zondag 30 december 2012

60 miljoen euro Vuurwerk vliegt over toonbank

zo 30 dec 2012, 22:22


Vuurwerk vliegt over toonbank

Door Olof van Joolen en Chris Ververs
UTRECHT - Ondanks de economische crisis doen vuurwerkverkopers goede zaken. Volgens de Belangenvereniging BPN is er tot nu toe voor bijna zestig miljoen euro over de toonbank gegaan.

Wijkagenten jagen op afstekers vuurwerk

    Foto: Thijs Rooimans
    Vooral de verkoop via internet loopt uitstekend. Dat komt mede door prijsstijgingen van twintig tot dertig procent in Duitsland, waardoor inkopen over de grens geen zin meer heeft.
    De online verkoop plust volgens Leo Groeneveld van de BPN dit jaar met zo’n tien procent. Wie via internet bestelt, moet zijn pijlen, rotjes en potten bij het verkooppunt ophalen. Dat kan tijdens één van de drie verkoopdagen. Vandaag is de laatste.
    "Het ziet er niet slecht uit, maar het spant er wel om of we de zeventig miljoen omzet van vorig jaar gaan halen”, zegt Groeneveld. "Vooralsnog zitten we op hetzelfde niveau, maar de laatste dag is altijd kritisch. Door de crisis hebben we maar een beetje hoeven inleveren op het recordjaar 2009. Toen verkochten we voor 76 miljoen euro.”
    97 euro
    Bij tuincentrum Koningsdal in Utrecht, een van ’s lands grootste vuurwerkverkooppunten van het land, is er van crisis ook weinig te merken. Volgens eigenaar Ben Jongerius houden mensen hun hand wel op de knip wat betreft grote uitgaven. Een nieuwe auto of keuken komt er niet. "Maar daardoor houden ze voor kerst en oud en nieuw juist extra geld over”, stelt Jongerius. Zijn klanten besteden gemiddeld 97 euro.
    Zoals overal zijn er ook bij Koningsdal uitschieters. Zo is er de 53-jarige John Kuijntjes uit Utrecht. Hij heeft voor ruim vierhonderd euro vuurwerk gekocht. "Ik steek al dertig jaar af. Ik vind het gewoon ontzettend mooi en ben een groot liefhebber.” Kuijntjes komt speciaal naar dit verkooppunt vanwege het brede assortiment. "Ik wil kunnen kiezen en hier hebben ze alles.”
    Overlast
    De politie heeft inmiddels zijn handen vol aan de schaduwkant van vuurwerk; de overlast. Bij het meldpunt vuurwerkoverlast.nl zijn tot nu toe 50.000 klachten binnen gekomen. Door het hele land waren er afgelopen weekeinde incidenten. Zo werd in Leeuwarden een aantal brievenbussen bij een flatgebouw opgeblazen, sneuvelde in een appartementengebouw te Drachten de meterkast door een afgezwenkte vuurpijl en arresteerde de Utrechtse politie twee mannen voor het tot ontploffing brengen van een vuilnisbak.
    Er waren ook persoonlijke ongelukken. In het Gelderse Doorwerth liep een man zwaar letsel aan zijn hand op toen hij aan een verkeersbord vastgebonden vuurwerk afstak. Het ontplofte eerder dan verwacht. Op meerdere plekken nam de politie illegaal vuurwerk in beslag en hield daarvoor verdachten aan.

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten