vrijdag 20 april 2012

India en Boeddhisme - Verschillende symbolen met swastika's,hakenkruis

07-09-2003 In India worden swastikas, die zich met en tegen de klok in draaien, al sinds ongeveer 3000 v. Christus gebruikt. Ze hebben in elke richting een andere betekenis. Voor Boeddhisten, Hindoeïsten en Dschainisten is de swastika een heilig symbool, dat vergelijkbaar is met het kruis voor de christenen of de Davidster voor de joden.


In Dschainismus wordt de swastika als hun 7de heilige gezien, en de vier armen moeten aan het aanbidden van de 4 mogelijke gebieden van reïncarnatie herinneren; aan de dieren- of plantenwereld, aan de hel, aan de aarde of aan de geestenwereld. Bij de Hindoes wordt de swastika met de armen naar links »Sathio« of »Sauvastika« genoemd, wat de nacht, de magie, reinheid en verstorende godin Kali symboliseert. Noord-Amerikaanse Boeddhisten en Hindoes gebruiken, ipv het in het westen verboden swastika, aan hun tempels het precies zo heilige Ohmsymbool.





De swastika als Dschaïnistisches en Hinduïstisches Symbool.



Het Jain symbool bestaat uit verschillende symbolen, waarvan ieder een diepere betekenis had. Dit symbool werd door alle aanhangers van Jainism gedragen ter ere van de 2500ste Verjaardag van het Nirvana van Mahavira.





Indische representatie van de
God Krischna voor een swastika.



Volgens de legende waren de voetafdrukken
van een boeddha met swastikas decoreert.

http://swastika-info.com/nl/startpage/india/1062881619.html

Swastika (symbool)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een decoratieve swastika uit het hindoeïsme
De swastika, ook wel bekend als hakenkruis, is een symbool in de vorm van een kruis met aan alle uiteinden een haak. Het is een vaak gebruikt symbool, zo is het het heiligste teken uit het hindoeïsme en jaïnisme en wordt het tevens gebruikt in het boeddhisme. Het symbool (卐) komt echter ook voor op vroeg-christelijke graftomben in de catacomben bij Rome, op Griekse en Romeinse mozaïekvloeren uit de oudheid en op houten klompen van Noorse Vikingen uit de vroege Middeleeuwen. Sinds de Tweede Wereldoorlog is het hakenkruis in westerse landen vooral een symbool geworden van de nazi's.

Inhoud

[verbergen]

[bewerken] Overzicht


Hakenkruis met het Adelaar op een 10 "Reichspfennig" munt uit 1939

Finse swastika van de luchtmacht gebruikt tussen 1918 - 1944

Nazi-swastika, het hakenkruis

Lets swastika van de luchtmacht gebruikt tussen 1918 - 1940
De oudste swastika's zijn gevonden bij de vroege bewoners van het Euraziatische continent (Indusbeschaving), maar ze werden wellicht onafhankelijk daarvan gebruikt door de Indianen van Amerika. In India wordt de swastika nog altijd gebruikt bij spirituele en civiele ceremoniële gelegenheden. De meeste tempels in India en Nepal, maar ook huwelijksfeesten zijn versierd met swastika's en het symbool is verwerkt in bijvoorbeeld metalen hekwerken voor ramen en deuren en aangebracht boven de voordeuren van woningen en andere gebouwen.
De swastika is ook een van de symbolen die voorkomen op afbeeldingen van de voet van Boeddha. In het Chinese Boeddhisme is de swastika vaak terug te vinden op de borst van Boeddhabeelden.
Aan het begin van de twintigste eeuw werd de swastika wereldwijd nog gebruikt als een symbool van voorspoed en geluk. Zo stond de swastika op de rand van boeken van de Anglo-Indische schrijver Rudyard Kipling en werd het symbool gebruikt binnen de scoutingbeweging van Robert Baden-Powell.
Ook was het het favoriete gelukssymbool van de laatste tsarina van Rusland, Alexandra Fjodorovna. Zij had van Raspoetin een hanger gekregen in de vorm van een swastika. Het laatste kerstgeschenk dat ze van haar dochter Tatjana kreeg, was een notitieboekje met op de voorkant een hakenkruis met naar links wijzende haken. Ook kraste zij het hakenkruis in de muur van haar slaapkamer in Jekaterinburg, in het huis van Ipatjev.
Sinds de opkomst van de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij in Duitsland is de swastika in de westerse wereld een symbool geworden dat sterke associaties oproept met fascisme, racisme, de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust.
Deze associatie is echter niet te danken aan de oorspronkelijke betekenis van de swastika. Het hakenkruis van de nazi´s ziet er ook anders uit dan een swastika. Zo wordt de swastika weergegeven met louter horizontale en verticale lijnen. Het Duitse hakenkruis heeft daarentegen alleen schuine lijnen. In feite is het hakenkruis van Adolf Hitler een swastika die 1/8 slag gedraaid is.
De NSDAP hees in de zomer van 1920 voor het eerst een swastikavlag. Hitler en zijn aanhangers waren zo enthousiast over hun nieuwe vaandel met het oude "Germaanse" motief dat "de uitwerking ervan was als de uitwerking van een brand." De bekende vlag van nazi-Duitsland werd echter pas halverwege de jaren '20 door Hitler persoonlijk ontworpen. Hij zette een zwarte rechtswijzende swastika in een witte cirkel op een felrode achtergrond, naar de kleuren van de vlag van het Duitse Keizerrijk (zwart-wit-rood). De swastika werd door Hitler een achtste slag gedraaid, om het vernieuwende van zijn nationaalsocialisme te accentueren.
Vóór de opkomst van Hitler was de swastika in Europa bekend geraakt door de archeologische ontdekkingen van Heinrich Schliemann, die het aantrof op de vindplaats van het oude Troje en het associeerde met de vroege migraties van de Indo-Europese (Arische) volkeren. De nazi's namen het over van eerdere Duitse nationalistische "völkische" bewegingen, die het als symbool van hun "Arische" identiteit gingen beschouwen, een concept dat door theoretici als Alfred Rosenberg gelijkgesteld zou worden met een Noords meesterras dat volgens hem in het noorden van Europa moest zijn ontstaan. De swastika is nog altijd een kernsymbool voor neonazigroepen en wordt ook door allerlei actiegroepen gebruikt om het vermeende nazi-achtige gedrag van groepen die zij bestrijden, mee aan te duiden.
Na het einde van de Tweede Wereldoorlog werd het traditionele gebruik van de swastika ontmoedigd. Al is het symbool nog vele jaren erna nog gebruikt door lokale overheden. Er zijn wel pogingen gedaan het publiek in het westen voor te lichten over de prehistorische oorsprong van de swastika en op te roepen om verder te kijken dan de vrij recente associatie met de nazi's, maar die hebben tot op heden weinig verandering gebracht. Vooral in Oosterse culturen (India, Nepal, Tibet, China) wordt de swastika nog algemeen gebruikt, ook in symbolen van organisaties. Zo heeft de Rode swastika, een religieuze internationale hulporganisatie gebaseerd in China, die vergelijkbaar is met het Rode kruis, in plaats van een kruis een linkswijzende swastika als logo. De Aziatische religieuze beweging Falun Gong, die steun en aanhang in het westen zoekt, ziet zichzelf ertoe genoodzaakt telkens uit te leggen dat de door hen gebruikte swastika's niet voor nationaalsocialisme, maar voor positief bedoelde aspecten staat.

[bewerken] De swastika in faleristiek en heraldiek

In nazi-Duitsland werden onderscheidingen en wapenschilden uiteraard veelvuldig met swastika's versierd. Tegen het dragen van onderscheidingen met hakenkruisen trad de regering van de Bondsrepubliek streng op; het is verboden en strafbaar. Op de onderscheidingen die nog wel gedragen mogen worden, het IJzeren Kruis, Duitse Kruis en de Orde van Oorlogsverdienste moet het hakenkruis zijn vervangen door een eikenblad of een jaartal "1939". Ook het verzamelen of afbeelden van onderscheidingen met hakenkruisen is aan strenge regels onderworpen. In Finland zijn de hakenkruisen in de kleinoden van Finse onderscheidingen in slechts één geval verwijderd; de keten van de vaak aan Europese staatshoofden verleende Orde van de Witte Roos (Finland) werd in 1963 van de prominent afgebeelde hakenkruisen ontdaan. In de versierselen van de Orde van het Vrijheidskruis (Finland) en ook op de standaard van de Finse president wordt de swastika nog steeds afgebeeld. In de familiewapens van de Nederlandse en Vlaamse families Dröge, de Koning, Sonnema, Ebbinge en van den Elzas komen swastika's voor. Na de Tweede Wereldoorlog heeft menigeen het hakenkruis in het familiewapen vervangen door een ander ornament.

