donderdag 18 december 2014

Buitenaardse schoonheid: 11 plekken op onze planeet

Buitenaardse schoonheid: 11 plekken op onze planeet

Buitenaardse schoonheid: 11 plekken op onze planeet
Auteur:
donderdag, 20 november 2014
Droom je van buitenaardse plekken, lichtjaren hier vandaan? Kijk eerst eens naar deze 11 plekken op onze eigen planeet.

Skyscanner kijkt graag in de glazen bol om de Toekomst van het Reizen te voorspellen. Over 10 jaar boek je waarschijnlijk een ruimtereis, maar buitenaardse plekken vind je ook 'gewoon' op planeet Aarde. Beland even in een andere wereld met deze 11 bijzondere spots.

 

1. Tianzi bergen – China

Deze hoge, smalle bergen werden ongeveer 380 miljoen jaar gevormd toen zandsteen onder water werd weggespoeld om vervolgens achter te laten wat we nu zien. Komt je dit bekend voor? Dat kan want regisseur James Cameron gebruikte ze als decor voor de film Avatar.
 

2. Antelope Canyon – Arizona, Verenigde Staten

In het land van de Navajo-indianen nabij Page, Arizona, vind je deze wonderschone canyon. Het heeft miljoenen jaren geduurd voordat het water deze diepe, nauwe spleet kon uitslijpen. De kleuren op de wanden veranderen al naar gelang het seizoen; van sprankelend in de zomer tot gedempt in de winter. De Navajo-natie staat alleen bezoeken met gids toe, deze vind je in Page.
 

3. Droge Valleien van McMurdo – Antarctica

Als je aan Antarctica denkt, verwacht je bergen sneeuw en duizenden pinguïns. Dit ontbreekt in de Droge Valleien. Hier valt weinig sneeuw en het kent meren bedekt met meters dik ijs. Dat zorgt voor een uitzonderlijke entourage. Onder het dikke ijs bevindt zich extreem zout water waarin het wemelt van kleine organismen. 
 

4. Lake Hillier – Australië

Nee, dit is geen Fristi-bron of een meer gevuld met knalroze bubblegum. Dit meer in het Recherche Archipelago natuurpark voor de kust van West-Australië is beroemd vanwege z’n roze kleur, ontstaan door een specifieke combinatie van algen en bacteriën die in het water leven. Extra bijzonder: het water is niet nadelig voor mens of dier.
 

 

Lees ook: Australië: Top 5 wildernis wandelingen


5. De grotten van marmer, Patagonië, Chili

De sierlijk gedraaide, gladde muren van deze grotten in Chili zijn het product van duizenden jaren blootstelling aan calciumcarbonaat. Alsof de vormen nog niet bijzonder genoeg zijn, in combinatie met het kristalheldere water krijg je het idee in een futuristisch landschap te zijn beland. 
 

 

Lees ook: Zien: 10 plekken op de UNESCO Werelderfgoedlijst


6. Richatstructuur – Mauritanië

Voor dit natuurfenomeen reis je naar het zuidwestelijke deel van de Sahara. De Richatstructuur, ook wel bekend als het ‘Oog van de Sahara’, heeft een diameter van 50 kilometer en is vanuit de ruimte waar te nemen. Voor geologen is het nog altijd omhuld met mysteries, zo weten wetenschappers nog steeds niet waarom het een ronde vorm heeft. Wat we wel weten is dat het gevormd is door erosie, niet zoals eerst werd gedacht door een meteorietinslag. 
 

7. Skaftafell ijsgrot – IJsland

Dit ziet eruit als een beeld voor een pinguïntentoonstelling in Diergaarde Blijdorp, maar dat is het niet. Deze ijsgrotten ontstaan tijdelijk wanneer stromend water samenkomt met een gat in een gletsjer. Er zitten niet veel luchtbellen in het ijs en het absorbeert het licht erg goed. Behalve de kleur blauw. Daarom verschijnt er zo’n geweldig mooie tint in de bevroren muren.
 

 

Lees ook: IJsland: de 10 beste dingen om te zien en te doen

 

8. Mount Roraima – Zuid-Amerika

Dit is een van de oudste bergen op aarde. Twee biljoen jaar geleden kreeg deze tepui, een scherp afgesneden tafelberg, z’n vorm omdat het hoog boven de grond werd opgetild door tektonische activiteit op het drielandenpunt van Venezuela, Guyana en Brazilië. Iedere kant van de berg kent verticale kliffen met veel watervallen. Je moet behoorlijk avontuurlijk ingesteld wil je een deel van deze berg beklimmen. Een helikopterrit is een aangenamere optie. 
 

9. Eisriesenwelt ijsgrotten – Oostenrijk

Er zijn veel ijsgrotten in de wereld, we noemden er net één. Maar de Eisriesenwelt ijsgrotten zijn een van de grootste in hun soort. Deze tunnels lopen een indrukwekkende 40 kilometer onder het Oostenrijkse Tennengebergte door. Om een idee te krijgen van het immense ondergrondse netwerk is een klein gedeelte geopend voor publiek .
 

10. Fingal’s Cave – Schotland, Verenigd Koninkrijk

Miljoenen jaren geleden werd de zeegrot Fingal’s Cave gevormd door afkoelend en stollend lava. Het wordt ook wel An Uamh Binn (de muziekgrot) genoemd. Fingal’s heeft een unieke, kathedraalachtige structuur met opstaande pilaren gevormd door de natuur. 
 

11. Socotra eiland – Jemen

De term ‘normaal’ is een subjectief gegeven als je goed naar dit landschap kijkt. Socotra Island is een van de vier eilanden voor de kust van Afrika. Zes tot zeven miljoen jaar geleden werd het gescheiden van het vasteland. Een derde van de flora op dit eiland is nergens anders op de wereld vinden, sommige plantensoorten zijn meer dan 20 miljoen jaar oud. 
 

Wat was het meest buitenaardse dat je ooit op aarde hebt gezien tijdens je reizen? Laat het ons hieronder weten!


Iets dichterbij vind je nog meer magische plaatsen. Lees:


8 Magische plekken op aarde

De 15 meest magische plekken in Spanje

Wonderbaarlijk: 7 exceptionele natuurfenomenen

Top 10 natuurwonderen in de wereld: Foto's


En, totdat je in een spaceschip vertrekt richting andere planeten, vind en boek je goedkope vliegtickets via Skyscanner. Gebruik ook Skyscanner voor het vergelijken van hotels en autoverhuur.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten