woensdag 29 oktober 2014

De 85 rijkste wereldbewoners zien hun vermogen elke minuut met een half miljoen dollar toenemen



wo 29 okt 2014, 17:33

'Verhouding arm en rijk volkomen zoek'

LONDEN - De 85 rijkste wereldbewoners zien hun vermogen elke minuut met een half miljoen dollar toenemen. Afgelopen jaar groeide hun rijkdom met circa 244 miljard dollar. Ze bezitten evenveel als de armste helft van de wereldbevolking, die snel verder in ellende wegzakt .
    Dit stelt een woensdag verschenen rapport van de hulporganisatie Oxfam Novib. Het rapport waarschuwt dat een razendsnel om zich heen grijpende extreme ongelijkheid, „decennia van strijd tegen armoede teniet dreigt te doen”.
    Volgens Oxfam Novib „ontspoort de ongelijkheid” in zulke extreme mate dat snel moet worden ingegrepen, bijvoorbeeld met een extra belasting op vermogens van miljardairs. Het aantal miljardairs is in de huidige crisis, tussen maart 2009 en maart 2014, verdubbeld.

    Heffing

    Volgens Ofam Novib zou een extra jaarlijkse heffing van 1,5 procent op het vermogen van alle miljardairs het mogelijk maken alle kinderen naar de basisschool te laten gaan en een elementaire gezondheidszorg in alle arme landen op te zetten.
    Oxfam Novib-directeur Farah Karimi waarschuwt dat extreme ongelijkheid vooruitgang blokkeert en instabiliteit corruptie bevordert. Het is niet alleen sociaal maar ook economisch van belang de ongelijkheid te bedwingen. Bovendien is de centralisatie van macht bij een rijke elite, zoals die uit de concentratie van rijkdom voortvloeit, een bedreiging voor de democratie.

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten