donderdag 30 november 2023

Poetin noemt overleden Kissinger wijze staatsman en ziener

 

Poetin noemt overleden Kissinger wijze staatsman en ziener

Poetin noemt overleden Kissinger wijze staatsman en ziener
Poetin noemt overleden Kissinger wijze staatsman en ziener© Copyright ANP 2023

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft de overleden Amerikaanse topdiplomaat Henry Kissinger geprezen als "een wijze staatsman en een ziener". "De naam Henry Kissinger is nauw verbonden met een pragmatische politiek die leidde tot de 'detente' en het afnemen van internationale spanningen. Dit leidde bovendien tot belangrijke akkoorden tussen de VS en de Sovjet-Unie en die hebben bijgedragen tot verbetering van de internationale veiligheid", aldus Poetin.

Poetin stuurde deze boodschap met zijn condoleances aan de weduwe van Kissinger, de 89-jarige Nancy Kissinger. De voormalige veiligheidsadviseur en buitenlandminister Kissinger overleed woensdag thuis in de staat Connecticut op 100-jarige leeftijd. Hij speelde eind jaren zestig en in de jaren zeventig een sleutelrol op het wereldtoneel en had bijzonder veel macht in het Witte Huis, zeker toen president Richard Nixon in schandalen verwikkeld raakte.

Kissinger ijverde succesvol voor de Amerikaanse erkenning van het communistische China dat Nixon in 1972 bezocht en voor toenadering tot de Sovjet-Unie. Een van de belangrijkste mijlpalen van de detente was het bezoek van Nixon in 1972 aan Moskou, waar de twee rivalen van de Koude Oorlog onder meer belangrijke ontwapeningsverdragen sloten.

Conflict met Kremlin

De Franse president Emmanuel Macron roemt Kissinger als "een reus in de geschiedenis". De Britse buitenlandminister David Cameron sprak van een groot staatsman die zal worden gemist. Cameron sprak naar eigen zeggen een paar maanden geleden nog met Kissinger over Iran en Rusland.

Ondanks de diplomatieke toenadering tot China en Rusland was Kissinger ook 'een kind van' de Koude Oorlog. Hij was onder meer nauw betrokken bij staatsgrepen van zeer anticommunistische officieren in Latijns-Amerika en de bloedige burgeroorlog in Cambodja. Hij raakte tijdens de Israëlisch-Arabische oorlog van 1973 in een riskant conflict met het Kremlin, toen dat de bondgenoten Syrië en Egypte militair te hulp wilde schieten.

Poetin noemt overleden Kissinger wijze staatsman en ziener (msn.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten