maandag 14 juli 2014

Nieuwe techniek tegen hoge bloeddruk

Foto: Telegraaf
ma 14 jul 2014, 14:07

Nieuwe techniek tegen hoge bloeddruk

door Arianne Mantel
Een nieuwe techniek voor de behandeling van mensen met hoge bloeddruk is vanmorgen met succes toegepast op de 71-jarige mevrouw Veldink in het Hart- en Vaatcentrum van het St. Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein. Bij haar is in de halsslagader een implantaat geplaatst, waarna de bloeddruk na enkele uren verlaagde
(video)
    De hoge bloeddruk van patiënt Veldink was tot nu toe onbehandelbaar. „De levensverwachting en kwaliteit van leven van deze patiënt verhoogt hierdoor sterk, want een blijvend hoge bloeddruk kan leiden tot hersenbloedingen, hartinfarcten of schade aan de organen", stelt cardioloog dr. Jan van der Heyden.

    Experiment

    Het St. Antonius is voorlopig het eerste en enige ziekenhuis in Europa dat deze operatie uitvoert als onderdeel van een wereldwijd experiment. Mevrouw Veldink was de derde patiënt in ons land die het implantaat kreeg. Bij de eerste twee patiënten is reeds een half jaar sprake van een ’gewone’ bloeddruk.
    In ons land heeft 10% van de bevolking last van een te hoge bloeddruk. Van der Heyden: „Voor meer dan 550.000 mensen uit deze groep bestaat nog geen oplossing, omdat zij niet reageren op medicijnen of omdat medicijnen ongewenste complicaties geven. Deze nieuwe methode is echt uniek omdat het niets kapot maakt, maar juist iets in het lichaam versterkt. Het zorgt voor extra prikkels in het lichaam waardoor de bloeddruk daalt. Het is een innovatieve oplossing en ik verwacht dat dit implantaat uiteindelijk een positieve uitwerking heeft voor grote groepen patiënten. De vraag is nog wel hoe lang het effect van een ’gewone’ bloeddruk aanhoudt en wat eventuele risico’s zijn van de methode."
    Gerelateerde artikelen
    21-11: 

    http://www.telegraaf.nl/gezondheid/22853489/__Nieuwe_techniek_tegen_hoge_bloeddruk__.html

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten