dinsdag 12 juli 2016

Astronomen vinden bewijs zwaartekrachtskolk

 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Foto: ESA

Astronomen vinden bewijs zwaartekrachtskolk

1 uur geleden
AMSTERDAM - Een internationaal team van astronomen heeft bewijzen gevonden voor het bestaan van een zogeheten zwaartekrachtskolk rond een zwart gat in de ruimte. De ontdekking maakt het mogelijk theorieën over de zwaartekracht te testen, meldt de Universiteit van Amsterdam dinsdag.

    In de jaren tachtig ontdekten astronomen dat röntgenstraling van zwarte gaten kan flikkeren. Eerst gebeurt dat flikkeren ongeveer om de tien seconden. In de dagen, weken en maanden daarna gaat het flikkeren steeds sneller tot zo'n tien keer per seconde. Vervolgens stopt het flikkeren.
    De flikkeringen lijken verband te houden met een effect dat door de algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein is voorspeld. Een draaiend object zou een soort zwaartekrachtskolk kunnen creëren, te vergelijken met het ronddraaien van een lepel in een honingpot. De honing is dan de ruimte, de lepel het zwarte gat. Alles wat zich in de ruimte bevindt, wordt meegesleurd door de kolk die door het zwarte gat wordt veroorzaakt.

    ,,Het mooie is dat we nu direct de beweging van materie kunnen meten in een sterk zwaartekrachtsveld in de buurt van een zwart gat'' aldus onderzoeker Adam Ingram van de UvA. ,,We hebben potentieel nieuw gereedschap in handen om de algemene relativiteitstheorie op de proef te stellen." Veel natuurkundigen en astronomen zijn daar volgens de universiteit mee bezig: ze vermoeden dat de algemene relativiteitstheorie van Einstein niet compleet is.
    Het onderzoeksteam bestudeerde het zwarte gat H1743-322 in het sterrenbeeld Schorpioen op 28.000 lichtjaren van de aarde. Ze gebruikten een ESA-ruimtetelescoop die zeventig uur achtereen registreerde.

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten