woensdag 28 februari 2024

Zuid-Korea breekt eigen record voor laagste vruchtbaarheidscijfer op 0,72, tegenover 0,78 in 2022.

 

Zuid-Korea breekt eigen record voor laagste vruchtbaarheidscijfer op 0,72, tegenover 0,78 in 2022.


Zuid-Korea breekt eigen record voor laagste vruchtbaarheidscijfer© Copyright ANP 2024

SEOUL (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het aantal kinderen dat Zuid-Koreaanse vrouwen krijgen, heeft opnieuw een historisch dieptepunt bereikt. Het vruchtbaarheidscijfer stond vorig jaar volgens het landelijke statistiekbureau op 0,72, tegenover 0,78 in 2022. Zuid-Korea is voor zover bekend het land met het laagste vruchtbaarheidscijfer in de wereld. Dat heeft grote maatschappelijke en economische gevolgen. De bevolking kan deze eeuw bijna halveren in omvang.

Zuid-Koreaanse media spreken over een 'demografische tijdbom'. Er bestaan zorgen dat door de krimpende bevolking steeds minder militairen beschikbaar zijn om het land te verdedigen.

In het land wonen momenteel zo'n 50 miljoen mensen. Het aantal geboortes daalde vorig jaar naar ongeveer 230.000, een afname van 7,7 procent. De Zuid-Koreaanse regering trekt veel geld uit om mensen aan te moedigen meer kinderen te krijgen, maar tot dusver zonder succes. De autoriteiten voorspellen dat het vruchtbaarheidscijfer dit jaar nog verder kan zakken.

Andere landen in de regio kampen met vergelijkbare problemen. Japan heeft voor 2022 een vruchtbaarheidscijfer gemeld van 1,26 en China van 1,09, de laagste cijfers sinds die worden bijgehouden.

Zuid-Korea breekt eigen record voor laagste vruchtbaarheidscijfer (msn.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten