door onze redactie
AMSTERDAM - Online diefstal van persoonlijke gegevens, inbreuken op intellectuele eigendommen en industriële spionage kost de Nederlandse samenleving jaarlijks tenminste tien miljard euro oftewel 1,5 tot 2 procent van ons bruto binnenlands product. Dat is evenveel als de economische groei die we in 2010 nog hadden. Dit blijkt uit verkennend onderzoek door TNO.
Ads door Google | |
Honda: auto's/MPV's/4x4's Veilig, betrouwbaar en pittig Download brochures/zoek een dealer www.Honda.nl | |
ING Online Beleggen Beleg online met Advies en Beheer. Maak nu kennis met Advies en Beheer ING.nl/advies-en-beheer | |
Obligatie7,8%+winstdeling Looptijd 4 jaar Uitkering Rente per Kwartaal! Accres-participaties.nl/obligaties |
Nederland kwetsbaarder
Er zijn echter sterke aanwijzingen dat de werkelijke kostenpost een factor twee of drie hoger ligt, omdat Nederland kwetsbaarder is dan de UK vanwege onze dichtheid in bekabeling, geavanceerde infrastructuur en grote hoeveelheid dataverkeer.
Van de totale schade komt driekwart voor rekening van het bedrijfsleven, de overheid draait op voor zo’n vijftien procent en de burger voor tien procent.
Vormen van cybercrime
De grootste schadeposten komen ook voor in het bedrijfsleven: inbreuken op intellectuele eigendom zijn goed voor 3,3 miljard euro, gevolgd door industriële spionage ter waarde van 2 miljard. Met 1,5 miljard euro staat belasting- en uitkeringsfraude op de derde plaats. Andere vormen van cybercrime die jaarlijks tussen de half en een heel miljard euro kosten zijn bij het bedrijfsleven afpersing, online diefstal van geld en van klantengegevens. Bij de consument gaat het om diefstal van persoonlijke gegevens en om phishing.
http://www.telegraaf.nl/digitaal/11881516/__Cybercrime_kost_Nederland_10_miljard__.html
Geen opmerkingen:
Een reactie posten