woensdag 28 februari 2024

China wil wedijveren met NASA met 100 ruimtevluchten in één jaar

 

China wil wedijveren met NASA met 100 ruimtevluchten in één jaar


China wil wedijveren met NASA met 100 ruimtevluchten in één jaar© Aangeboden door TCE

China lanceerde 67 ruimtemissies in 2023 en komt daarmee op de tweede plaats na de VS wat betreft het lanceren van ruimtemissies.

China heeft zich tot doel gesteld om in 2024 100 ruimtemissies te lanceren in een poging om te wedijveren met de VS in een nieuwe ruimterace.

China Aerospace Science and Technology Corporation kondigde maandag tijdens een persconferentie aan dat Peking een ambitieus doel heeft gesteld om zijn voetafdruk in de ruimte uit te breiden, waaronder de oprichting van de eerste commerciële lanceerbasis in het land, in de provincie Hainan.

CASC, de leidende kracht in China’s ruimtevaartinspanningen, publiceerde het “Blue Book”, een rapport waarin China’s ruimtemissies in 2023 en de missies gepland voor 2024 worden belicht.

“In het ‘Blue Book’ staat dat de Chinese lucht- en ruimtevaartindustrie in 2024 naar verwachting ongeveer 100 lanceringen zal uitvoeren, wat naar verwachting een nieuw record zal zijn”, meldde de Chinese staatsmedia China Daily, die de persconferentie van maandag aanhaalde.

Het streven van Beijing om zijn aanwezigheid in de ruimte uit te breiden komt op een moment dat de ruimte is uitgegroeid tot een arena van strategische concurrentie tussen grootmachten. Xi Jinping, de leider van China, heeft persoonlijk toezicht gehouden op de lanceringen en uitbreiding van China’s ruimtestation Tiangong.

China’s ruimteprogramma heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt, waaronder het sturen van sondes naar verre planeten en het verlengen van de duur van bemande missies. Deze inspanningen maken deel uit van een bredere strategie om permanent aanwezig te zijn in een baan om de aarde en uiteindelijk op de maan.

China wil wedijveren met NASA met 100 ruimtevluchten in één jaar (msn.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten