maandag 26 mei 2014

Nederland : Weer vrouw zwanger met gedoneerd embryo


wo 29 jan 2014, 07:22

Weer vrouw zwanger met gedoneerd embryo

LEIDERDORP - 
Er is weer een vrouw zwanger door embryodonatie. Als alles goed gaat, wordt medio 2014 de tweede baby uit embryodonatie geboren in Nederland. Dat heeft gynaecoloog Jacqueline Pieters van het Medisch Centrum Kinderwens (MCK) in Leiderdorp gezegd tegen het ANP. Vorig jaar februari werd voor het eerst in Nederland een baby geboren uit een gedoneerd embryo.
    Bij embryodonatie wordt een embryo van een stel teruggeplaatst in de baarmoeder van een andere vrouw. Op die manier krijgt een vrouw een kind dat ze wel zelf heeft gebaard, maar dat genetisch niet verwant is aan haar of haar partner.
    De embryo's zijn afkomstig van stellen die een vruchtbaarheidsbehandeling hebben afgerond en nog embryo's overhebben.
    Bij ivf-behandelingen worden in een laboratorium een of meerdere eicellen van de vrouw bevrucht met sperma van haar partner. De embryo's die daaruit ontstaan, worden teruggeplaatst in de baarmoeder van de vrouw, in de hoop dat ze zwanger wordt.

    Wetenschap

    In de meeste gevallen wordt één embryo teruggeplaatst en wordt de rest bewaard voor eventuele volgende pogingen. Als er geen volgende pogingen komen, bijvoorbeeld als aan de kinderwens is voldaan, worden de embryo's die over zijn meestal vernietigd of ter beschikking gesteld aan de wetenschap. Een andere optie is de embryo af te staan aan anderen met een kinderwens.
    Tot nog toe heeft in het MCK vijftien keer embryodonatie plaatsgehad. Dat heeft geresulteerd in drie zwangerschappen, waarvan er één is geëindigd in een miskraam. Een aantal stellen zit momenteel nog in het behandeltraject.

    Contact

    Stellen komen alleen in aanmerking voor embryodonatie als er echt geen enkele andere mogelijkheid is tot zwangerschap. Ook worden ze medisch en psychisch gescreend om te bepalen of een zwangerschap verantwoord is. Genetische ouders worden er ook op attent gemaakt dat ze geen juridische band hebben met het kind, maar dat de kans bestaat dat het kind op een bepaald moment misschien zal willen weten waar het vandaan komt en contact met ze opneemt.
    Het Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp is de enige kliniek in Nederland die aan embryodonatie doet.
    LEES OOK

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten