dinsdag 17 november 2020

Waar komt corona vandaan? De WHO start een onderzoek

 

 
 
 
Zijn vleermuizen de bron?© EPA Zijn vleermuizen de bron?

Terwijl veel landen alweer midden in een tweede golf zitten weten we nog steeds niet precies hoe het coronavirus is ontstaan. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) start een nieuw onderzoek. Zo worden er meerdere dieren bestudeerd en kijken onderzoekers naar data van ziekenhuizen uit Wuhan.

Een internationaal team van epidemiologen, virologen en wetenschappers gaat de oorsprong van het virus onderzoeken. Hun plannen staan omschreven in dit rapport. De zoektocht naar een antwoord begint in de Chinese stad Wuhan.

De beruchte markt in Wuhan

Een voedselmarkt in Wuhan is de meest aangewezen plek als het gaat om het ontstaan van het virus. Maar later bleek dat bij 'slechts' 70 procent van de eerste coronapatiënten in Wuhan gelinkt kon worden aan een bezoekje aan die voedselmarkt. Op de straatmarkt, waar ruim zeshonderd kraampjes stonden, werden onder andere wasberen, slangen, krokodillen en vleermuizen verkocht.

Op basis van de data die tot nu toe is verzameld is kunnen nog maar weinig conclusies worden getrokken; het is niet zeker of het virus op de markt is ontstaan, of dat het een enkel een plek is geweest waar het virus zich snel heeft verspreid onder de mensen. Het zou ook een combinatie van die twee kunnen zijn, of misschien wel geen van beiden.

Vlees onderzoeken

Veel wetenschappers zijn het erover eens dat het coronavirus waarschijnlijk van dier op mens is overgegaan. Misschien via vleermuizen, of schubdieren. Maar ook in dit geval geldt dat er rekening wordt gehouden met allerlei scenario’s.

De onderzoekers zullen daarom in Wuhan onder andere het bloed, vlees en de uitwerpselen van verschillende dieren bestuderen. Er wordt vooral gekeken naar dieren waarvan bekend is dat ze vatbaar zijn voor het virus, zoals nertsen en vleermuizen.

Ook in eerder onderzoek werden bevroren dierkarkassen bestudeerd, toen werden geen sporen van het virus gevonden. Maar bij testen op rioolmonsters werd er wél positief getest op het virus. ''Voorgaande onderzoeken hebben nog geen duidelijke aanwijzingen getoond zodat we het onderzoeksgebied kunnen verkleinen'', staat in het rapport.

Bloedmonsters van ziekenhuispersoneel

Naast de verdachte markt worden ook andere markten in Wuhan onderzocht. De onderzoekers gaan proberen te herleiden waar de dieren die destijds werden verkocht precies vandaan kwamen. Dat kan elders in China zijn of mogelijk zelfs in een ander, naastgelegen land.

Verder gaan ze kijken naar data van ziekenhuizen in Wuhan, om erachter te komen of het virus niet al vóór december 2019 is voorgekomen. Dat doen ze bijvoorbeeld door bloedmonsters van ziekenhuispersoneel dat in de weken voor de uitbraak is verzameld te testen op antilichamen.

Interviews

De eerste mensen bij wie het coronavirus is vastgesteld, zullen worden geïnterviewd om uit te zoeken waar zij het virus hebben opgelopen.

Maar, 'waar een epidemie als eerste is ontdekt, is niet per sé de plek waar het is begonnen', schrijft de WHO in het rapport. Ze wijzen op het feit dat er in sommige landen - Italië bijvoorbeeld - virusdeeltjes gevonden werden in rioolwater, waaruit bleek dat het virus daar mogelijk al veel langer aanwezig was dan gedacht.

Politiek

Het vaststellen van de oorzaak van een virus is belangrijk omdat het in de toekomst virusuitbraken zou kunnen voorkomen. Ook kan het bijdragen aan het maken van een geschikt vaccin.

Maar de zoektocht is dus niet zo simpel. Bovendien zijn veel onderzoeken naar de oorzaak politiek beladen; vooral tussen de Verenigde Staten en China ligt het onderwerp gevoelig. De Amerikaanse president Donald Trump refereert regelmatig naar het 'Chinese virus', en onderzoekers uit China proberen juist te bewijzen dat dat niet zo is. 

https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/buitenland/waar-komt-corona-vandaan-de-who-start-een-onderzoek/ar-BB1b4QFV?ocid=msedgdhp

Geen opmerkingen:

Een reactie posten