maandag 21 november 2011

Onmisbare Hollandse merken

21 nov 2011
AMSTERDAM - Driekwart van de merken die wij Hollanders onmisbaar vinden is van Nederlandse komaf. Koplopers zijn HEMA, Kruidvat en Bol.com. Merken die aansluiten bij de Nederlandse cultuur en dat op eigentijdse wijze weten uit te dragen, scoren hoog.


    Dat blijkt uit een onderzoek naar de top 100 van onmisbare merken dat EURIB, European Institute for Brand Management, liet uitvoeren. De vraag heveel mensen het jammer vinden als een merk het komend jaar van de markt zou verdwijnen, stond centraal in het onderzoek.

    Hollands glorie

    Naast de drie genoemde toppers zijn ook Unox, Calvé, Grolsch en Douwe Egberts goede 'Hollandse' voorbeelden. Opmerkelijke stijger in het onderzoek van dit jaar is KLM. De vliegtuigmaatschappij liet via Facebook een vliegtuig met 4.000 Delftsblauwe tegels bestickeren. Het appelleren aan dit oer-Hollandse cultuurgoed bleek prima te werken.

    Internet

    Naast Hollandse merken kan de Nederlandse consument ook nauwelijks meer zonder internetmerken. In de top 100 van onmisbare merken nemen Bol.com, iDEAL en YouTube een steeds hogere positie in. Deze merken maken inmiddels een vast onderdeel uit van het dagelijks leven van de Nederlandse consument. Daarnaast weet Google haar hoge positie (6) vast te houden en ook merken als Hotmail, Windows en Microsoft stijgen qua onmisbaarheid. Dat geldt ook voor Apple, iPhone, iTunes, Twitter en Facebook, hoewel deze nog niet in de onmisbaarheidstop 100 staan.

    Vrouwen en winkels

    Bij Nederlandse mannen neemt het NOS Journaal (onmisbaarheidsscore: 64 procent) een onwrikbare nummer 1-positie in. In de mannen top 10 staan ook een aantal duidelijke ‘gemaksmerken’: Bol.com, Google, iDEAL, Ikea en Buienradar.nl. De merkbeleving bij Nederlandse vrouwen is weer helemaal anders; daar voeren vooral winkels de boventoon. In de vrouwen top 10 van onmisbare merken staan zeven retailmerken. Vrouwen zijn loyaler en sterker gehecht aan hun favoriete merken dan mannen.

    http://www.telegraaf.nl/uitwinkelen/10969386/__Onmisbare_Hollandse_merken__.html?p=25,2

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten