zaterdag 27 april 2013

14 gemeenten willen zelf wiet kweken

za 27 apr 2013, 07:15 | 78 reacties
|
lees voor

14 gemeenten willen zelf wiet kweken


AMSTERDAM - Zeker 14 gemeenten willen legaal wiet telen als experiment. Tien daarvan hebben daarvoor een plan naar minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) gestuurd of gaan dat doen.

    Foto: ANP
    Dat blijkt uit een inventarisatie van Trouw.
    Naast de vier grote steden en Eindhoven en Tilburg, pleiten ook Venlo, Heerlen, Breda, Zwijndrecht, Leiden, Haarlem, Leeuwarden en Nijmegen daarvoor. De steden willen gemeentewiet kweken of ondernemers toestemming geven wiet te kweken. Ze hebben veel kritiek op het onduidelijke coffeeshopbeleid van het kabinet.
    Voor 1 mei moeten alle gemeenten aan de minister laten weten wat ze met hun coffeeshops gaan doen en hoe ze van plan zijn buitenlandse toeristen te weren. Gemeenten grijpen dat aan om met voorstellen voor kweekexperimenten te komen.
    Gerelateerde artikelen
    20-04: 
     
     
    za 20 apr 2013, 07:14
    |
    lees voor

    Aboutaleb: gemeentewiet tegen criminaliteit

    ROTTERDAM - De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wil gemeentewiet inzetten in de strijd tegen criminaliteit en overlast rond coffeeshops. Hij stelt voor om hoogwaardige wietsoorten te kweken onder gemeentelijk toezicht. Een in het leven te roepen stichting met bestuurders van onbesproken gedrag gaat de wietplantage, in een buitengebied of op een industrieterrein, exploiteren.

      Foto: ANP
      Dat schrijft Aboutaleb in een brief aan de gemeenteraad. Hij wil het voorstel op 25 april met de raad bespreken. Bij voldoende steun voor zijn plan vraagt de burgemeester minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) om een experiment met gereguleerde wietteelt mogelijk te maken.
      De gemeenteraad bepaalt volges de plannen hoeveel coffeeshops bij het experiment worden betrokken. De wietstichting kweekt niet meer dan nodig is voor de afzet van de deelnemende coffeeshops en die verkopen alleen wiet die door de gemeentelijke kwekerij wordt geleverd. Verkoop aan derden is verboden. De gemeente ziet onder meer toe op de kwaliteit van de wiet. In een laboratorium wordt gecontroleerd of het THC-gehalte (de werkzame stof) niet te hoog is.
      Als het plan slaagt, wil Aboutaleb het invoeren in de hele stad. Hij denkt dat zo de criminaliteit vermindert en de veiligheid in de woonwijken verbetert. Daarnaast is een THC-plafond volgens hem beter voor de gezondheid van de blowers. Coffeeshops kopen de gemeentewiet legaal in en kunnen dus hun boekhouding inzichtelijker maken voor de Belastingdienst.
      Ook in steden als Eindhoven, Utrecht, Leeuwarden en Tilburg leven ideeën voor gereguleerde wietteelt. Nog in december zei minister Opstelten dat dit strafbaar is en tegen de Europese regels. Toch zegde hij onlangs de Tweede Kamer toe de mogelijkheden te onderzoeken.
      Lees ook

      Geen opmerkingen:

      Een reactie posten