donderdag 30 oktober 2014

Prik tegen baarmoederhalskanker lijkt succes

 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Foto: Alexander Raths

do 17 apr 2014, 14:21

Prik tegen baarmoederhalskanker lijkt succes

AMSTERDAM - Het vaccinatieprogramma tegen het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken, lijkt zijn vruchten af te werpen. Het risico op gevaarlijke typen van het humaan papillomavirus (HPV) daalt sterk bij meisjes die zijn gevaccineerd. Dat blijkt uit een onderzoek dat het VUmc donderdag heeft gepubliceerd.
    Promovenda Madelief Mollers onderzocht de effecten van het HPV-vaccin in een groep van 1800 meisjes. HPV is seksueel overdraagbaar. Een infectie met het virus kan zich op de lange termijn ontwikkelen tot baarmoederhalskanker. Het vaccin tegen het virus werd in 2010 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Sinds dat jaar krijgen alle meisjes in het jaar dat ze 13 worden een oproep.

    'Veelbelovend'

    Het vaccin beschermt tegen de twee meest voorkomende types HPV. Deze types veroorzaken samen 70 procent van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Uit de studie van Mollers bleek dat de gevaccineerde meisjes geen langdurige infecties hadden met deze types HPV. Kortdurende infecties kwamen bij deze meisjes minder vaak voor dan bij niet-gevaccineerde meisjes.
    Volgens Mollers is het nog te vroeg om te zeggen wat het effect is van het vaccin op het aantal baarmoederhalskankerpatiënten. Dat komt omdat het tien tot vijftien jaar duurt voor een HPV-infectie zich tot baarmoederhalskanker ontwikkelt. „Maar je kunt stellen: zonder HPV-infectie, geen baarmoederhalskanker”, zegt Mollers. De promovenda noemt de uitkomsten van haar onderzoek daarom „veelbelovend”.
    Mollers hoopt op 22 april op haar onderzoek te promoveren.

    Gerelateerde artikelen
    17-10: 

    http://www.telegraaf.nl/gezondheid/22522406/__Prik_tegen_baarmoederhalskanker_lijkt_succes__.html

     
     
    Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
    Persbureau van Eijndhoven Het materiaal dat vrouwen zelf afnemen wordt in een lab onderzocht op HPV.Foto: EIJNDHOVEN, JAN VAN

    do 13 feb 2014, 09:45

    Thuis testen op baarmoederhalskanker

    In de nabije toekomst hoeven vrouwen voor onderzoek naar het humaan papillomavirus (HPV), de verwekker van baarmoederhalskanker, niet meer naar een arts; er is een zelfstandige screening op HPV op komst door middel van een thuistest.
      Viola Verhoef van VUmc deed dit onderzoek samen met collega’s van Radboudumc. Zij publiceren vandaag in The Lancet Oncology.

      Drager

      VUmc onderzocht vrouwen die een HPV-positieve uitslag op de thuistest hadden. Bij deze thuistest nemen vrouwen, die niet deelnemen aan het reguliere bevolkingsonderzoek, zelf vaginaal lichaamsmateriaal af van de baarmoederhals. Dit materiaal wordt in een lab onderzocht op HPV. Vrouwen met HPV hebben namelijk een verhoogd risico op baarmoederhalskanker. Als vrouwen drager zijn van HPV wordt een uitstrijkje gemaakt om te bepalen of er afwijkende cellen zijn. Als er afwijkende cellen worden aangetroffen is de kans op (pre)kanker hoog en wordende vrouwen verwezen naar de gynaecoloog. Dit is de zogeheten triage-test.

      Betrouwbaar

      Verhoef en haar collega's vergeleken deze triage-test met een nieuwe moleculaire test (markertest) waarbij op het reeds afgenomen materiaal van de HPV-positieve vrouw een aanvullende test wordt gedaan. Uit hun onderzoek blijkt nu dat de nieuwe moleculaire test even betrouwbaar is als de 'klassieke' methode met een aanvullend uitstrijkje uitgevoerd door een arts. Door het gebruik van de markertest is geen extra uitstrijkje meer nodig, en kan dus een extra bezoek aan de arts worden bespaard. Vrouwen met een positieve thuistest maar een negatieve markertest kunnen minimaal een jaar wachten om zich opnieuw te laten onderzoeken.
      Hiermee komt een volledige zelfstandige screening van vrouwen, dus zonder bezoek aan een arts, binnen handbereik.

      Gerelateerde artikelen
      17-10: 

      http://www.telegraaf.nl/gezondheid/22295925/__Thuis_testen_op_baarmoederhalskanker__.html

      Geen opmerkingen:

      Een reactie posten