zaterdag 24 februari 2024

Kyiv claimt neerhalen Russisch vliegend commandocentrum

Kyiv claimt neerhalen Russisch vliegend commandocentrum

 


Kyiv claimt neerhalen Russisch vliegend commandocentrum© Copyright ANP 2024

KYIV (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Oekraïense luchtmacht zegt boven de Zee van Azov een Russisch vliegend commandocentrum te hebben neergeschoten. Het gaat om een Beriev A50, die dienstdoet als radarpost en gevechtsvliegtuigen aanstuurt. In januari claimde Oekraïne ook al zo'n toestel uit de lucht te hebben geschoten.

"De A50 met roepnaam 'Bajan' heeft zijn laatste vlucht gemaakt", meldt de luchtmacht op Telegram bij een filmpje waarop een explosie in de lucht is te zien. De Zee van Azov is een binnenzee en staat in verbinding met de Zwarte Zee.

Russische militaire bloggers schrijven eveneens dat een A50 verloren is gegaan, maar volgens hen zou het toestel door eigen vuur zijn geraakt. Russische staatsmedia melden dat in de regio Krasnodar, een Russische regio langs de Zee van Azov, twee vliegtuigen zijn neergestort, zonder details te geven.

Volgens de Oekraïense krant The Kyiv Independent heeft de Russische luchtmacht minder dan tien A50's en kosten de toestellen zo'n 350 miljoen dollar (323 miljoen euro).

Kyiv claimt neerhalen Russisch vliegend commandocentrum (msn.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten