maandag 26 mei 2014

'Angelina-effect' blijkt gigantisch bij borstkanker


do 22 mei 2014, 12:43

'Angelina-effect' blijkt gigantisch

Vrouwen met borstkanker vragen steeds vaker om verwijdering van beide borsten – ondanks het feit dat daar vaak geen medische reden voor is. De stijging komt volgens deskundigen nadat actrice Angelina Jolie vorig jaar koos voor een preventieve verwijdering van beide borsten, toen ze ontdekte dat ze door bepaalde genmutaties 87% kans liep op het ontwikkelen van borstkanker.
    Uit een recente Amerikaanse studie blijkt dat meer dan tweederde van de vrouwen die beide borsten laat verwijderen niet zo'n genmutatie (BRCA1 enBRCA2) heeft. Het risico op het ontwikkelen van kanker in de gezonde borst is daarom zeer laag. Volgens artsen zijn het vooral jonge patiënten die vragen om ook de onaangetaste borst te verwijderen.

    'Niet zinvol'

    Van de 1400 vrouwen met borstkanker in het onderzoek, onderging bijna 8 procent een dubbele borstamputatie terwijl meer dan de helft van deze vrouwen geen genetische of familiaire risicofactoren had.
    Onderzoeker Sarah Hawley noemt een dergelijke procedure 'niet zinvol' en waarschuwt tegenover de Daily Mail voor overbehandeling: ''Als er geen verhoogd risico is, heeft het geen zin om de onaangetaste borst te laten verwijderen.''
    In Nederland krijgen elk jaar 13.000 (1 op de 8) vrouwen borstkanker. Daarmee is het de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. Jaarlijks sterven ongeveer 3.500 vrouwen aan de ziekte.
    Gerelateerde artikelen
    07-10: 

    http://www.telegraaf.nl/gezondheid/22654594/___Angelina-effect__blijkt_gigantisch__.html

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten