dinsdag 1 januari 2019

Nederland : Productie zonne-energie stijgt spectaculair 50% in 2018 + Aandeel duurzame energie groeit naar 7,3 procent


Productie zonne-energie stijgt spectaculair in 2018

Het zonnepark ligt in Les Mees in Zuid-Frankrijk. Bron: Jean-Paul Pelissier/Reuters© Aangeboden door Business Insider Inc Het zonnepark ligt in Les Mees in Zuid-Frankrijk. Bron: Jean-Paul Pelissier/Reuters
De productie van zonnestroom groeide het afgelopen jaar met meer dan 50 procent. De hoeveelheid duurzame energie uit windmolens bleef ongeveer gelijk. 
De hoeveelheid duurzame stroom steeg naar schatting van 15 procent naar 17 procent. Dit komt naar voren uit de jaarcijfers van energieopwek.nl, de site van het Energieakkoord die real-time de productie van duurzame energie toont.
Van het totale energieverbruik in Nederland was afgelopen jaar naar schatting 7,3 procent duurzaam. Dat was een jaar eerder nog 6,6 procent. In totaal leverden zonnepanelen 12,5 PetaJoule aan elektriciteit, tegen 8 PetaJoule in 2017. Daarbij staat een PetaJoule gelijk aan het jaarverbruik van 15.000 huishoudens.

Meer zon èn meer zonnepanelen

De toename kwam door het zonnige jaar, maar vooral door de groei van het aantal zonnepanelen. Met deze productie dekt zonnestroom 3 procent van de landelijke stroomvraag. Afgezet tegen het totale energieverbruik levert zon 0,6 procent van het totaal.

De jaarproductie van windenenergie bleef met 39 PetaJoule ongeveer gelijk aan vorig jaar. Daarvan kwam 25 PetaJoule van land en de rest van zee. De productie steeg nauwelijks omdat er bijna geen nieuwe capaciteit bijkwam. 


https://www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/productie-zonne-energie-stijgt-spectaculair-in-2018/ar-BBRB8av?ocid=spartandhp

© Aangeboden door Sanoma Digital The Netherlands BV
Het aandeel groene energie in het totale energieverbruik is dit jaar gegroeid van 6,6 procent naar 7,3 procent, blijkt uit cijfers van Energieopwek.nl. Er werd vooral meer stroom geproduceerd met zonnepanelen.
De productie van zonnepanelen steeg met 50 procent in 2018. Dit was te danken aan de groei van het aantal zonnepanelen. De hoeveelheid groene stroom uit windmolens bleef nagenoeg gelijk, blijkt uit de data.
De stroomproductie door het bijstoken van biomassa steeg verder met ruim 20 procent doordat er meer biomassa werd bijgestookt in kolencentrales. Biomassa is nu goed voor 5 procent van het elektriciteitsverbruik in Nederland.

Aandeel in stroomverbruik groter

Het aandeel duurzame stroom in het totale elektriciteitsverbruik, één onderdeel in het energieverbruik, is gestegen van 15 naar 17 procent.
De totale productie van energie uit hernieuwbare bronnen steeg van 140 petajoule naar 154 petajoule, omgerekend respectievelijk 6,6 procent en 7,3 procent van het energieverbruik.
Energieopwek.nl is opgericht vanuit het Energieakkoord door een reeks partijen in de energiesector zoals Netbeheer Nederland en TenneT.
https://www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/aandeel-duurzame-energie-groeit-naar-73-procent/ar-BBRDk23?ocid=spartandhp

Geen opmerkingen:

Een reactie posten