dinsdag 30 april 2013

Koning Willem-Alexander ingehuldigd

Foto: EPA
di 30 apr 2013, 13:30

Koning Willem-Alexander ingehuldigd



AMSTERDAM - Koning Willem-Alexander is officieel ingehuldigd als Koning van Nederland. De Koning heeft om 14:21 de eed van trouw afgelegd ten overstaan van het parlement in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Daarna werd de inhuldigingsverklaring afgelegd en legden de Kamerleden de eed of gelofte af.

Koning legt eed af

Inhuldiging van de Koning








    Foto: nos
    Foto: nos
    Foto: nos
    ,,Ik zweer aan de volkeren van het Koninkrijk dat ik het Statuut voor het Koninkrijk en de Grondwet steeds zal onderhouden en handhaven", zei de nieuwe Koning met twee opgestoken vingers. ,,Zo waarlijk helpe Mij God almachtig", besloot de Koning de eed.
    Na de eedaflegging werd de inhuldigingsverklaring afgelegd door mr. G.J. de Graaf, voorzitter van de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal. Daarna hebben de leden van de Staten-Generaal en gedelegeerden van de Staten van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten de eed of belofte afgelegd. Daarmee was de inhuldiging voltooid, waarna alle aanwezigen ,,Leve de Koning, hoera, hoera, hoera" riepen.
    Toespraak
    Koning Willem-Alexander en koningin Máxima arriveerden even na 14:00 in de Nieuwe Kerk. Het koningspaar werd ontvangen met het Wilhelmus, waarna Koning Willem-Alexander een toespraak begon.
    ,,Leden van de Staten-Generaal, vandaag ben in naar uw vergadering gekomen om als uw koning te worden beëdigd en ingehuldigd", begon koning Willem-Alexander zijn toespraak in de vergadering.
    Hij sprak eerst de vergadering toe, waarna hij het woord richtte tot zijn moeder, prinses Beatrix. ,,Lieve moeder, u wist uw vele plichten bijeen te brengen. Op u werd nooit vergeefs een beroep gedaan. Ook in dagen van droefheid was u een steun voor ons allemaal. Dank u voor de vele mooie jaren waarin wij u als Koningin mochten hebben."
    Dankbaarheid
    Het feit dat de Koning van Nederland geen politieke verantwoordelijkheid heeft, betekent niet dat hij geen verantwoordelijkheid draagt. „Anders zou de eed die ik straks afleg betekenisloos zijn”, zei koning Willem-Alexander later in zijn toespraak.
    Het koningschap is niet statisch, benadrukte Willem-Alexander, maar past zich aan veranderende omstandigheden aan. „Ik treed aan in een periode dat velen zich kwetsbaar voelen. Ze zijn onzeker over hun inkomen of hun leefomgeving. Dat kinderen het beter zullen krijgen dan hun ouders, lijkt minder vanzelfsprekend dan vroeger.”
    ,,Ik aanvaard dit ambt met dankbaarheid. Dankbaar voor de ruimte die ik heb gekregen om me op dit ambt voor te bereiden", sprak de Koning ook. ,,Ik aanvaard dit ambt met overtuiging. En daarbij besef ik hoe intens gelukkig ik ben met de steun van mijn vrouw Máxima."
    ,,Vandaag bevestigen we tegenover elkaar onze wederkerige verantwoordelijkheden en verplichtingen. In het volle vertrouwen dat we samen met opgeheven hoofd de toekomst tegemoet kunnen treden. vanuit die overtuiging wil ik me als Koning inzetten met alle krachten die mij gegeven zijn."
    Willem-Alexander werd De Nieuwe Kerk binnengeleid door wetenschapper Robbert Dijkgraaf, astronaut André Kuipers, olympisch kampioene Anky van Grunsven. Zij staan volgens de koning symbool voor „de drang om grenzen te verkennen en te verleggen, die ons ver heeft gebracht”.
    Te laat
    Eerder liep de rest van de koninklijke familie van het Paleis op de Dam naar de Nieuwe Kerk. De prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane voorop, gevolgd door prinses Beatrix en Mabel, de vrouw van prins Friso. Daarachter liepen prins Constantijn en prinses Laurentien, gevolgd door de rest van de koninklijke familie.
    Doordat enkele hoogwaardigheidsbekleders te laat waren, begon de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal, waarin de inhuldiging plaatsvindt, later dan de bedoeling was. De inhuldigingsceremonie kon ondanks die vertraging toch op tijd om ongeveer 14:00 beginnen.
    Enkele gasten waren te laat door vertraging in het verkeer. Na het oponthoud konden alle koninklijke gasten en de afvaardigingen van bevriende landen alsnog plaats nemen in de Nieuwe Kerk. Ook de ministers en andere afgevaardigden waren in de kerk aanwezig.
    Prins Albert
    Onder de gasten zijn prins Albert van Monaco, de Britse prins Charles, prins Filip en prinses Mathilde uit België, erfgroothertog Guillaume van Luxemburg, kroonprins Felipe van Spanje, kroonprinses Victoria van Zweden en prinses Lalla Salma van Marokko. Ook de vorstenhuizen van Japan, Noorwegen, Denemarken, Liechtenstein, Thailand, Brunei, Bahrein, Oman, Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten zijn vertegenwoordigd.
    De Europese Unie is aanwezig met president Herman Van Rompuy, commissievoorzitter José Manuel Barroso en parlementsvoorzitter Martin Schultz. Canada stuurt gouverneur-generaal Johnston.

     
    Foto: ANP
    di 30 apr 2013, 16:48

    Koningspaar ontvangt gasten voor receptie



    AMSTERDAM - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima geven in de Burgerzaal van het Koninklijk Paleis in Amsterdam een receptie ter gelegenheid van de troonswisseling. Er zijn zo'n duizend gasten in het paleis. Dat zijn behalve de koninklijke familie onder anderen de buitenlandse vorstelijke gasten, de diplomatieke vertegenwoordigers, de gouverneurs en Statenleden van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten, de Rijksministerraad en de leden van de Staten-Generaal. De receptie duurt tot 18.00 uur. Het koningspaar maakt zich daarna op voor de koningsvaart op het IJ en een afsluitend feest dat minister-president Mark Rutte aanbiedt in het Muziekgebouw aan 't IJ.

    http://www.telegraaf.nl/troonsafstand-beatrix/21526159/__Koningspaar_ontvangt_gasten__.html

    di 30 apr 2013, 22:14

    'Historische beelden gaan hele wereld over'



    AMSTERDAM - Beelden met eeuwigheidswaarde, die zijn er dinsdag zeker gemaakt. NOS-directeur Jan de Jong durft nog niet achterover te leunen, de uitzending loopt tenslotte nog door, maar de inhuldiging van koning Willem-Alexander wordt de hele dag in beeld gebracht op tv, radio en internet. „Dat heeft historische beelden opgeleverd die de hele wereld over zijn gegaan”, aldus De Jong in de loop van dinsdagavond. „Dat is waar je vooraf op hoopt.”







      Foto: nos
      „Alles is op zo'n dag live en moet dus in één keer goed gaan. Niets kan over”, vervolgt de directeur. „Maar tot nu toe hebben we deze hele bijzondere dag op een geweldige manier in beeld gebracht.”


      meer foto's
      Oogstrelende afsluiting en de nieuwe generatie Oranjes

      Toeristen: 'Koning Trix' was jarig vandaag

      Meer dan 700.000 bezoekers in Amsterdam

       
       
       
      Foto: koninginnedagamsterdam.nl
      di 30 apr 2013, 19:39

      Einde van de dag in zicht voor kersverse Koning

      Amsterdam viert feest met nieuw koningspaar



      AMSTERDAM - Amsterdam viert dinsdagavond groot feest met koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Bij 't IJ ging het even voor 21 uur helemaal los toen dj Armin van Buuren achter de draaitafel plaats had genomen. Het koningspaar en de drie prinsesjes stapten spontaan en buiten de draaiboeken om tijdens de koningsvaart van boord om de dj en leden van het Concertgebouworkest te bedanken. Tien F-16's van de Koninklijke Luchtmacht, waarvan één oranje gekleurd, brachten Willem-Alexander en Máxima een bijzonder eerbetoon. Met gekleurde rook vlogen zijn over de stad.








        Foto: Eye
        Foto: ANP
        Heel Amsterdam ademde dinsdag oranje tijdens de speciale en laatste Koninginnedag. Hoewel het dinsdagochtend rustiger was dan verwacht, vervoerde de NS uiteindelijk zo'n 239.000 mensen naar de hoofdstad. Het was daarmee uiteindelijk net zo druk als andere jaren. De Dam stond dinsdagochtend vol toen Beatrix met een handtekening afstand deed van de troon en haar zoon koning werd. Luid gejuich steeg daarbij uit de menigte op. Dat gebeurde ook toen de nieuwe koning samen met zijn echtgenote, moeder en drie dochters het balkon van het Paleis op de Dam betrad en toen Willem-Alexander tijdens de inhuldiging in De Nieuwe Kerk lovende woorden over prinses Beatrix sprak.
        In de rest van het land was het tijdens de abdicatie en de inhuldiging stil op straat. Volgens de ANWB was het extreem stil op de Nederlandse wegen. Op sommige stukken snelweg reed niet één auto.
        's Avonds stapten Willem-Alexander Máxima en hun dochters stralend aan boord voor de koningsvaart. Een keur van Nederlandse artiesten zong via een liveverbinding uit Rotterdam het bekritiseerde Koningslied. De vaartocht bracht het paar en de kinderen langs alles „waar Nederland trots op is”. Zo kwamen hoogtepunten voorbij uit de Nederlandse sportgeschiedenis sinds 1967, het geboortejaar van Willem-Alexander. Er waren ook optredens van het Nationaal Ballet en De Nederlandse Opera.
        Toen het koningspaar aan het diner ging, bouwde een Oranjemenigte verder aan het feest, met het Koningsbal op het Museumplein. Veel feestvierders die bij de koningsvaart waren geweest, gingen toen juist terug, richting het Centraal Station.


        meer foto's
        Amsterdam viert feest met nieuw koningspaar

        FOTO: Willem-Alexander draagt Elfstedenkruisje

        Beatrix en Willem-Alexander in bloemen

         
         
         
        di 30 apr 2013, 22:47

        Meer dan 700.000 bezoekers in Amsterdam



        AMSTERDAM - Tussen de 700.000 en 800.000 bezoekers zijn dinsdag in Amsterdam geweest tijdens de troonswisseling. Die schatting maakt de gemeente Amsterdam dinsdagavond rond half elf.







          Meer dan 700.000 mensen bezochten Amsterdam op Kroningsdag.Foto: Phil Nijhuis
          De NS meldde eerder op de dag al dat circa 239.000 mensen met de trein naar de hoofdstad zijn vervoerd. Ongeveer de helft daarvan heeft inmiddels de stad verlaten.

          http://www.telegraaf.nl/troonsafstand-beatrix/21526882/__800.000_bezoekers_in_Amsterdam__.html
                  

          Geen opmerkingen:

          Een reactie posten