Mannen en kanker: 20 signalen die je nooit mag negeren
Het is enorm belangrijk om bewust te zijn van je eigen gezondheid. Wanneer je lichaam signalen afgeeft dat er iets mis is, betekent dat meestal dat het tijd is om naar een dokter te gaan. Je hebt dan een professioneel oordeel nodig, voordat het te laat is. De volgende 20 signalen mogen nooit worden genegeerd.
Bloederige toiletbezoekjes
Als je in je urine of ontlasting sporen van bloed ziet, kun je beter zo snel mogelijk naar een dokter gaan. De kans is groot dat het om een urineweginfectie of om aambeien gaat, maar het kan ook het eerste teken van darm- of nierkanker zijn.
Maag- en darmstoornissen die erger worden
Maagproblemen die wekenlang aanhouden en verergeren kunnen een teken zijn van keel- of maagkanker. Brandend maagzuur en pijn in de bovenbuik gaan meestal samen met misselijkheid en andere symptomen die aan een hartaanval doen denken. Dus ongeacht de diagnose is het verstandig om jezelf te laten onderzoeken.
Knobbel in teelbal
Knobbels, pijn, ongemak of andere abnormale veranderingen aan je testikels moeten verder worden onderzocht. Zaadbalkanker kan heel snel ontstaan, dus het is belangrijk om problemen direct te onderzoeken als er iets mis lijkt te zijn. Veel dokters adviseren om regelmatig zelf onderzoek te doen om er zeker van te zijn dat daar beneden alles keurig in orde is.
Aanhoudende pijn
Kortstondige pijn of gevoeligheid is waarschijnlijk geen kanker, maar eerder een teken van vermoeide spieren of het resultaat van een verkeerde beweging. Pijnen en kwaaltjes die wekenlang aanhouden kunnen echter een waarschuwingssignaal zijn dat er iets verkeerd is gegaan en kunnen beter worden onderzocht.
Veranderingen bij het urineren
Vaker of moeilijk plassen, of een branderig gevoel, kunnen symptomen zijn van prostaatkanker. Veel van deze problemen zijn echter verschijnselen waar mannen die ouder worden simpelweg mee te maken krijgen. Regelmatige check-ups bij je dokter zijn belangrijk om gezond te blijven en verborgen waarschuwingssignalen op te sporen.
Veranderingen van de lymfeklieren
Opgezette of gevoelige lymfeklieren naast of in de oksels, en ook op andere plaatsen, zijn vaak een teken dat er iets mis is. Zwellingen ontstaan meestal als je lichaam zich verzet tegen infecties of ziekte. Dokters adviseren om op controle te komen als deze symptomen niet binnen 2 tot 4 weken verdwijnen.
Veranderingen in de mond
Witte vlekken op de tong of elders in de mond zijn vaak een waarschuwingssignaal van een aandoening die voorafgaat aan kanker. Rokers, drinkers en mensen die tabak kauwen lopen meer risico en moeten bij het eerste teken van verkleuring beslist een arts raadplegen.
Slikproblemen
Als je langdurig moeite hebt om voedsel of water naar binnen te krijgen, zal je dokter je keel willen onderzoeken om te zien of er knobbels of andere signalen van kanker aanwezig zijn. Moeite hebben met slikken kan soms door andere redenen veroorzaakt worden, maar laat je vooral controleren als het probleem blijft voortduren.
Huidveranderingen
Plekjes, moedervlekken of veranderingen in de omvang en kleur van bestaande plekken op je huid moeten zo snel mogelijk door een arts worden gezien. Huidkanker kan zich snel verspreiden. Dokters adviseren om niet af te wachten en snel onderzoek te laten doen. Als preventieve maatregel moet je natuurlijk altijd zonnebrandcrème aanbrengen.
Brandend maagzuur
Brandend maagzuur is een kwaal waar veel mannen last van hebben. Vaak komt het gewoon door een verandering van dieet. Toch kan aanhoudend maagzuur ook een waarschuwingssignaal van kanker zijn. Een zware vorm van brandend maagzuur kan zelfs de slokdarm beschadigen, wat het risico om in de toekomst keelkanker te krijgen vergroot.
Bloed ophoesten
Op het toilet moet je controleren op bloed, maar dat geldt ook voor je tandenborstel. Wanneer je regelmatig bloed op ongebruikelijke plekken aantreft, is dat vaak een signaal dat er iets in je lichaam is beschadigd. Je hebt dan een medische behandeling nodig.
Onverwacht gewichtsverlies
Afvallen zonder een streng dieet of fanatiek trainingsschema klinkt als een droom, maar in werkelijkheid kan het een nachtmerrie zijn. Het is mogelijk een signaal van een schildklieraandoening of van maag- of longkanker. Als je onverwachts vijf of meer kilo afvalt, kun je beter laten controleren hoe dat komt.
Aanhoudende hoest
Als je wekenlang moet hoesten, of als het hoesten erger wordt, moet je worden onderzocht. Dit geldt speciaal voor rokers. Het symptoom kan wijzen op allerlei kwalen, van longkanker tot bronchitis. In beide gevallen is een medische behandeling noodzakelijk.
Vermoeidheid
Iedereen heeft wel eens last van vermoeidheid. Stress, eetpatroon, met levensstijl samenhangende factoren en depressieve gevoelens kunnen ertoe leiden dat je last van vermoeidheid krijgt. Chronische vermoeidheid kan daarentegen weken of maanden duren, en ernstige vermoeidheid kan een waarschuwing voor kanker zijn. Raadpleeg een dokter om hulp te krijgen bij het bestrijden van dit futloze gevoel.
Koorts
Koorts betekent vaak dat je lichaam tegen een soort infectie strijdt, maar het kan ook een teken van leukemie zijn. Koorts die langere tijd aanhoudt of die bijzonder heftig lijkt moet worden onderzocht. Een dokter kan bloedtesten uitvoeren om te zien of er iets ernstigs aan de hand is.
Veranderingen in de borst
De meeste mannen denken dat alleen vrouwen zich zorgen dienen te maken over borstkanker, maar dat klopt absoluut niet. Het is belangrijk om regelmatig zelf onderzoek te doen naar knobbeltjes in de borst. Negeer in geen geval afwijkingen en onregelmatigheden.
Buikpijn
Buikpijn of buikkrampen kunnen een teken zijn van maagkanker of van problemen met de alvleesklier. Er moet zowel aandacht worden besteed aan scherpe pijn als aan aanhoudende gevoeligheid. Als problemen zonder duidelijke oorzaak blijven voortduren, moeten die vanzelfsprekend verder worden onderzocht.
Depressie
Depressieve gevoelen kunnen worden veroorzaakt door allerlei interne en externe factoren, waaronder lichamelijke veranderingen als gevolg van kanker. Als je vlagen van depressie en andere kankersymptomen ondervindt, moet je een dokter raadplegen die het probleem verder kan onderzoeken.
Langzaam helende wondjes
Zweertjes in de mond en andere wonden die langzamer genezen dan gewoonlijk kunnen een signaal zijn dat je lichaam zich tegen andere problemen verdedigt. Als je huid of de binnenkant van je mond is aangetast en niet geneest, moet een dokter hiernaar kijken om vast te stellen waarom het immuunsysteem niet goed werkt.
Algemeen ongemak
Als vuistregel kun je ervan uitgaan dat wanneer iets verkeerd voelt, het waarschijnlijk ook verkeerd is! Je lichaam weet wanneer er iets niet goed is, dus als je het gevoel hebt dat je beter naar de dokter kunt gaan om je te laten controleren, doe dat dan. Zelfs als je geen andere symptomen hebt! Het lichaam is heel goed in het afgeven van subtiele waarschuwingssignalen die nooit genegeerd mogen worden.
Mannen en kanker: 20 signalen die je nooit mag negeren (msn.com)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten