dinsdag 2 april 2013

VN stemmen in met wapenhandelverdrag

di 02 apr 2013, 19:27


VN stemmen in met wapenhandelverdrag


NEW YORK - De Algemene Vergadering van de VN heeft dinsdag met grote meerderheid een verdrag voor de beperking van handel in conventionele wapens aangenomen. Afgelopen weekeinde liepen onderhandelingen in een kleiner comité nog op niets uit doordat Iran, Noord-Korea en Syrië het verdrag tegenhielden.

    Foto: EPA
    Tijdens de stemming in de Algemene Vergadering waren zij nog altijd tegen, maar er was een grote meerderheid van 154 landen voor. 23 lidstaten onthielden zich van stemming, inclusief Rusland dat de grootste wapenexporteur ter wereld is. Er zijn al verdragen tegen massavernietigingswapens, maar een internationaal verdrag tegen de verspreiding van gewone wapen is een primeur. De lidstaten kunnen het vanaf 3 juni ondertekenen. Als 50 lidstaten dat hebben gedaan, wordt het na 90 dagen officieel. Een speciaal VN-bureau zal proberen toezicht te houden op de naleving.
    De tekst van het verdrag stelt dat de lidstaten geen wapens mogen uitvoeren in strijd met wapenembargo's en ook geen wapens mogen exporteren die mogelijk zouden kunnen worden gebruikt bij het plegen van volkerenmoord, misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden of terrorisme. De ondertekenaars van het verdrag verplichten zich ook alles te doen om te voorkomen dat conventionele wapens op de zwarte markt terechtkomen. Het gaat om allerlei wapentuig, van munitie tot gevechtsvliegtuigen.
    De Russische ambassadeur bij de VN, Vitali Tsjoerkin, klaagde volgens de BBC dat de tekst nalaat de wapenstroom aan te pakken naar partijen die geen staat zijn. Zijn Syrische collega Bashar Jaafari was het daarmee eens en zei dat sommige landen die de verdragstekst steunen, „bezig zijn terroristische groepen in Syrië van allerlei wapens te voorzien”.
    Een samenwerkingsverband van Nederlands organisaties, Control Arms Nederland, noemt het wapenhandelsverdrag een stuk dat „daadwerkelijk verschil kan maken voor de levens van honderdduizenden burgers in conflictgebieden”. Een woordvoerster van een van de organisaties, Amnesty International, hoopt dat landen die niet voor hebben gestemd, toch terughoudend worden met hun wapenverkopen.
    Lees ook
     

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten