donderdag 29 mei 2014

Wereld Reizen : Wel of geen fooi? Dat blijft de vraag...

do 29 mei 2014, 07:37| 109 reacties

Tips voor tippen

Wel of geen fooi? Dat blijft de vraag...

Gulle gevers… wij Nederlanders staan er niet om bekend. Maar de vakantie staat voor de deur en dan is het toch goed om even het geheugen op te frissen als het om het tippen van bediening gaat. Je wilt toch niet iemand beledigen. Let wel: je hoeft geen fooi te geven als de bediening ronduit slecht is, je niet gastvrij ontvangen bent en het eten niet om over naar huis te schrijven was.
    Toch is een fooi geven in veel landen gebruikelijk en ook gewenst. Maar niets zo ingewikkeld en irrationeel als het geven ervan. Het is immers een vrijwillige bijdrage om je blijk van waardering weer te geven. Hoeveel geef je dan en wat is correct? Skyscanner vroeg het Emyr Thomas, oprichter van Bon Vivant, een conciërge- en lifestyle managementbureau in Londen. Hij deelt zijn ideeën en ervaringen over het navigeren in het mijnenveld dat fooi geven heet.

    Duitsland

    In Duitsland wordt over het algemeen niet uitgegaan van een fooi. Het wordt gezien als een extra waardering van de geleverde service, maar het is geen verplichting. Vaak is bedieningsgeld bij de hotel- of restaurantrekening inbegrepen. Meestal rondt men het af te rekenen bedrag af naar boven of laat het wisselgeld achter. Ga voor een goede dienstverlening uit van een fooi van 5 tot 10 procent, vergelijkbaar met Nederland. Rond het bedrag op de taximeter af naar boven. 

    Frankrijk

    Parijzenaren zullen je vertellen dat er geen standaard is voor het geven van een fooi in Parijs. De Fransen zullen zeggen dat je een fooi moet geven als de service excellent was. Service is normaalgesproken 'compris', dus inclusief, in restaurants, maar een uitstekende bediening en service kan gewaardeerd worden met nog eens 5 procent extra in cash.
    Fooien gelden normaalgesproken niet voor taxichauffeurs. Het is meer iets dat het makkelijker maakt; 'laat maar zitten, is goed zo'. Voor kappers geldt standaard 5 euro fooi of het haarknippen nu 20 of 80 euro kost. Voor hotelmedewerkers is het aan jou. Een paar euro’s wordt al snel als afdoende beschouwd.
    Als het om bars in Parijs gaat, is het niet gebruikelijk om een fooi te geven tenzij je je toch ietwat schuldig en ongemakkelijk voelt om het niet te doen.

    Groot-Brittannië

    In restaurants, vooral in de 'high-end' etablissementen is 12,5 procent meestal al verwerkt in de totaalrekening. Een fooi tussen de 10 en 15 procent is meestal gebruikelijk. 
    In bars, is het aan jou om te bepalen. Hoewel fooien niet worden verwacht in een pub, rekenen cocktailbars normaalgesproken 12,5 procent voor tafelservice. Voor kappers is alles tussen 5 en 10 procent in cash acceptabel. 
    In Londen geldt voor taxi's dat je de prijs naar boven afrondt of 10 procent fooi geeft bovenop het af te rekenen bedrag. Voor hotelmedewerkers is een paar Britse ponden acceptabel, zoals voor de kamermeisjes.

    Italië

    In tegenstelling tot veel andere Europese landen wordt een fooi geven niet gezien als iets gebruikelijks maar het wordt wel altijd op prijs gesteld. In restaurants, is meestal een bedrag verwerkt voor de bediening. Daarnaast rekenen ze meestal extra voor een mandje brood. Die twee gelden eigenlijk al als gewone 'fooi'. Echter, als je zo tevreden bent en het zo overheerlijk was, dan wordt een fooi tussen de 5 en 10 procent hartelijk ontvangen.
    Het is niet verplicht om de taxichauffeur een fooi te geven, maar het naar boven afronden wordt gezien als een goed en net gebruik. Voor hotelmedewerkers is een paar euro voor kamermeisjes en kruiers acceptabel.

    Turkije

    Een fooi geven is geen vast onderdeel van de Turkse cultuur, een bescheiden tip wordt op prijs gesteld.
    In restaurants en bars, moet je ongeveer 5 tot 10 procent fooi in cash achterlaten voor de obers en serveersters. Hoewel taxichauffeurs niet direct een fooi verlangen, is het alom geaccepteerd dat je het bedrag in elk geval naar boven afrondt in Lira’s. 
    Voor services zoals kappers is een 10 procent fooi aan te raden. Dat helpt ook bij het omhoog schroeven van de kwaliteit van de geleverde service. 

    Portugal

    In Portugal wordt een fooi in een restaurant normaalgesproken gezien als een supplement bovenop het inkomen. Daarom kan een fooi van 10 procent op veel waardering rekenen. Een wat duurder restaurant verwacht waarschijnlijk 15 procent bovenop de eindrekening.
    Taxichauffeurs gaan uit van een fooi van 10 procent bovenop het geldende tarief. En in hotels is een paar euro’s voor bell boys en kamermeisjes heel gewoon. En vergeet niet om de conciërge te tippen als je gebruikmaakt van zijn diensten.

    Spanje

    Fooi geven, of een propina, is niet standaard in Spanje. Het wordt niet per definitie verwacht, maar varieert per gelegenheid en etablissement. Als je in een wat chiquer etablissement vertoeft, verwacht men eerder een fooi.
    In restaurants is de service soms inbegrepen in de prijzen maar dat betekent niet dat de bediening daar iets van terugziet. Daarom is het wel zo aardig en acceptabel om nog eens 5 tot 10 procent in cash achter te laten. 
    Wanneer je op de menukaart kijkt, let er dan op of de 7% BTW (IVA) inclusief is. Anders moet je dat nog bij genoemde prijzen optellen. Ben je in een gewone tapasbar of drink je een café con leche, dan verwacht men geen fooi maar het is aardig als je een paar euro achterlaat in cash als je de service op prijs stelde.
    Fooi geven aan taxichauffeurs is niet verplicht, maar tussen de 5 en 10 procent wordt gezien als een goed gebruik. Hetzelfde geldt voor kappers, helemaal als je een salon vaak bezoekt. In hotels, is een paar euro voor de medewerkers meer dan acceptabel.

    Verenigde Staten

    In de Verenigde Staten gaat men er in de dienstverlenende sector van uit dat fooien meetellen voor een wat normaler loon. Daarom is fooien geven hier van groot belang.
    'Tipping' is een big issue in de Verenigde Staten in het algemeen en al helemaal tijdens de vakantieperiodes. Dan ontvangt vrijwel iedereen fooien, van personal trainers, medewerkers van stomerijen tot leraren!
    In restaurants verwacht men tussen de 15 en 20 procent fooi, een hoger percentage dan op veel andere plekken. Maar de fooien gaan ook vrijwel rechtstreeks naar de medewerkers.
    Ongeveer 15 procent wordt normaal gevonden in bars en pubs met ten minste 1 dollar per transactie. Laat dus een dollarbriefje achter in cash. Als je 20 procent fooi geeft, is het helemaal goed.
    Let op: vaak wordt een fooi alvast op de bon gezet onder het kopje Gratuity. Let daar dus op, soms is het al in het totaal verrekend en hoef je niet nog eens extra te betalen.
    Als je een taxi neemt in New York, ga er dan zeker van uit dat je tussen 10 en 15 procent optelt bij de eindrekening. Wees echter niet bang om de chauffeur te wijzen op verkeerd ingeschatte routes, je hoeft niet betalen voor de fouten van de chauffeur.
    Als je naar de kapper gaat, wellicht sla je dan liever de föhnbeurt over. Deze service betekent vrijwel overal 15 tot 20 procent extra fooi. Voor hotelmedewerkers, is een paar dollar voor het brengen van de koffers en het verzorgen van de kamer door kamermeisjes voldoende.

    Hong Kong

    Fooien geven is niet direct een onderdeel van Hong Kongs cultuur, behalve in hotels. Daar wordt een fooi geven van je verwacht en is eigenlijk verplicht. 10 tot 20 dollar geldt voor bellboys en kamermeisjes en vergeet niet de conciërge te belonen als je gebruikmaakt van zijn service.
    In restaurants en bars is 10 procent meestal automatisch aan de rekening toegevoegd maar je moet nog altijd een extra 5 tot 10 procent in cash voor de bediening achterlaten.
    Kappers verwachten meestal tussen de 5 en 10 procent fooi. En hoewel taxichauffeurs het niet verwachten, is het toch alom gewoon dat je het bedrag naar boven afrondt met een paar dollars of in elk geval een dollar cash extra geeft. 

    Schrap de fooi in deze landen!

    Er zijn landen waar het geven van fooien absoluut not done is. Zoals in Japan. Daar ervaart men extra yens als een regelrechte belediging.
    Dat geldt voor meer landen in het Verre Oosten zoals Vietnam en Singapore. In Thailand daarentegen is men gewend geraakt aan toeristen die fooien geven en wordt het inmiddels verwacht, ga uit van zo'n 10 procent.
    Advies: verdiep je enigszins in het land, sla er de reisgidsen op na, vraag de reisleider naar de gebruiken en ga op je gevoel af.
    Bron: Skyscanner


    GERELATEERDE ARTIKELEN
    28-05: 

    http://www.telegraaf.nl/reiskrant/22668540/__Wel_of_geen_fooi__Dat_blijft_de_vraag...__.html

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten