donderdag 30 oktober 2014

Amerikaanse Jongen eet al ruim jaar niet meer

 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Foto: Jos Schuurman

do 30 okt 2014, 15:36

Jongen eet al ruim jaar niet meer

Des Moines - Het is inmiddels ruim een jaar geleden dat de Amerikaanse Landon Jones stopte met eten. Van de één op de andere dag was de eetlust van de 12-jarige jongen compleet weg, slechts enkele uren nadat hij nog een pizza verslond.
    Toen Landon op die ochtend van 14 oktober 2013 wakker werd was hij alle gevoel van honger en dorst verloren, meldt Des Moines Register. Van de eens zo energieke jongen, die constant op zijn fiets zat en in het park speelde, was niks meer over.

    Wanhoop

    De ouders van Landon, Michael en Debbie, zijn ten einde raad en wanhopig op zoek naar hulp om erachter te komen wat er mis is met hun zoon. In hun zoektocht naar een diagnose heeft de familie al zo'n beetje de hele Verenigde Staten gezien. Tevergeefs. Tot nu toe bracht de zoektocht geen antwoorden.
    In het afgelopen jaar is Landon bijna 17 kilo afgevallen tot de schramele 30 kilo die hij nu weegt. Michael en Debbie hebben álles geprobeerd om hun zoon weer te laten eten, maar de 12-jarige neemt zelden meer dan één hap van zijn broodje en een paar chipjes per dag. Landon ligt het liefste hele dagen op de bank. In het afgelopen jaar heeft hij al 65 schooldagen gemist. De wanhopige ouders zien geen andere optie dan een sonde te laten aanbrengen om Landon bij te voeden.
    Volgens moeder Debbie zit het probleem in Landons hypothalamus; het deel van de hersenen dat onder meer honger- en dorstgevoelens regelt. Artsen buigen zich nog steeds over mogelijke oorzaken voor Landons toestand. In de tussentijd proberen Debbie en Michael hun verhaal zo breed mogelijk te verspreiden, hopend dat iemand weet wat er met Landon aan de hand is.

    Gerelateerde artikelen
    01-05: 

    http://www.telegraaf.nl/gezondheid/23267246/__Jongen_eet_al_ruim_jaar_niet_meer__.html

     
     
    Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
    Foto: Reporters

    do 01 mei 2014, 13:30

    Meisje eet al vijf jaar niet meer

    Een Britse tiener heeft al bijna vijf jaar geen normale maaltijd gegeten. Een zeldzame aandoening verlamt haar maagspieren waardoor het meisje alleen nog via sondevoeding kan ontbijten, lunchen en dineren.
      Ayllah-Beau Foley (19) leeft in doodsangst sinds ze gastroparesis ontwikkelde. De tiener kan alleen nog minihoeveelheden voedsel eten en ontvangt 14 uur per dag vloeibaar voedsel via een sonde.
      ''Ik kan niet eens meer normaal aan tafel zitten met mijn familie of vrienden, laat staan genieten van een lekkere zondagse lunch. Als mijn tweelingbroer en ik jarig zijn, zit er voor mij geen stukje taart in. Ik kan het proberen, maar zou er sowieso doodziek van worden.''

      'Hoop dat ik win'

      De tiener vindt het leven met haar aandoening moeilijk, maar ze probeert positief te blijven. ''Ik hoop dat ik op een dag win van deze verschrikkelijke ziekte.''
      De gastroparesis openbaarde zich toen Ayllah-Beau terugkwam van vrijwilligerswerk in India. Ze voelde zich ziek, maar dacht dat het 'gewoon' een voedselvergiftiging was. Toen de klachten alleen maar verergerden, werd duidelijk dat het meisje medische hulp nodig had. Artsen dachten in eerste instantie dat het aan de blinde darm lag, maar konden tijdens een operatie geen afwijking vinden. Uiteindelijk werd zelfs door experts gesuggereerd dat het 'iets psychsich' zou zijn.
      Na nóg meer onderzoeken werd Ayllah-Beau uiteindelijk gediagnosticeerd met gastroparese. Haar moeder zegt: ''We waren geschokt toen we hoorden dat haar maagspieren verlamd bleken te zijn en hadden geen idee dat zoiets bestaat, maar toch was het op een gekke manier een opluchting om eindelijk een diagnose te krijgen. Ayllah-Beau was al veel afgevallen, dus de gedachte dat er nu eindelijk iets zou gebeuren was fantastisch.''
      Inmiddels heeft de tiener verschillende behandelingen ondergaan, maar helaas met weinig effect. Sondevoeding blijft voor nu de enige oplossing. Ondanks het feit dat Ayllah-Beau op deze manier toch de benodigde voedingsstoffen binnen krijgt, zou ze graag een keer normaal willen eten, zoals iedereen. ''Ik verlang nog steeds naar dingen zoals chocolade, snoep en hamburgers. Misschien kan ik af en toe een héél klein hapje nemen, maar dat is toch niet hetzelfde. Ik accepteer alles zoals het is en neem iedere dag zoals die komt. Toch blijf ik de hoop houden dat ik op een dag weer mijn normale zelf zal worden.''

      Gastroperese

      Gastroperese wordt ook wel 'vertraagde maagontlediging' genoemd. Dat houdt in dat de maagspier te weinig of te onregelmatig samentrekt, waardoor voedsel langer in de maag blijft zitten dan normaal. Bij sommige patiënten met gastroperse, zoals Ayllah-Beau, werken de maagspieren helemaal niet meer, waardoor de maag niet normaal kan worden geleegd.
      Gastroparese kan op dit moment nog niet worden genezen. Er bestaan wel verschillende behandelingen waarmee de kwaliteit van leven enigszins kan worden verhoogd.
      Enkele symptomen van de aandoening zijn:
      • misselijkheid
      • buikpijn
      • opgeblazen gevoel
      • braken
      • een vol gevoel na vrij weinig eten
      • brandend maagzuur of terugvloeien van maagzuur in de slokdarm
      • schommelingen in de bloedsuikerspiegel
      • extreem gewichtsverlies
      • gebrek aan eetlust
      http://www.telegraaf.nl/gezondheid/22575063/__Meisje_eet_al_vijf_jaar_niet_meer__.html

      Geen opmerkingen:

      Een reactie posten