woensdag 21 februari 2024

Astronomen ontdekken het helderste object in het heelal

 

Astronomen ontdekken het helderste object in het heelal


Astronomen ontdekken het helderste object in het heelal© Aangeboden door TCE

Astronomen hebben ontdekt wat wel eens het helderste object in het heelal zou kunnen zijn.

Het object is een quasar met een zwart gat in het hart dat zo snel groeit dat het het equivalent van een zon per dag opslokt, aldus astronomen.

De recordbrekende quasar schijnt 500 biljoen keer helderder dan onze zon. Het zwarte gat dat deze verre quasar aandrijft is meer dan 17 miljard keer zo groot als onze zon, zo meldt een Australisch team maandag in het tijdschrift Nature Astronomy.

Terwijl de quasar op foto’s slechts een stipje lijkt, stellen wetenschappers zich een woeste plek voor.

De draaiende schijf rond het zwarte gat van de quasar – het lichtgevende wervelende gas en andere materie van opgegeten sterren – is als een kosmische orkaan.

“Deze quasar is de meest gewelddadige plek die we kennen in het heelal,” zei hoofdauteur Christian Wolf van de Australian National University in een e-mail.

De Europese Zuidelijke Sterrenwacht zag het object, J0529-4351 genaamd, tijdens een hemelonderzoek in 1980, maar men dacht dat het een ster was. Pas vorig jaar werd het geïdentificeerd als een quasar – de extreem actieve en lichtgevende kern van een sterrenstelsel. Waarnemingen met telescopen in Australië en de Atacama-woestijn in Chili gaven uitsluitsel.

“Het spannende aan deze quasar is dat hij zich in het volle zicht verborg en eerder verkeerd geclassificeerd werd als een ster,” zei Priyamvada Natarajan van Yale University, die niet betrokken was bij het onderzoek, in een e-mail.

Deze latere waarnemingen en computermodellen hebben vastgesteld dat de quasar het equivalent van 370 zonnen per jaar opslokt – ruwweg één per dag. Volgens het team blijkt uit verdere analyse dat de massa van het zwarte gat 17 tot 19 miljard keer zo groot is als die van onze zon. Er zijn meer waarnemingen nodig om de groeisnelheid te begrijpen.

De quasar is 12 miljard lichtjaar van ons verwijderd en bestaat al sinds de begindagen van het heelal. Een lichtjaar is 5,8 biljoen kilometer.

Astronomen ontdekken het helderste object in het heelal (msn.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten