maandag 19 december 2011

KIM JONG-IL OVERLEDEN

ma 19 dec 2011
Pyongyang - De leider van de streng-stalinistische republiek Noord-Korea, Kim Jong-il, is overleden. De Noord-Koreaanse staatstelevisie heeft dat maandag bekendgemaakt. Hij leidde het land sinds 1994, toen hij zijn vader opvolgde.


Noord-Koreaanse nieuwslezeres in tranen



    De Koreaanse tv maakt het overlijden van de 'geliefde leider' bekend De Koreaanse tv maakt het overlijden van de 'geliefde leider' bekend Foto: AFP
    Kim Jong-il Kim Jong-il Foto: EPA
    Kim Jong-un, de derde en jongste zoon en vermoedelijke opvolger van dictator Kim Jong-il, in Noord-Korea. Kim Jong-un, de derde en jongste zoon en vermoedelijke opvolger van dictator Kim Jong-il, in Noord-Korea. Foto: AFP

    Kim-Jong-il is omstreden, omdat hij de bevolking vrijwel geen vrijheid gunde. De bevolking lijdt regelmatig honger, maar de regering besteedt wel veel geld aan atoombommen en andere wapens. Het land staat al tientallen jaren op de rand van oorlog met Zuid-Korea.

    De 'Grote Leider' (69) is volgens staatsmedia overleden aan een hartstilstand, toen hij in een trein onderweg was op een van zijn vele reizen door het land. Hij blijkt reeds zaterdag te zijn overleden. Zondag is bij een autopsie de doodsoorzaak vastgesteld. Kim Jong-il kreeg in augustus 2008 een beroerte, waarna hij zijn linkerarm en - been moeilijk kon bewegen.

    De staatszender riep de bevolking op zich nu te scharen achter de jongste zoon van Kim Jong-il, genaamd Kim Jung-un. Deze zoon is waarschijnlijk achterin de twintig.

    De overheid van Noord-Korea verklaarde een periode van rouw tussen 17 en 29 december.

    De leider zal op 28 december worden begraven in de hoofdstad Pyongyang. Zijn beoogde opvolger en jongste zoon zal de begrafenis leiden.

    Het leger van Zuid-Korea is als voorzorg in de hoogste staat van paraatheid gebracht, meldde het Zuid-Koreaanse persbureau. Tot dusver is echter nog geen ongebruikelijke militaire activiteit van Noord-Korea opgemerkt.




    GERELATEERDE BLOGS






    http://www.telegraaf.nl/buitenland/11147852/__KIM_JONG-IL_OVERLEDEN__.html

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten