donderdag 19 juli 2012

Auto in toekomst vrij van vuil

Foto: © 2012 Bloomberg Finance LP
AMSTERDAM - Nooit meer je auto wassen. Het is mogelijk volgens onderzoekers van de Eindhovense TU/e. Zij hebben een coating ontwikkeld waarbij het buitenoppervlak zichzelf herstelt na beschadiging. Dat is essentieel, want daardoor kan een waterafstotende laklaag zijn functie behouden.

    Nooit meer je autowassen






    Verstuur

    Ik poets of was mijn auto...







    Verstuur

    "Mijn auto was ik...





    Verstuur
    Een van de onderzoekers van de TU/e legt uit dat functionele coatings die bijvoorbeeld waterafstotend zijn, een buitenoppervlak met moleculaire groepen kent. Deze gaan na een lichte aantasting, zoals krasjes, al snel verloren en daarmee ook hun werking. In het tijdschrift ‘Self-Replenishing Surfaces’ stelt onderzoekster Catarina Esteves van de faculteit Scheikundige Technologie van de TU/e dat er een oplossing is gevonden om de buitenlaag in takt te houden. In de uitgave schrijft zij: "We hebben een speciaal oppervlak met speciale steeltjes met aan de uiteinden de functionele chemische groepen ontwikkeld. Deze mengt ze door de coating. Wanneer het buitenste laagje eraf gekrast wordt, richten de steeltjes in de onderliggende laag zich vanzelf weer op uit het materiaal, waardoor de functie herstelt."
    Voor een autolak betekent deze ontwikkeling dat wanneer de lak een sterk waterafstotende coating heeft de auto blijvend zelfreinigend is. "Doordat druppels er niet aan hechten, rollen ze van de auto af en nemen het vuil mee. Een regenbui af en toe volstaat dan voor een schone auto, waarop bovendien geen krasjes te zien zijn."
    De nieuwe vinding moet nog doorontwikkeld worden. Esteves en haar team zoeken nu de samenwerking met andere universiteiten en industriële partners. De verwachting is dat over een jaar of zes de eerste coatings productieklaar zijn. De prijs van een dergelijke coating moet dan op hetzelfde niveau liggen als die van de huidige coatings.

    http://www.telegraaf.nl/autovisie/12589931/__Auto_in_toekomst_vrij_van_vuil__.html

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten