vrijdag 21 mei 2021

Zuid-Korea wil helemaal af van beperkingen (bereik van 800 km) op raketarsenaal om tegen het stalinistisch bestuurde buurland Noord-Korea.

 

 
 
 
Zuid-Korea wil helemaal af van beperkingen op raketarsenaal© Copyright ANP 2021 Zuid-Korea wil helemaal af van beperkingen op raketarsenaal

SEOUL (ANP) - Zuid-Korea wil af van afspraken met de Verenigde Staten die het gebruik van ballistische raketten aan banden leggen. De Zuid-Koreanen mogen momenteel geen projectielen gebruiken die een bereik hebben van meer dan 800 kilometer. Het schrappen van die "raketrichtlijn" komt naar verwachting aan de orde bij topoverleg tussen president Moon Jae-in en zijn Amerikaanse collega Joe Biden, bericht persbureau Yonhap.

Moon brengt vrijdag een bezoek aan het Witte Huis. De bondgenoten overleggen dan waarschijnlijk ook over zaken als Noord-Korea en coronavaccins. Als overeenstemming wordt bereikt over het afschaffen van de raketregels, heeft Seoul volgens Yonhap voor het eerst in 42 jaar volledige zeggenschap over zijn raketarsenaal.

De afspraken over het Zuid-Koreaanse raketgebruik dateren uit 1979 en zijn gaandeweg versoepeld. De Zuid-Koreanen mochten aanvankelijk geen raketten gebruiken met een bereik van meer dan 180 kilometer, maar dat is in 2001 en 2012 opgerekt naar respectievelijk 300 en 800 kilometer. Dat had te maken met zorgen over het wapenprogramma van het stalinistisch bestuurde buurland Noord-Korea.

Zuid-Korea stemde oorspronkelijk in met de beperkingen omdat het Amerikaanse technologie en materieel wilde gebruiken om een eigen raketprogramma op te zetten. Het land was toen economisch erg afhankelijk van die machtige bondgenoot, maar ziet de afspraken uit de vorige eeuw inmiddels vooral als hinderlijk.

Zuid-Korea wil helemaal af van beperkingen op raketarsenaal (msn.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten