dinsdag 13 februari 2024

Slecht nieuws voor wie hoopt dat waterstof de toekomst is voor auto’s

 

Slecht nieuws voor wie hoopt dat waterstof de toekomst is voor auto’s


BMW iX5 Hydrogen waterstof tanken© BMW

Lange tijd leek het probleem van waterstof dat het een kip-ei-verhaal was. Niemand kocht een waterstofauto omdat je niet kon tanken, en je niemand bouwde tankstations omdat niemand een auto kocht. Inmiddels zijn er bedrijven die het initiatief toonden en een spreekwoordelijk ei produceerden, maar keer op keer wordt het ei platgetrapt. Nu is het Shell die een streep zet door een groot waterstofproject.

Bijna vier jaar geleden kreeg Shell zo’n 40 miljoen dollar van de staat Californië om 48 waterstoftankstations te bouwen. Dat leek een mooi teken voor waterstofadepten, want als waterstof daar een beetje aanslaat, dan kan het als een olievlek door Amerika verspreiden. Dan gaan meer autofabrikanten waterstofauto’s bouwen en die komen uiteindelijk dan ook weer hier terecht. Maar helaas bleek het een doodgeboren plan.

Shell bouwde vijf waterstoftankstations, maar schrapte in september van vorig jaar de plannen om de overige stations te bouwen. Nu is bekend dat Shell de deuren sluit van de bestaande waterstofstations, zo meldt Hydrogen Insight. Shell geeft ‘leveringscomplicaties en andere externe marktfactoren’ de schuld. Zo lijkt er een grote markt voor waterstofauto’s weg te vallen, waardoor automerken misschien huiverig zijn (of blijven) om te investeren in de peut.

Er is nog een beetje hoop

Shell stopt niet helemaal met waterstof. Het bedrijf blijft investeren in waterstof voor grote industrie. Deze sector is lastig om te verduurzamen met elektriciteit, waardoor waterstof daar wel een goede optie voor is. Ook Nederland investeert om die reden: personenauto’s moeten elektrisch, maar de industrie kan prima op waterstof.

Automerken geven niet op

In Amerika gaat het niet zo lekker met waterstof, maar Toyota hoopt dat het hier beter gaat. Het merk verwacht dat Europa in 2030 ‘een van de grootste markten ter wereld’ is voor waterstofauto’s. Ook BMW ziet nog een grote rol voor waterstof in de toekomst. Daarnaast kun je waterstofbusjes bestellen bij Citroën, Fiat, Opel en Peugeot.

Bovenstaande foto is ter referentie en niet een van de tankstations van Shell

Slecht nieuws voor wie hoopt dat waterstof de toekomst is voor auto’s (msn.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten