 23 Amerikanen die aan boord zouden zijn geweest.
              http://www.telegraaf.nl/binnenland/22867386/__Obama__vreselijke_tragedie__.html

              do 17 jul 2014, 17:11

              Maleisisch passagiersvliegtuig in Oekraïne neergestort

              KIEV - 
              Een passagiersvliegtuig van Malaysian Airlines op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur is neergestort in Oekraïne. De Oekraïense president Petro Porosjenko spreekt van een terreurdaad. Het vliegtuig had veel Nederlandse passagiers aan boord.
              (video)

              'Geen werk van amateurs'

                Foto: Twitter
                Volgens Interfax is het toestel op 10 kilometer hoogte neergeschoten met behulp van een BUK luchtdoelraket. Het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken stelt dat Russische separatisten verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van het vliegtuig. Die ontkennen echter en zeggen niet over BUK-raketten te beschikken. Die bewering is in tegenspraak met eerdere tweets van separatisten waarop BUK-lanceerinstallaties te zien waren. Die tweets zijn gewist, maar staan nog wel in de cache van Google.
                Het toestel is gecrasht in de buurt Donetsk, vlak bij de grens met Rusland. Oekraïense troepen kunnen maar met moeite in de buurt van het neergestorte vliegtuig komen, omdat het gebied onder controle van Russische separatisten is. In een groot gebied rond de plek waar het vliegtuig is neergekomen, zijn lichamen en delen van lichamen gevonden. Er zouden zeker 100 lichamen zijn gezien. Lichaamsdelen liggen tot op 15 kilometer van de rampplek.

                Nederlanders

                Het toestel, een Boeing 777, had 280 passagiers en 15 bemanningsleden aan boord. Oekraïense bronnen melden echter dat er ruim 300 slachtoffers zijn. Het gaat om de MH17, deze vlucht. Volgens het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er geen overlevenden. Malaysian Airlines bevestigt dat het 't contact met het vliegtuig is kwijtgeraakt boven Oekraïens grondgebied.
                Er was een groot aantal Nederlanders aan boord: zo'n 22 klanten van D-Reizen Vakantiewinkels, Thomas Cook en VakantieXperts, 20 tot 30 van het World Ticket Center 21 van Sawadee en 15 van ANWB-dochters FOX en SNP. Ook zouden er 23 Amerikaanse, zeker 4 Franse en 1 of 2 Belgische passagiers aan boord zijn.
                Vliegticketwebsite ATP.nl bevestigt dat vier Nederlanders aan boord waren die hun tickets via die organisatie hebben ontvangen. Zij hebben op Schiphol ingecheckt. Het gaat om twee mensen uit Eindhoven en twee uit Maastricht die samen op fietsvakantie zouden gaan in Indonesië. Ze hadden geboekt via Indonesia Travel in Geldrop.

                http://www.telegraaf.nl/buitenland/22866550/__Vliegtuig_crasht_in_Oekraine__.html

                Permalink voor ingesloten afbeelding
                Permalink voor ingesloten afbeelding
                Voir l'image sur Twitter
                Voir l'image sur Twitter


                Geen opmerkingen:

                Een reactie posten