[bewerken] Etymologie en alternatieve namen

Het woord swastika is afgeleid van het Sanskriet स्वस्तिक (svastika), dat de betekenis heeft van dat wat gunstig of gelukbrengend is en in het bijzonder als teken voor personen en objecten om hun geluk mee aan te kondigen. Het woord is opgebouwd uit su (overeenkomend met het Griekse ευ-), dat "goed" betekent en uit as dat "zijn" betekent met achtervoegsel ti; svasti betekent dus "wel-zijn" en staat voor "iets dat algeheel welzijn of geluk brengt". Het achtervoegsel -tika betekent letterlijk ook teken; daarom wordt in India ook wel eens de alternatieve naam shubtika (letterlijk goed teken) gebruikt. Het woord wordt het vroegst gevonden in het Klassieke Sanskriet (in de epische verhalen Ramayana en Mahabharata).
Alternatieve woorden voor de swastika:
  • hakenkruis
  • zonnewiel, een naam die ook wel wordt gebruikt voor het zonnekruis
  • tetraskelion, Grieks voor "vierbenig" (vergelijk triskelion)
  • de zwarte spin, voor mensen in Midden- en West-Europa
  • fylfot (dat "vier-voet" betekent, voornamelijk gebruikt in wapenkunde en architectuur)

[bewerken] Geometrie en symboolfunctie


Swastika "linksomdraaiend": tegen de klok in

rode Swastika, "rechtsomdraaiend", met de wijzers van de klok mee

Een "linksomdraaiend" swastika kan ook "rechtsomdraaiend" worden geïnterpreteerd.
De armen van de swastika kunnen verschillende breedtes hebben en zijn meestal (maar niet altijd) rechtlijnig. De swastika is chiraal (dit wil zeggen geen spiegelsymmetrie bezittend), maar de twee spiegelbeeldige varianten hebben de symmetrie van een cyclische groep (C4), omdat iedere rotatie van 90 graden weer dezelfde figuur oplevert.
Er zijn dus qua vorm twee swastika varianten 卐 en 卍). Het onderscheid is erg duidelijk te zien, maar de benoeming daarvan leidt tot allerlei vergissingen. Het wordt inconsequent gebruikt, soms zelfs door eenzelfde schrijver. De twee varianten worden genoemd:
  • linkswijzend en rechtswijzend
  • linksomdraaiend (tegen de klok in) en rechtsomdraaiend (met de klok mee)
Dit is helaas dubbelzinnig, vandaar de verwarring over het gebruik van al deze aanduidingen. Een juiste éénduidinge benoeming voor 卐 zou zijn: de bovenste zijtak (of arm) wijst naar rechts. Deze vorm zou door veel mensen als linksomdraaiend worden aangeduid[1]. Maar de vormaanduiding zegt niets over de richting van het draaien zelf. Zo heeft de Falun Gong op hun website een 卍 swastika die steeds een tijdje rechtsom en dan weer een tijdje linksom draait.
Soms wordt de 卍 variant Sauwastika genoemd (ook vaak geschreven als sauvastika), maar dit wordt niet als authentiek beschouwd. Het schijnt ontstaan te zijn door een klankverandering in het sanscriet. Meestal worden beide varianten gewoon als "Swastika" aangeduid.
De belangrijkste associatie is die met de zon, opkomend uit het oosten en ondergaand in het westen. Dat is op het noordelijk halfrond (en kijkend naar het zuiden) met de wijzers van de klok mee ofwel "rechtsom". In onze cultuur wordt dit als positief ervaren. (licht, dag, rechtsom) In het Bhoeddisme gebruikt men bijna altijd de "sauwastika" 卍 als oorspronkelijk symbool voor de zon, leven en gezondheid. De "linksdraaiende" 卐 wordt als kwaadaardig beschouwd en is in het Bhoeddisme een onbedoelde fout van de maker. Als positief symbool[2] zie de Rode swastika en de Hebreeuwse swastika[3].
Ook worden er wel eens associaties met de rotatie van de nachtelijke sterrenhemel rond poolster genoemd. Dat is éénduidiger omdat de poolster alleen vanuit het noordelijk halfrond gezien kan worden en kijkend naar het noorden. De rotatierichting is dan tegen de wijzers van de klok in: linksom. Dit wordt als negatief ervaren. (donker, nacht, linksom) Bovendien komt hier nog de collectieve ervaring van het Nazisme bij, die de 卐 linksomdraaiende swastika gebruikte. Het latijnse woord sinister betekent "links", zie ook rechterpad[4].
De beide associaties van zon en poolster werken verwarrend omdat ze tegengesteld zijn. De vorm van de swastika ziet men niet terug in de hemel. Toch is dit nu juist de essentie van dit krachtig oersymbool dat in zichzelf tweevoudig is. Bedenk dat een rechtsomdraaiende swastika van de achterkant gezien een linksomdraaiende swastika is. Manlijk-vrouwelijk, dag-nacht, spiritueel-materieël, essentie-maya onze wereld doet zich in eerste instantie kennen als tweevoudig. Om die reden gebruiken de Hinduisten het symbool altijd tweevoudig. In zichzelf van binnen naar buiten: dus de één 卐 in de ander 卍 of naast elkaar 卍卐卍卐卍卐. In gebouwen maakt men de swastika met gaten zodat men beide verschijningsvormen aan beide zijden van de muur kan zien[5]
"Sauwastika's" 卍 worden onder meer gebruikt door de volgelingen van de van oorsprong Tibetaanse Bön-religie om aan te tonen dat ze een andere godsdienst hebben dan de volgelingen van het Tibetaans boeddhisme die een 卐 swastika gebruiken. De betekenis van beide symbolen is voor de volgelingen van beide religies dezelfde. Bedenk dat in (goddelijk) spriritueel opzicht alles tegengesteld kan zijn aan het beperkte menselijke voorstellingsvermogen. Het Tao dat bepaald kan worden is niet het eeuwige Tau.

[bewerken] Kunst en architectuur

De swastika is een veelgebruikt motief in de tegenwoordige hindoe-architectuur en in de Indiase kunst, maar was dat vanouds ook in de Westerse architectuur. Zo komt men de swastika tegen in mozaïeken, op friezen en op andere bouwstructuren uit de oudheid. Griekse architectuurontwerpen uit de oudheid zijn vergeven van de in elkaar grijpende swastika motieven. Verwante symbolen in de klassieke Westerse architectuur zijn onder andere het kruis, de driebenige triskele of triskelion en de afgeronde lauburu. De swastika is ook aangetroffen in Pictische grottekeningen, op Grieks aardewerk, op oude Noorse wapens en werktuigen en zelfs op hun klompen. In Frankrijk werd het symbool zo'n zevenduizend jaar geleden in grotwanden gekrast en ook in oude grottekeningen in India zijn swastika's gevonden.
Swastika-seoel (xndr).jpg
In Chinese, Koreaanse en Japanse kunstvormen wordt de swastika vaak als patroon gebruikt. Een van deze Japanse patronen wordt sayagata genoemd en bestaat uit zich herhalende links- en rechtswijzende swastika's die door lijnen met elkaar verbonden zijn. Het swastikasymbool werd ook op uitgebreide schaal aangetroffen in de ruïnes van de stad Troje.
In de Grieks-Romeinse kunst en architectuur en in de Romaanse en Gotische kunst van het Westen is de enkelvoudige swastika relatief zeldzaam en wordt hij meestal aangetroffen als een zich herhalend element in een randmotief. Zo'n motief van in elkaar grijpende swastika's is bijvoorbeeld te zien in de vloer van de kathedraal van Amiens in Frankrijk. Een rand van in elkaar grijpende swastika's was een veel voorkomend motief in de Romeinse architectuur en kan ook in meer recente gebouwen als neoklassiek element worden aangetroffen.

[bewerken] Religie en mythologie

Hindoeïsme
De swastika wordt algemeen aangetroffen in hindoetempels, op altaren, in afbeeldingen en iconografie waar ze als zeer heilig wordt beschouwd. Hij komt voor bij alle hindoehuwelijken, op festivals, bij ceremoniële gelegenheden, op huizen en boven deuren, op kleding en sieraden, op transportmiddelen (bussen, vrachtwagens) en zelfs als decoratie-element op voedingsmiddelen zoals cakes en gebak en op geschenken en briefpapier. De hindoegod Ganesha wordt vaak afgebeeld als zittend op een lotusbloem op een bed van swastika's.
Ook het Aum of Om teken is heilig in het hindoeïsme, maar waar het Om-teken staat voor het primordiale geluid van de schepping, is de swastika een puur geometrisch teken waar geen geluid mee is geassocieerd.
Spiritueel symbool
Als spiritueel symbool staat de verticale lijn in de swastika voor het (oneindige) Kosmische Bewustzijn (purusha) en de horizontale lijn voor het Scheppende Principe (prakrti). De armen van de swastika geven de evolutionaire dynamiek en voortgang aan, die purusha en prakrti samen in het universum teweegbrengen. In zijn rechtswijzende vorm vertegenwoordigt de swastika dus de evolutionaire voortgang van het universum met al zijn wezens (pravritii), terwijl de linkswijzende vorm staat voor involutie of teruggang (nivritii). Vanwege deze spirituele betekenis wordt de swastika in allerlei yantra's en andere religieuze ontwerpen gebruikt.
De swastika wordt tevens gezien als wijzend naar alle vier de geografische hoofdrichtingen (noord, oost, zuid en west) en daarom wordt hij ook geassocieerd met stabiliteit en verankering. En hij wordt gebruikt als symbool voor Surya, de zonnegod in het hindoeïsme. Bij de hindoes uit Bangladesh en het oosten van India (het voormalige Bengalen) wordt het woord "swastika" ook voor een iets afwijkend symbool gebruikt, dat dezelfde betekenis draagt als de gewone swastika. Dit symbool lijkt een beetje op een stokvormige afbeelding van een mens. "Swastika" is een veel voorkomende voornaam in Bengalen en een prominent literair tijdschrift in Calcutta heet de Swastika.
Odinisme/Asatru

Buddha (in lotuspositie met swastikas op een riem uit een grafheuvel (Osebergschip), ijzertijd, Noorwegen
Ook in het voor-christelijke asatru geloof komt de swastika, ook wel het zonnewiel genoemd, voor. Het symboliseert kracht, vernieuwing en de alsmaar doordraaiende cyclus van het leven. Het symboliseert ook de dageraad en de manier hoe wij met onze problemen omgaan. Ook in het odinisme wordt het zonnewiel gezien als wijzend naar de vier hoofdrichtingen.
Het odinisme zelf is een geloof dat ouder is dan het christelijk geloof en zoals het woord doet vermoeden is het een geloof dat teruggrijpt op de Scandinavische goden - hoewel de meeste odinisten niet geloven in de goden zelf, maar wel in datgene waar de goden voor staan. Op veel oude rotstekeningen vindt men het zonnewiel in zijn puurste en meest simpele vorm terug.
Abrahamitische religies
De swastika is niet wijdverbreid gebruikt in de Abrahamitische religies (de monotheïstische godsdiensten die Abraham als aartsvader kennen, te weten het jodendom, het christendom en de islam), omdat de Semitische volkeren een heel andere geschiedenis hebben gekend qua religie, cultuur en taalontwikkeling (gesproken zowel als geschreven taal) dan de volkeren van de Indo-Europese groep.
Waar hij wel wordt toegepast heeft de swastika geen expliciete religieuze betekenis en wordt meestal puur decoratief gebruikt of op zijn hoogst als een symbool van geluk. Voorbeelden zijn een swastika in de vloer van de synagoge in Ein Gedi, die werd gebouwd tijdens de Romeinse bezetting van Judea. Sommige christelijke kerken die gebouwd zijn in de romaanse of gotische periode werden versierd met swastika's als voortzetting van Romeinse ontwerpen. Swastika's komen uitgebreid voor in een uit de twaalfde eeuw daterend mozaïek in de St. Sophiakerk in Kiev in Oekraïne. Ze komen ook voor als een zichzelf herhalend ornamenteel motief op een graftombe in de St. Ambrosiusbasiliek in Milaan en als enkel motief op enkele vroeg-christelijke graftombes in de catacomben van Rome. De islamitische "Vrijdag" moskee van Isfahan in Iran en de Taynal moskee in Tripoli in Libanon hebben swastikamotieven.

Voormalige vlag van Kuna Yala
Falun Gong
Ook de religieuze beweging Falun Gong maakt gebruik van het swastikasymbool. Falun Gong is in China en Noord-Korea verboden.
Indianen
Sommige Indiaanse volken zoals de Kuna-indianen gebruiken ook het hakenkruis als symbool. Tot 2010 stond het symbool in de vlag van Kuna Yala.

[bewerken] Overige betekenissen en gebruiken

De swastika wordt ook wel gezien als symbool van de wentelgang van de vier seizoenen van het ronddraaiend jaar en van de oneindigheid. De swastika is bij de boeddhisten het symbool voor de zon. In het oude China staat de swastika symbool voor de oriëntering naar de vier windstreken en wordt het gebruikt om het getal tienduizend (een aanduiding voor 'oneindig') weer te geven.
De daoyuan in Peking richtte in 1921 de Rode swastika op.
In de wiskunde is het de benaming van een kromme: de swastika-kromme.

[bewerken] Externe links

[bewerken] Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties:
  1. Halverwege site: http://www.uchiyama.nl/nggods3.htm
  2. Anima tot Zeus: encyclopedie van begrippen uit mythologie, religie (pag 715)
  3. http://www.hudiwoga.nl/Artikelen/Swastika/Swastika.asp
  4. Occulte woordentolk de Purucker http://www.theosofie.net/onlineliteratuur/ow/r.html#4
  5. http://docent.wdka.nl/woody/swastika.htm

http://nl.wikipedia.org/wiki/Swastika_(symbool)#Geometrie_en_symboolfunctie

Geschiedenis van het hakenkruis
Hakenkruis
Hakenkruis
Veel mensen die een swastika (hakenkruis) zien, denken direct aan de Tweede Wereldoorlog. Het teken was tijdens die oorlog dan ook hét symbool van de nazi's en wordt ook nu nog vaak gebruikt door aanhangers van extreem-rechts.

Het symbool is echter niet uitgevonden door de nazi's. Tot 1944 was bijvoorbeeld een blauw hakenkruis op vliegtuigen van de Finse luchtmacht te zien. Maar ook lang daarvoor werd het teken al gebruikt. Vijfduizend jaar geleden zouden Amerikaanse indianen het teken al gebruikt hebben.
Ook van de Maya's, Azteken en Vikingen is bekend dat ze het symbool gebruikten. En, hoewel het teken niet veel gebruikt werd in de zogenaamde Abrahamitische religies, in de vloer van een synagoge in Ein Gedi is, net als in enkele andere oude synagogen, ooit een swastika gevonden.

De oudste swastika's die gevonden zijn, stammen van 2500 jaar voor Christus. Zowel in het hindoeïsme als boeddhisme is de swastika vaak te vinden op de borst of voeten van Boeddhabeelden. Nog steeds zijn veel tempels in India en Nepal versierd met swastika's. Het teken wordt daar ook wel zonnerad genoemd en staat soms symbool voor de vier windstreken.

Gedraaid

Swastika
Swastika
Verschil met het hakenkruis van de nazi's, is dat het teken dan gekanteld is. Normaliter wordt het teken parallel weergegeven. Het hakenkruis, zoals het teken van de nazi's genoemd wordt, is in feite dus een achtste gedraaid.

De swastika wordt aan het begin van de negentiende eeuw in Europa een bekend symbool na archeologische ontdekkingen van de Duitse archeoloog Heinrich Schliemann bij het oude Troje. Op verschillende voorwerpen die hij hier vindt is de swastika afgebeeld. In Duitsland gaat de swastika hierna symbool staan voor de komst van Arische volkeren naar Europa.

Controversieel

Symbool van de Falun Gong
Symbool van de Falun Gong
De NSDAP hees in 1920 voor het eerst een vlag met daarop een hakenkruis. Waarom de nazi's precies voor het teken kozen is niet geheel duidelijk. Wel duidelijk is dat de nazi's een krachtig teken goed konden gebruiken bij de verspreiding van hun boodschap.

Ondanks het feit dat bij velen inmiddels bekend is dat het hakenkruis geen uitvinding van de nazi's was, blijft het symbool controversieel. Begin 2007 probeerde Duitse overheid tevergeefs een Europees verbod op gebruik van het hakenkruis in te stellen.

Falun Gong, een oosterse religieuze beweging met een eigen ontspanningsleer, maakt veelvuldig gebruik van de swastika.

Amerikaanse barakken

Barakken van de Amerikaanse marine
Barakken van de Amerikaanse marine
Dat de swastika nog altijd controversieel is, bleek ook halverwege 2007 goed toen de Amerikaanse marine er - na luchtbeelden van Google Earth - achter kwam dat een groep van hun barakken vanuit de lucht een swastika vormden. Omdat de marine niet geassocieerd wilde worden met het teken werd maar liefst 600.000 dollar uitgetrokken voor een aanpassing zodat de barakken vanuit de lucht gezamenlijk niet langer een swastika vormden.

http://www.historiek.net/tweede-wereldoorlog/geschiedenis-van-het-hakenkruis-0171/pagina-2

Geen opmerkingen:

Een reactie posten