zondag 29 juni 2014

WK 2014 : Nederland naar Kwartfinale na een...Miraculeuze ontsnapping Oranje

Memphis Depay gaat in de achtervolging op doelpuntenmaker Wesley Sneijder.Memphis Depay gaat in de achtervolging op doelpuntenmaker Wesley Sneijder.Foto: AFP
zo 29 jun 2014, 19:57| 1 reactie

Sneijder en invaller Huntelaar de bevrijders

Miraculeuze ontsnapping Oranje

door Twan Bovée
Het Nederlands elftal stond op het WK voetbal op het randje van de afgrond. Maar Wesley Sneijder redde het Nederlands elftal met een late gelijkmaker, waarna invaller Klaas-Jan Huntelaar in blessuretijd Oranje vanaf de strafschopstip alsnog naar de kwartfinales schoot.
    Een domper voor Oranje. Nigel de Jong verlaat al vroeg het veld met een liesblessure. Bruno Martins Indi komt het veld in.Een domper voor Oranje. Nigel de Jong verlaat al vroeg het veld met een liesblessure. Bruno Martins Indi komt het veld in.Foto: ANP
    Arjen Robben wordt vlak voor de rust gevloerd in het Mexicaanse strafschopgebied. Oranje claimt terecht een strafschop, maar krijgt die niet. Arjen Robben wordt vlak voor de rust gevloerd in het Mexicaanse strafschopgebied. Oranje claimt terecht een strafschop, maar krijgt die niet.Foto: AFP
    Arjen Robben roept vlak voor rust om een strafschop.Arjen Robben roept vlak voor rust om een strafschop.Foto: Reuters
    Een primeur op het WK 2014. In verband met de hitte mogen de spelers na een half uur wat drinken. In de 75e minuut mag dat opnieuw. Een primeur op het WK 2014. In verband met de hitte mogen de spelers na een half uur wat drinken. In de 75e minuut mag dat opnieuw.Foto: AFP
    Hector Moreno moet de overtreding op Robben bekopen met een blessure. De oud-speler van AZ keert na de rust niet meer terug. Hector Moreno moet de overtreding op Robben bekopen met een blessure. De oud-speler van AZ keert na de rust niet meer terug.Foto: AFP
    Mexico`s Dos Santos schiet vanuit het niets vlak na rust de 1-0 voor Mexico binnen. Alarmfase 1 voor Oranje. Mexico's Dos Santos schiet vanuit het niets vlak na rust de 1-0 voor Mexico binnen. Alarmfase 1 voor Oranje.Foto: Reuters
    Stefan de Vrij is dicht bij de 1-1, maar doelman Ochoa en de binnenkant van de paal brengen redding voor Mexico, dat na een omzetting van Louis van Gaal even de weg kwijt is. Stefan de Vrij is dicht bij de 1-1, maar doelman Ochoa en de binnenkant van de paal brengen redding voor Mexico, dat na een omzetting van Louis van Gaal even de weg kwijt is.Foto: AFP
    Van Gaal hield ook tegen Mexico vast aan het defensieve 1-5-3-2-systeem. Wel voerde hij aan de rechterkant van de achterhoede een wijziging door. Paul Verhaegh verving de gepasseerde Daryl Janmaat. Daarmee hoopte de 62-jarige bondscoach meer voetbal binnen de ploeg te krijgen. Dirk Kuyt sond weer aan de linkerkant en speelde zo zijn 100e interland.
    Op het middenveld kreeg Georginio Wijnladum opnieuw de voorkeur boven Jonathan de Guzman en aanvoerder Robin van Persie (tegen Chili geschorst) keerde terug in de basis. In het bloedhete Fortaleza, waar de temperatuur opliep tot ruim boven de 30 graden, moest Van Gaal echter al na negen minuten nóg een aanpassing doen.

Domper

Nigel de Jong werd in de openingsfase met een liesblessure noodgedwongen naar de kant gehaald. Zijn vervanger was Bruno Martins Indi, met wie Van Gaal eigenlijk niet teveel risico wilde nemen. De 22-jarige Feyenoorder is immers nog altijd herstellende van een hersenschudding. Door de inbreng van Martins Indi schoof Daley Blind door naar het middenveld.
    Het Mexico van bondscoach Miguel Herrara begon sterk aan de wedstrijd, maar vond bij de kansen die werden verworven telkens de sterk keepende Jasper Cillessen op hun weg. Het meest hachelijke moment van de wedstrijd was echter op slag van rust. Arjen Robben werd in het strafschopgebied naargehaald door voormalig AZ-speler Hector Moreno. De Portugese arbiter Pedro Proença zag er ten onrechte geen penalty in. Moreno raakte bij de actie geblesseerd en moest het veld verlaten.

Tegenslag

De slijtageslag was in de tweede helft nog geen drie minuten oud toen de tweede tegenslag een feit werd. Dos Santos haaldevanaf zo'n twintig minuten uit. Cillessen dook nog wel de hoek in, maar de Ajax-sluitpost dit keer geklopt; 0-1.
    Van Gaal greep na de achterstand direct in en bracht Memphis Depay binnen de lijnen. Het 1-5-3-2-systeem werd overboord gegooid en Oranje ging met drie aanvallers spelen. Dat zorgde voor onrust en verwarring bij Mexico. De eerste grote kans van Oranje kwam op naam van Stefan de Vrij. De Feyenoorder schoot uit een corner van dichtbij tegen keeper Guillermo Ochoa, waarna de bal ook nog de paal raakte.

Geslaagd offensief

Daarna ging net als in de voorgaande wedstrijden de meeste dreiging uit van Arjen Robben. De aanvaller van Bayern München zorgde voor razendsnelle omschakelingen, maar ook hij vond de uitblinkende Ajaccio-doelman Ochoa op zijn weg.
    De tweede drinkpauze, ingelast vanwege de verzengende hitte, in de 75e minuut kwam voor Mexico als geroepen. Op dat moment stond Huntelaar, die de moegestreden Van Persie verving, al als extra Oranje-wapen op het veld. Ook gelegenheids linksback Kuyt voegde zich in de slotfase bij de aanvalslinie. De aanvalsdrang werd in de 87e minuut beloond met een doeltreffende poeier van Sneijder; 1-1.
    Mexico was verslagen en Robben versierde vervolgens een terechte strafschop. Invaller Huntelaar bleek koelbloedig. Na de zeges op Spanje (5-1), Australië (3-2) en Chili (2-0) kroop Oranje op zondag 29 juni zo door het oog van de naald.