maandag 29 april 2013

Koningin Beatrix in haar afscheidsrede voor de televisie: Claus was beste beslissing

Foto: ANP
ma 29 apr 2013, 20:50

Beatrix: Claus was beste beslissing


DEN HAAG - De geschiedenis zal mogelijk uitwijzen dat de keuze voor Claus als echtgenoot de beste beslissing is geweest die Beatrix heeft genomen. Dat zei koningin Beatrix zelf maandagavond tijdens haar afscheidsrede voor de televisie. Prins Claus overleed in 2002, tot haar grote verdriet. Hij is haar altijd zeer tot steun geweest.

"Claus was beste beslissing"

    „Door zijn nuchtere waarneming en relativerende benadering heeft hij bijzonder veel voor mij betekend. Met zijn inspanning voor ruimtelijke ordening, milieu, ontwikkelingssamenwerking en cultuur heeft hij de aandacht gericht op essentiële onderwerpen in de samenleving. Onze zonen heeft hij jong geleerd een open oog te hebben voor ontwikkelingen in de maatschappij en noden in de wereld. Zo heeft Prins Claus ook ons Huis dichter bij de tijd gebracht. Wellicht zal de geschiedenis uitwijzen dat de keuze voor deze echtgenoot mijn beste beslissing is geweest.”
    'Vertrouwen was onmisbaar'
    Het vertrouwen dat Nederlanders de Koningin „in zo ruime mate hebben gegeven”, was onmisbaar.
    „Vreugde en nationale trots heb ik met u mogen delen. In zorgen en verdriet heb ik meegeleefd. Met spontane hartelijkheid en tekens van verbondenheid heeft de bevolking in Nederland en in de Caribische delen van ons Koninkrijk mij gesterkt”, sprak Beatrix.
    Het afscheid vervult de koningin met „gevoelens van diepe dankbaarheid”. „Zonder uw hartverwarmende en bemoedigende tekenen van genegenheid, zouden de lasten - waarvan zeker ook sprake is geweest - wel heel zwaar hebben gewogen”, aldus de koningin.
    Beatrix gaat ervan uit dat de meelevendheid van de mensen haar in de toekomst ook tot steun zal zijn. „Graag wil ik u allen bij dit afscheid laten weten dat uw aanhankelijkheid mij draagkracht heeft gegeven. Ook in de toekomst zal uw blijvende nabijheid mij steeds tot steun zijn.”
    'Vertrouw ook Willem-Alexander'
    De Koningin hoopt dat ook het aanstaand koningspaar „zich gedragen zal voelen” door het „liefderijk vertrouwen” van het volk.
    De Koningin stelde dat prins Willem-Alexander „in alle opzichten goed is voorbereid” om haar op te volgen. „Dat zijn innemende Máxima - met haar grote hart en zuiver gevoel voor menselijke betrekkingen - daarbij een bijzondere rol vervult, wordt door ons allen als een zegen ervaren”, aldus Beatrix.
    De Koningin is „ervan overtuigd dat Willem-Alexander zich in getrouwe toewijding zal inzetten voor alles wat een goed koning verschuldigd is te doen”. De laatste zinsnede slaat terug op de eed, die 'de Koning' aflegt tijdens de inhuldiging.
    Inspiratie door voorgangsters
    De verbindende kracht van de vorige generaties is de koningin „tot inspiratie geweest”.
    „Sinds 1890 was onze nationale eenheid verweven met vier vrouwelijke dragers van de Kroon”, sprak Beatrix. De Koningin refereerde aan koningin-regentes Emma, koningin Wilhelminia - „krijgshaftig in oorlogstijd” - en haar „plichtsbewuste moeder” Juliana.
    Internationale samenwerking
    De Koningin wees nog eens op het belang van begrip voor andere culturen en van internationale samenwerking, iets dat haar altijd aan het hart heeft gelegen, speciaal in Europa. „Het wel en wee in de wereld raakt ons bestaan. Talrijke banden verbinden ons met bewoners in alle continenten. Dit dwingt ons open te staan voor andere levenswijzen en culturen.”
    Het verscheurde Europa droeg lang de littekens uit een verleden van oorlog en geweld, aldus de vorstin. „In de huidige tijd staan vreedzame samenwerking en besef van gezamenlijke belangen vóórop. Besluiten van de Europese Unie bepalen mede ons dagelijks leven, daar waar dit nuttig en nodig is. Ons eigen belang brengt de verplichting mee bij te dragen aan het gemeenschappelijk belang en aan het ruimer perspectief van een gezamenlijke verantwoordelijkheid in de wereld.”
    Gerelateerde artikelen
    29-04:                                                 
     
    Beatrix: Claus was beste beslissing
    Mannen achter de vrouw
    Máxima ziet zelfde rol als prins Claus


     










     

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten