vrijdag 26 april 2013

Koningin maakt 3000 mensen blij met lintje

Foto: Infografieken Nederland
vr 26 apr 2013, 12:00
|
lees voor

Koningin maakt 3000 mensen blij met lintje


DEN HAAG - Dit jaar krijgen 3016 mensen ter gelegenheid van Koninginnedag een lintje. Omdat ze een verdienstelijke bijdrage hebben geleverd werden vijftien personen gedecoreerd in de orde van de Nederlandse Leeuw.

Onder toeziend oog van koningin Beatrix overhandigt burgemeester Smit van Wijdemeren een lintje aan Pim Liekamm, vanwege zijn vrijwilligerswerk in Loosdrecht bij het hospice, het koor, de kerk en de plaatselijke voetbalclub.Foto: Telegraaf
Foto: Roel Dijkstra
Klik rechts voor de pdf van de Staatscourant met alle koninklijke onderscheidingen.
3001 mensen kregen een lintje in de orde van Oranje-Nassau. Naar inwoners op Aruba, Curaçao, Sint Maarten en de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) gingen 39 koninklijke onderscheidingen, maakte het Kapittel voor de Civiele Orden vrijdag bekend. Van de lintjes gingen er 1041 naar vrouwen. Het aantal gedecoreerde mannen bedraagt 1975.

Koploper

De provincie Noord-Brabant is koploper met het aantal lintjes: 605 Brabanders werden bedacht. Daarna komen de provincies Zuid-Holland en Noord-Holland. In Friesland is het aandeel vrouwen het grootst. Van de 105 gelukkigen is 44 vrouw. Het aantal gedecoreerden in de vrijwillige sector komt uit op 2977.
Zowel de oudste vrouw als man is geboren in 1917. Maria Tesselaar uit Heiloo was vanaf 1960 actief als pleegouder en vrijwilligster bij de ViVa Zorggroep en de Katholieke Bond van Ouderen. Peter de Bruijn uit Kerkrade was actief bij het gemengd kerkelijk zangkoor St. Jozef en bij twee parochies.

Jongste

De jongst gedecoreerde is de 21-jarige Sarah-Quita Offringa. De Arubaanse is zesvoudig wereldkampioen windsurfen. De jongste man is de 34-jarige Johan Boersen uit Leusden. Hij zet zich in sinds 1991 in bij vrijwilligersorganisatie De Til en sinds 1995 bij de plaatselijke oranjevereniging.
Wie vindt dat iemand een lintje verdient, moet daarvoor een aanvraag indienen bij de burgemeester. Die stuurt de aanvraag door naar de commissaris van de Koningin, die zich tot het Kapittel wendt. Dat legt de aanvraag voor bij de betrokken minister, die uiteindelijk de goedkeuring verleent. Het staatshoofd ondertekent elke toekenning bij Koninklijk Besluit. Dit jaar is ongeveer 10 procent van de aanvragen niet gehonoreerd.
Gerelateerde artikelen
Lees ook

Geen opmerkingen:

Een reactie posten